5 trendy eethuizen

Vijf hippe restaurants voor een vlotte lunch of een gezellig avondje uit.

Diagonal 97(Antwerpen)

Patricia Meeusen trakteerde Antwerpen op een Vlaamse interpretatie van een Spaanse tapasbar. Patricia gaat graag naar Barcelona en is verlekkerd op de gemoedelijke manier waarop daar in tapasbars wordt geknabbeld van uiteenlopende lekkere hapjes. Zij stapte in de Antwerpse markt met Diagonal 97, een transparante, laagdrempelige en grootstedelijke eet- en drankgelegenheid met een strakke inrichting.

Patricia Meeusen kreeg een horecaopleiding. Zij ging aan de slag bij Johan Raes in de eetzaal van het toen vermaarde Villasdal in Brasschaat. In de keuken stond toen ook Karl Naulaers, de huidige chef-kok van Diagonal 97. Patricia Meeusen zei de horeca gedurende twintig jaar vaarwel en is nu terug met Diagonal 97. De naam komt uit Barcelona, waar de Avenida Diagonal, net zoals de Amerikalei, van noord naar zuid loopt. Ook de formule is Spaans en is gebaseerd op het ontspannen eten van gevarieerde kleine gerechten.

Centraal staan de bar en een spijskaart met een ruime keuze aan kleine gerechten. Houdt u niet van hoog zitten op een barkruk in een rij naast elkaar, dan kunt u ook gewoon eten aan tafels. De keuken is doorlopend geopend van 11.30 tot 22.30 uur. Op donderdag- en vrijdagavond zit de zaak bomvol met Antwerpse burgers die houden van het goede leven. Vlamingen zijn niet erg vertrouwd met de tapascultuur. Daarom werd bewust het woord tapas nergens vermeld. Bovendien serveert Patricia Meeusen geen tapas maar raciones: porties van een formaat tussen een tapa en een Vlaams gerecht.

In Diagonal 97 zijn de prijzen klein: voor nog geen 50 euro is het mogelijk om een avondvullend programma samen te stellen, bestaande uit drie of vier gerechtjes en verschillende glazen wijn. Er zijn maar liefst achttien wijnen, die u per glas kunt bestellen.

Bar Bik (Brussel)

Wanneer een Vlaamse Brusselaar gaat eten, gaat hij bikken. Dat kan hij sinds oktober 2006 doen in Bar Bik, een nieuwe eetgelegenheid naast de KVS. De naam Bik staat niet alleen voor bikken (eten) maar ook voor Brussels International Kitchen.

Bar Bik is een idee van Maarten Bollen en David Schulpen. De twee globetrotters volgden beiden beroepsschool en klusten in de horeca in binnen- en buitenland. Maarten staat in de eetzaal en omdat hij zo op zijn gemak is, zijn de klanten dat ook. David is chef in de open keuken. Wat hij te bieden heeft, staat vermeld op een groot leien bord. De bedoeling is om lekker eten te serveren voor verteerbare prijzen. Dagelijks zijn er drie dagschotels, die nooit meer dan 13 euro kosten. Voorts vermeldt het leien bord marktgebonden gerechten, vaak met Aziatische invloeden. Eén succesbereiding staat al sinds de opening op het bord: tonijn à la plancha met rougaille, wat in dit geval een soort chutney is van mango, rode ui, chili, knoflook, rode currypasta en kokosmelk.

Het leuke van Bar Bik is dat alles gebeurt zonder strak keurslijf. De obers ontvangen alsof ze je al jaren kennen en jong en oud, arm en rijk, zijn welkom voor zowel een hapje als een driegangenmaaltijd.

Verven & Borstels(Berchem)

Kantoorpersoneel uit de wijk Zurenborg en bewoners van de Cogels Osylei en de Waterloostraat komen hun maag vullen in Verven & Borstels. Het eethuisje heeft zijn onderkomen in een huis zonder pretenties, daterend van de eerste helft van vorige eeuw. Op het adres was lang geleden een drogisterij.

Verven & Borstels valt in de smaak door zijn eenvoudige inrichting, door de oprechte bereidingen van Jan Boogaerts en door de manier waarop Jeroen Van Den Broeck de bezoekers op hun gemak weet te stellen. Jan Boogaerts kreeg een beroepsopleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde en ging aan de slag in restaurants als Absoluut Zweeds, Pana Cotta (beide in Antwerpen) en Grand Café Lamot in Mechelen. Vennoot Jeroen Van Den Broeck is de zoon van een restaurateur. Hij begon op vijftienjarige leeftijd in de horeca te klussen en heeft van het bedienen zijn beroep gemaakt. Omdat Jan achter de schermen kokkerelt en omdat Jeroen zich attent tussen de tafels beweegt, is hij het gezicht van Verven & Borstels.

Kok Jan Boogaerts heeft gekozen voor vers en steekt tijd in het bakken van brood en koekjes. Omdat hij op een arbeidsintensieve manier kokkerelt, is er een bondige spijskaart. Het beknopte repertoire bestaat uit slechts vier voorgerechten, vier hoofdgerechten en vier nagerechten. Daarmee moet je het ‘s avonds doen, want menu’s zijn er niet. Van 11.30 tot 14.00 uur is er een aparte lunchkaart. Alle gerechten van die kaart, van broodjes tot lasagne en gebak van de dag, kunnen ook mee naar kantoor of huis worden genomen.

Chef’s Table (Burcht)

De Antwerpse linkeroever is in volle ontwikkeling. Burcht wist tot op heden zijn landelijke karakter te behouden. Het is er fijn wonen: dat vinden Tanja Vyt en Dimitri Van Berlo in ieder geval. De twee klusten samen in de horeca. Het duo werkte onder meer elf jaar in restaurant Preud’Homme aan de Antwerpse Suikerrui en ook nog een tijdje in Sir Kwinten in Lennik. Toen er een geschikte ruimte op de begane grond van een nieuw en opvallend gebouw in Tanja’s geboortedorp Burcht vrijkwam, waagden de twee hun kans. De ruimte op de begane grond werd met bescheiden middelen eigenhandig op een moderne en originele manier ingericht. Het resultaat mag gezien worden. Vooral de comfortabele, rode armstoelen op wieltjes vallen in de smaak.

De originele, uitbundig gepresenteerde gerechten van Dimitri Van Berlo passen bij de architectuur van het gebouw. Zijn kookkunst is gestoeld op een klassieke basis en op verse seizoensproducten. Hij bereidt brood, fond en ijs zelf. De kok presenteert zijn klassiek geïnspireerde gerechten, vol vertrouwde smaken, op een vernieuwende en verzorgde manier. Alles is mooi in evenwicht en het is dan ook nauwelijks een wonder dat Chef’s Table een schot in de roos is. En de toekomst ziet er rooskleurig uit, want wanneer al die geplande appartementen en lofts op de linkeroever vol met chic volk zitten, zal er in Chef’s Table plaats te kort zijn.

Two Cooks (Zottegem)

De 25-jarige Olivier Jolie is van Zottegem, de 30-jarige Günther Taelman komt uit de buurt. Beiden volgden een koksopleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge. Olivier ging in de leer in ‘t Laurierblad in Berlare, Günther in Hof ter Eycken in Ninove, waar hij de rechterhand werd van Philippe Vanheule. De twee koks ontmoetten elkaar in het restaurant Ter Borcht in Huizingen. Daar smeedden ze plannen om samen een trendy restaurant te beginnen.

Een jaar geleden opende Two Cooks de deuren. Plaats van gebeuren is een rijtjeshuis op de markt achter de kerk. Het gelijkvloers werd opengetrokken. De façade is van transparant glas. De inrichting is puur en prettig. Sfeerbepalend zijn de antracietkleurige keramische muurtegels met het lismotief van ouderwets behangpapier, de paarse muur en de keramische vloertegels met metaaleffect.

De eetzaal is het domein van een jonge maître d’hôtel. In de weekends krijgt hij assistentie van de vriendinnen van de koks. De twee koks kregen een klassieke opleiding en presenteren hun bereidingen in een moderne verpakking. De beknopte spijskaart verandert maandelijks, zo blijft het spannend voor de koks en de gasten.

Het visitekaartje is het degustatiemenu, dat in viergangenversie 44 euro kost (58 euro met wijn). Het eten is smakelijk en de vele culinaire attenties tonen aan dat ze het hier goed voorhebben met de klanten.

Door Pieter van Doveren/Foto’s: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content