3 vragen aan Guy Pieters

Kunsthandelaar

Wat is uw aandeel in Christo’s nieuwe project voor de Arc de Triomphe?

“Christo wil dat Parijse monument inpakken in 25.000 vierkante meter recycleerbare stof. Omdat hij al zijn grote projecten zelf financiert, verkoopt hij ontwerptekeningen, maquettes, foto’s en studies van andere projecten: zowel gerealiseerde als niet gerealiseerde. Via mijn galeries help ik hem fondsen te vinden voor zijn kunstwerken.”

Is dat de aanleiding voor de expo in Knokke?

“De galerietentoonstelling in Knokke focust op zijn project voor de Pont Neuf. Dat Parijse monument pakte hij in 1985 in, tien jaar na zijn eerste ontwerp daarvoor. Hij heeft 12 miljoen euro nodig voor zijn wrapping van de Arc de Triomphe. Hij rekent op mijn bijdrage van 6 miljoen euro. We werken al sinds 1984 samen, zonder contract, puur op vertrouwen.”

Het project was gepland in april 2019. Wat liep er mis?

“Christo bedacht zijn ingreep voor Arc de Triomphe eigenlijk al in 1962. In april 2019 bleek dat een valk een nest had gemaakt op het monument. Om haar rustig te laten broeden, is de ingreep uitgesteld tot september. De organisatie is ontzettend complex: we moeten onder meer rekening houden met de politie, de veiligheid en de monumentenzorg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content