3M ontkent het zonlicht

Bert Lauwers

Er is geen gezondheidsimpact door PFOS. Dat stelt het Amerikaanse chemiebedrijf 3M als reactie op de ophef over de vervuiling rond zijn fabriek in Zwijndrecht. “Als we al de studies bij elkaar nemen, moeten we concluderen dat bij de huidige concentraties en bij concentraties die in het verleden aanwezig waren, er geen problemen zijn voor de gezondheid”, stelt Peter Vermeulen, directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika van 3M.

Zo’n reactie stond in de sterren geschreven. Staalhard ontkennen is blijkbaar punt één in het handboek voor crisiscommunicatie van zulke multinationals. Het is een strategie die onder meer ook sigarettenfabrikanten hanteerden toen ze ervan werden beschuldigd dat hun producten schadelijk zijn voor de gezondheid. Het komt vaak neer op een door bedrijfsjuristen gestuurde ontkenning van de feiten, om aan financiële damagecontrol te kunnen doen.

Het is al lang duidelijk dat PFOS toxisch zijn en een persistent probleem voor de volksgezondheid en het milieu. Dat de productie en het gebruik van forever chemicals in Europa al ruim een decennium verboden is, werd niet zomaar beslist. Het is het resultaat van jarenlang grondig onderzoek door Europese instanties zoals het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). 3M zit in de Verenigde Staten al opgescheept met een rist rechtszaken over het gebruik van PFOS en andere PFAS. Het leidde onder meer tot een schikking van 850 miljoen dollar.

Staalhard ontkennen is blijkbaar punt één in het handboek voor crisiscommunicatie van zulke multinationals.

3M bewijst de chemie- sector, die al lang werkt aan het verkleinen van zijn milieu-impact, geen goede dienst door op die manier het zonlicht te ontkennen. Integendeel: het laat lelijke vlekken achter op dat imago.

Lees verderop

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content