3 vragen aan Johan De Smet

Projectmanager

Over drie maanden opent de grote Van Eyck-expo in Gent. Waar lag zijn genie?

“Van Eyck had een groot observatievermogen en een gigantisch talent om wat hij zag om te zetten in een schilderij. Hij slaagde erin een enorm gevoel van realiteit uit zijn werk te laten spreken, zelfs in religieuze scènes. Uit zijn oeuvre blijkt een fundamentele kennis van de theologie en de natuurwetenschappen. In één werk schildert hij de skyline van Jeruzalem zo realistisch, dat het doet vermoeden dat hij er geweest is.”

Welke plek heeft het Lam Gods op de expo?

“Sinds 2012 wordt het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten in Gent gerestaureerd. De resultaten zijn verbazingwekkend. Op de tentoonstelling is het altaarstuk voor het eerst te zien in de brede context van het oeuvre van Jan van Eyck en zijn tijdgenoten.”

Een hoofdstuk gaat over illusie. Is dat niet in strijd met Van Eycks realisme?

“Van Eyck ging in competitie met andere kunstvormen. Hij benaderde de natuur zo waarheidsgetrouw dat we de bloemen en de planten op zijn werk stuk voor stuk kunnen determineren. Ook in zijn weergave van stoffen en materialen speelde hij met die illusie. Die strategie paste hij evengoed toe op sculptuur: op het Lam Gods schilderde hij overtuigend twee beeldhouwwerken na.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content