3M: ‘Rechtbank heeft niet alle aanspraken aanvaard’

John Banovetz, executive vice-president van 3M -- foto: Belga

In een reactie op de uitspraak van de vrederechter op maandag, laat chemiebedrijf 3M weten dat de rechtbank “niet alle aanspraken van de eisende partijen heeft aanvaard”. Dat bericht het persagentschap Belga. Verder zegt 3M dat ze de andere aanspraken zullen analyseren om verdere acties te bepalen.

Maandag besloot de vrederechter dat chemiebedrijf 3M een provisionele schadevergoeding van 2.000 euro moet betalen aan een gezin uit Zwijndrecht. In het bloed van de ouders en hun twee kinderen werden abnormaal hoge hoeveelheden PFAS aangetroffen.

3M Belgium benadrukt dat men momenteel, onder toezicht van OVAM, de goedgekeurde eerste fase van het bodemsaneringsproject uitvoert voor de historische PFAS-bodemverontreiniging rond de site in Zwijndrecht. “3M Belgium zal deze en andere saneringsactiviteiten in Zwijndrecht en omgeving blijven uitvoeren zoals afgesproken in onze saneringsovereenkomst met de Vlaamse regering”, klinkt het. “Onder die overeenkomst zal 3M Belgium meer dan 571 miljoen euro investeren ten voordele van de inwoners van Vlaanderen.”

Het gezin dat een schadevergoeding zal krijgen, woont op ongeveer een kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Tijdens graafwerken voor de Oosterweelverbinding bleek dat de gronden rond de site verontreinigd zijn met PFAS. De gezinsleden lieten zich testen en in hun bloed werd tot meer dan honderdmaal de toegelaten hoeveelheid PFAS-waarden aangetroffen.

‘Overmatige burenhinder’

Het gezin trok naar de vrederechter om een schadevergoeding te eisen van het chemiebedrijf op basis van ‘overmatige burenhinder’, artikel 3.101 uit het burgerlijk wetboek. Het moest niet bewijzen dat 3M in de fout was gegaan, maar er moest wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Zo moet er sprake zijn van nabuurschap en van een bovenmatige hinder die toerekenbaar is aan de buur, waardoor die gehouden is het evenwicht te herstellen. Het chemiebedrijf had in de eerste plaats aangevoerd dat de vrederechter onbevoegd was om te oordelen, maar dat werd verworpen.

3M had daarnaast alle voorwaarden betwist, behalve het nabuurschap. De vrederechter oordeelde maandag echter dat aan alle voorwaarden voor de aansprakelijkheid wegens burenhinder werd voldaan.

Advocaat Geert Lenssens, die het gezin uit Zwijndrecht bijstond in hun rechtszaak tegen chemiebedrijf 3M, noemt het vonnis van de vrederechter een ‘mijlpaal’. “De tijd is voorbij dat de grote industrie kan doen wat ze wil, ook al heeft ze een vergunning. Ze moet haar verantwoordelijkheid opnemen”, zegt hij in een reactie. De uitspraak kan een belangrijk precedent vormen voor andere omwonenden die ook naar de rechter willen stappen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content