6 tips voor wie op reis gaat met de elektrische wagen

© Getty
Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Gaat u deze zomer op reis met een elektrische auto? Zes tips.

1. Bereid je reis voor

Zoek uit waar er snellaadpunten zijn. Toepassingen als Chargemap of ABPR kunnen daarbij helpen. Kies plekken met een groot aantal oplaadpunten. Tesla-gebruikers hebben het gemakkelijker, omdat het netwerk van oplaadpunten van het merk goed ontwikkeld is, de navigator van de auto bestuurders ze helpt te vinden en te bereiken, het opladen begint zodra de auto is aangesloten en het oplaadpunt het voertuig herkent en de bestuurder factureert.

2. Zorg voor verschillende betaalkaarten.

Op snellaadpunten is betaling met een bankkaart mogelijk, rechtstreeks aan de terminal of via de netwerktoepassing van het oplaadpunt. Wie een bedrijfswagen heeft, heeft soms ook een herlaadkaart voor internationaal gebruik. Neem eventueel een extra multinetwerkkaart mee, zoals Chargemap of Plugsurfing.

3. Pas je snelheid aan.

Het verbruik neemt sterk toe met de snelheid. Houd je actieradius dus goed in de gaten en zorg voor een goede marge (minstens 60/70 km), zodat je de volgende serviceplaats kunt bereiken, als iets onverwachts gebeurt.

4. Wat als het station vol is?

Je kunt wachten of doorrijden naar het volgende station. Een station met een klein aantal laadstations (vier of vijf) zal eerder verzadigd zijn tijdens piekperiodes, vooral ’s middags. Netwerktoepassingen voor laadstations bieden realtime informatie over de bezettingsgraad van stations.

5. Wat als een laadstation niet goed werkt?

Als het opladen niet start, probeer het dan opnieuw of probeer een andere kaart. Gaat het laden te traag (minder dan 40 kW), start het dan opnieuw of neem een andere terminal. Als de terminal niet werkt, verander dan van terminal of bel assistentie, die de terminal soms op afstand kan herstarten.

6. Test een paar snelle terminals.

Als je nog nooit hebt opgeladen aan een snellaadpunt, of als je dat nog niet vaak hebt gedaan, is het een goed idee er een paar uit te proberen in België, om er vertrouwd mee te raken, vooral met de terminals die je misschien tegenkomt (Ionity, Tesla, Electra).

Partner Content