3 vragen aan Jean Louis Coppers

Initiatiefnemer Doorsopenday.be

Op welke manier wil de expo Doorsopenday.be zelfdoding bespreekbaar maken?

“Doorsopenday.be start op 10 september in Shopping Zuid in Gent. Daarna maakt de expo een tournee langs twaalf Belgische steden. We willen zelfdoding op een positieve manier uit de taboesfeer halen. Tijdens de tentoonstelling met werk van Jean Ayawu Koumy spreken vrijwilligers de bezoekers aan. Ze geven toelichting over de signalen die erop wijzen dat mensen in hun omgeving denken aan zelfdoding. We willen aantonen dat zelfdoding kan worden voorkomen en dat we als burgers een gemeenschappelijk belang hebben om ons open te stellen voor onze medemens.”

Hoe kwam u bij kunstenaar Jean Ayawu Koumy terecht?

“Koumy is de kunstenaar van de liefde. In elk kunstwerk verwerkt hij een hart. Zo wil hij mensen raken en warmte overbrengen. Hij slaagt erin zijn levensvreugde, enthousiasme en positivisme over te brengen op doek. Ik denk dat we die kwaliteiten meer moeten ontwikkelen.”

Hebt u cijfers over het aantal zelfdodingen in België?

“In België sterven jaarlijks 1850 mensen door zelfdoding. Per 100.000 inwoners zijn er 18,5 zelfdodingen: België is daarmee vicekampioen in Europa. De maatschappelijke kostprijs is enorm.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content