3 vragen aan

© Thomas Sweertvaegher

Els Paesmans (53) en Koen Quaghebeur (53)

Globachem

Wat is de impact van corona op uw business?

“Die impact valt goed mee”, zegt Koen Quaghebeur. “We hebben tijdelijk enkele problemen gehad met de levering van grondstoffen, maar we hebben goed kunnen doorwerken. We vormen dan ook een essentiële schakel in de voedingsketen. Onze producten zijn gewoon nodig, anders zal er op het einde van de rit te weinig voedsel zijn.” Globachem heeft zijn actieve stoffen wel vroeger aangekocht dan in andere jaren. “We hebben daar proactief op ingespeeld, omdat we merkten dat klanten in het voorjaar begonnen te hamsteren”, legt Els Paesmans uit. “Daardoor hadden wij in maart een verschrikkelijk drukke maand.”

Welke risico’s loopt Globachem?

“Het grootste risico is dat de wetgeving continu wijzigt”, zegt Paesmans. “Dat zet onze sector enorm onder druk. Zo lopen we soms het risico dat bepaalde testen opnieuw moeten worden uitgevoerd, waardoor onze innovatie vertraging oploopt. En dat terwijl onze producten nu al behoren tot de meest geteste en gereglementeerde. Alleen wordt dat niet zo gepercipieerd. Je mag zelfs gerust stellen dat de Europese Reach-regelgeving voor chemische producten een lightversie is van de gewasbeschermingsmiddelenwetgeving.”

Waar moet Globachem binnen vijf à tien jaar staan?

“We hopen dan – nog altijd als puur familiaal bedrijf – een rist nieuwe probleemoplossende producten gelanceerd te hebben”, zegt Paesmans. “We hebben een aantal heel fijne producten in een vergevorderd stadium. Dat geeft energie.” Zo heeft Globachem in samenwerking met de KU Leuven een product ontwikkeld tegen een schadelijk fruitvliegje dat door de klimaatverandering in onze contreien is beland. Volgend jaar brengt het bedrijf een product tegen zonnebrand bij fruit op de markt.

“We willen ons standbeeld verdienen, zodat de volgende generatie kan zeggen dat Globachem deze en gene oplossing heeft gebracht voor problemen in de land- en tuinbouw”, zegt Quaghebeur. “Een echt hoeft niet, een virtueel standbeeld volstaat”, lacht Paesmans.

CV

Els Paesmans

? Geboren in 1967

? Studie bio-ingenieur, postgraduaat bedrijfskunde aan de KU Leuven

? 1991-2001: fruitteeltconsulent bij de Boerenbond

? Vanaf 2000: gedelegeerd bestuurder Globachem

Koen Quaghebeur

? Geboren op in 1967

? Studie bio-ingenieur, postgraduaat bedrijfskunde aan de KU Leuven

? 1991-2000: Aveve

? Vanaf 2000: gedelegeerd bestuurder Globachem

? Omzet 2019: 165 miljoen euro

? Nettowinstmarge: 12%

? Werknemers:bijna 100

Globachem

Wat doet het bedrijf?

Globachem ontwikkelt, registreert en vermarkt hoogkwalitatieve beschermingsmiddelen voor land- en tuinbouwgewassen. De producten houden gewassen onder meer vrij van insecten, schimmels en vorstschade, en zorgen voor een optimale groei. Het bedrijf uit Sint-Truiden is actief met ruim 1800 producterkenningen en -registraties in meer dan vijftig landen. Ongeveer 95 procent van de omzet komt van de export, vooral binnen de Europese Unie, maar ook Afrika, Rusland en Brazilië zijn afzetmarkten.

Het markantste feit van het voorbije jaar

“We hebben belangrijke stappen gezet in de internationalisering, innovatie en professionalisering”, zegt Els Paesmans. Globachem stapte in het kapitaal van zijn Russische distributeur, verhoogde zijn participatie in zijn Duitse distributeur en boorde de Braziliaanse markt aan. “Een meerderheid hoeft niet. Met kleine participaties worden we een bevoorrechte partner. We noemen het symbolisch onze trouwringen”, zegt Koen Quaghebeur. Globachem nam ook participaties in de jonge Belgische innovatieve bedrijven BioStrand en Hedera 22, om toegang te krijgen tot nieuwe beloftevolle moleculen. In volle coronatijd werken twee nieuwe softwarepakketten succesvol geïmplementeerd om de professionalisering een boost te geven.

De grootste uitdaging

“Als klein bedrijf nieuwe producten op de markt blijven brengen”, zegt Quaghebeur. “Voor elk product dat erbij komt, hebben we nieuwe mensen nodig”, stelt Paesmans. “Toen we in 2012 het bedrijf vanuit ons huis naar onze vestiging verhuisden, waren we met zeven. Nu zijn we trots op ons team van bijna 100 enthousiaste medewerkers van 15 nationaliteiten.”

Vandaar de keuze

Het echtpaar Els Paesmans en Koen Quaghebeur, dochter en zoon van boeren, startte Globachem twee decennia geleden vanuit de woonkamer. Ze hebben het uitgebouwd tot een innovatieve, wendbare en kerngezonde familiale kmo die moeiteloos standhoudt naast grote gewasbeschermingsmultinationals als BASF en Bayer. Die kleppers zijn allemaal klant.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content