3 vragen aan Renato Nicolodi

Kunstenaar

Wat toont u vanaf 6 juni op uw nieuwe soloshow in de Axel Vervoordt Gallery in Wijnegem?

“Deze tentoonstelling is sterk autobiografisch. Ik heb Italiaanse roots. Mijn grootvader is in België beland als krijgsgevangene. Hij werkte aan de Atlantikwall. Als kind luisterde ik vaak naar zijn verhalen over de bouw van die bunkergordel. Toen ik die bunkers jaren later ontdekte, herkende ik de sfeer van mijn opa’s verhalen. De expo draait rond claustrofobische architectuur en hoe je herinneringen kunt vasthouden.”

Hoe vertaalt zich dat concreet?

“In de centrale Escherruimte bouw ik een 7,5 meter hoge toren van lood: een immense structuur die je ook kunt betreden. Lood heeft vele morbide connotaties, daar word je mee geconfronteerd in die smalle constructie met een open dak. In de zaal boven staat een monumentale tafel als een persoonlijk altaar met sculpturen, herinneringen aan gestorven mensen uit mijn omgeving en stapels stenen van mijn kinderen. Ik toon ook een Super 8-film, die ik erfde van mijn grootvader.”

In welke mate inspireerde de architectuur van de plek u?

“Zonder die expressieve ruimte zou ik die toren nooit hebben gemaakt. Ook de verhoudingen van de sculptuur zijn afgestemd op die plek in Wijnegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content