3 vragen aan Barbara Baert

Hoogleraar kunstwetenschappen KU Leuven

Deze week verschijnt ‘De Uil in de Grot’. Wat is het concept van dat boek?

“De ondertitel ‘Gesprekken met beelden, kunstenaars en schrijvers’ verklapt het al een beetje. Ik vroeg aan negentien gastauteurs om een persoonlijke tekst te schrijven over hun lievelingskunstwerk. Daarop reageerde ik met een objectiever wetenschappelijk essay. Het is een nieuw en dynamisch genre dat ik ‘conversatiestukken’ doopte.”

Hoe selecteerde u de auteurs?

“Het zijn allemaal persoonlijke kennissen met een rijke intellectuele bagage én een goede pen, onder wie Berlinde De Bruyckere, Chantal Pattyn en Dirk De Wachter. Zonder hen te sturen bleken hun keuzes een dwarsdoorsnede van de kunstgeschiedenis te zijn: van oude kunst tot hedendaagse installaties. De selectie meandert als een rivier. De volgorde is niet chronologisch, maar thematisch. Mijn teksten maken er één geheel van.”

Breekt u met dat boek uit de academische ivoren toren?

“Dit is mijn eerste boek voor een breed publiek, iets waar ik al lang van droomde. Maar ik doe geen toegevingen op de diepgang of de wetenschappelijke methodologie. Kunst is serieuze business en ik verkoop geen blabla. Achter in het boek is een verklarende woordenlijst opgenomen en worden enkele sleutelfiguren toegelicht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content