5000 jaar Stonehenge
Recent wetenschappelijk onderzoek bracht nieuwe antwoorden over het mysterie van Stonehenge, het prehistorische monument in Zuid-Engeland. Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren licht een tipje van de sluier op.
Stonehenge, de mythische plek nabij Amesbury in Engeland, trekt elk jaar meer dan anderhalf miljoen bezoekers. Het ontstaan van de stenencirkel is al even raadselachtig als dat van de piramiden. Dat mysterie staat centraal in de nieuwe tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren. De expo vraagt zich af waarom het monument zo’n 3000 jaar voor Christus is opgetrokken en waarom de bouwers juist die plek hebben uitgekozen. En hoe ze het klaarspeelden die 60 immense stenen 200 kilometer verderop te gaan halen en ze vervolgens te stapelen.
Recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er al vanaf 8000 voor Christus feesten, ceremonies en begravingsrituelen zijn gehouden. Stonehenge werd gebouwd door verschillende volkeren. In de wintermaanden, kwamen ze er samen bouwen en de doden eren. Volgens curator Parker Peason is Stonehenge in de eerste plaats een symbool voor de eenheid tussen volkeren.
Dat idee geeft een hedendaagse draai aan de expo. Want Stonehenge blijft voor velen een mythisch oord, zeker tijdens midwinter- en midzomernacht. Dat is geen toeval, want de architectuur van Stonehenge verwijst naar de plek waar de zon achter de horizon verdwijnt op de midwinterdag. Het is een plaats waar hemel en aarde samenkwamen en die de bouwers beschouwden als het centrum van het universum, aldus de curator. Met interactieve installaties, schaalmodellen, animaties, audioguides en workshops mikt het museum op een breed publiek.
Stonehenge. Voorbij het mysterie, tot 21 april in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier