5 lessen van een topsquasher die ondernemer werd

Peter Pastijn was professioneel squasher van 1996 tot 2003, negen jaar lid van de Belgische ploeg en drievoudig Belgisch kampioen. Daarna richtte hij zijn eigen bedrijf op: Proud2b wil innoveren in de fitnesswereld met een spinningstudio. Pastijn heeft vijf ondernemerslessen.

U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.

1. Wees naïef enthousiast. “Als sporter stel je je doelen die onvoorstelbaar hoog zijn, bijvoorbeeld de nummer een van de wereld worden. Toch begin je aan die lange, onbereikbare tocht. Je moet wel hard werken, volharden en leren kleine stapjes vooruit doen. De meeste mensen hebben daar het geduld niet voor.”

2. Vreugde en teleurstelling tegelijk. “In mijn carrière heb ik vaker verloren dan gewonnen. Als je verliest heb je de neiging om de schuld bij jezelf te zoeken, maar als atleet leerde ik om een evaluatie te maken van welke parameters goed en welke slecht waren. Elke dag zijn er zaken die goed en dingen die minder goed gaan, ook in je bedrijf.”

3. Alleen lukt het niet. “Als sporter had ik een mental coach, fysiektrainer, een voedingsspecialist, enzovoort. Je moet een team creëren zodat je helemaal klaar bent tijdens money time: die ene minuut waarin je moet presteren en waarvoor je soms jaren hebt getraind. Bij Proud2b zijn er naast de twee vennoten nog een voltijdse medewerker en werken we met freelancers. Helaas is personeel in dit land echt dodelijk voor een start-up.”

4. Grote zelfverantwoordelijkheid. “Een sporter kan zich niet verbergen achter anderen als hij faalt. Dat maakt dat je een sterk verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelt.”

5. Levenslang leren. “Ik bracht drie jaar door met de nummer een van de wereld en verhuisde naar Florida en Australië om bij te leren. Ook nu ga ik altijd naar vakbeurzen, blijf ik nieuwe ontwikkelingen volgen en kan ik mooie dingen van concurrenten appreciëren en eruit leren.”

Bron: het volledige artikel over Proud2b in de nieuwe Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content