4 leiderschapslessen van Lincoln
De film Lincoln, die op dit moment in de bioscoop loopt, vertelt hoe de Amerikaanse president Abraham Lincoln al zijn leiderschapskwaliteiten nodig had om het 13de amendement van de grondwet (dat slavernij definitief afschafte) goedgekeurd te krijgen. 4 lessen van Lincoln.
U kunt zich abonneren of uitschrijven op de nieuwsbrief door hierboven te klikken op de tab ‘registreren’ of ‘registratie wijzigen’.
De Amerikaanse Senaat keurde het amendement op deze dag (8 april 1864) goed, maar de film gaat over hoe moeilijk het was om de tekst door het Congres te krijgen. Dat gebeurde op 31 januari 1965 en is het orgelpunt van de film waarin Daniel Day-Lewis in de huid kruipt van de zestiende president van de Verenigde Staten. Wat kunnen we van hem leren?
1 Wanneer de spanning het hoogst is, druk op de pauzeknop. Op heel wat spannende ogenblikken in de film, bijvoorbeeld wanneer het hoofdkwartier wacht op verlossend nieuws van een cruciale veldslag tijdens de burgeroorlog, breekt Lincoln de spanning en nervositeit door een anekdote op te dissen. Met zijn verhaaltjes en humor duwt hij even de pauzeknop, waardoor de zenuwachtigheid bij medewerkers wegsijpelt en ze weer meer beredeneerde beslissingen gaan nemen.
2 Leer goed spreken in publiek. Redevoeringen houden is iets wat je tot op zekere hoogte kan leren en hoe belangrijk het is voor een leider in de politiek of een bedrijf zie je bij Lincoln. Heel wat mensen kenden zijn beroemde Gettysburg Address-speech uit het hoofd. Door inspirerend te spreken voor een groot publiek, maar evengoed tijdens vergaderingen slaagt hij erin anderen warm te maken voor zijn ideeën.
3 Inspireer andere leiders. Lincoln was geen doetje. Hij beheerste het gemarchandeer van de politiek en begaf zich in de grijze zone om tegenstanders te overtuigen voor het amendement te stemmen. Maar een invloedrijk congreslid van de Democraten (Lincoln was Republikein) nodigde hij gewoon uit voor een persoonlijk gesprekje dat de man aan het twijfelen bracht. Het doet een beetje denken aan Invictus, de film over het WK Rugby dat na het eind van de apartheid in Zuid-Afrika werd georganiseerd. Kersvers president Nelson Mandela nodigt de kapitein van het rugbyteam (rugby gold als sport van de Afrikaners) uit en zorgt er zo voor dat hij zijn rol als leider binnen het rugbyteam ten volle speelt, waarna Zuid-Afrika onverwacht wint.
4 Luister goed naar anderen, maar verdedig waar je voor staat. Lincoln was best een toegankelijk president, die luisterde naar Amerikaanse burgers, mede- en tegenstanders in de politiek. Hoewel velen onder hen probeerden Lincoln ervan te overtuigen het amendement te laten voor wat het was en zich te concentreren op het beëindigen van de Amerikaanse burgeroorlog, maakte hij van het amendement een grote prioriteit. Hij zag in dat de situatie hem een opportuniteit gaf die zich jaren niet zou voordoen: als de oorlog gedaan was en de zuidelijke staten (die meestal voor slavernij waren) weer zouden meebeslissen, zou het veel moeilijker zijn om het amendement erdoor te krijgen. Tegelijk gaf hij betekenis aan het leed van de nabestaanden van de burgeroorlog: de oorlog was niet voor niets geweest, maar de afschaffing van de slavernij herbevestigde het gelijkheidsideaal dat zo fundamenteel was geweest bij het ontstaan van de federatie. Never waste a good civil war.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier