3 nieuwkomers met talent

De Plastron Laagdrempelig en toch delicaat

Kok Raf Theuwis opende samen met Frank Loncke, een financier uit de bouwsector, een half jaar geleden De Plastron. De kok kreeg een prima opleiding: koksschool Ter Duinen, patisserieafdeling in de keuken van Clos St. Denis, fileeropleiding in de vismijn van Oostende, een jaar Sea-Grill Radisson SAS Brussel, een half jaar gebak Marcolini, drie jaar Figaro Hasselt en Kasteel Withof in Brasschaat. Raf Theuwis heeft ambities en steekt niet onder stoelen of banken dat hij met zijn à-la-carte-restaurant mikt op een plaatsje aan de top.

Plaats van gebeuren is een voormalige juwelierswinkel die werd heringericht tot een modern eethuis. Het decor is trendy strak met grijs en bruin als terugkerende kleuren. Achter in het huis is een lounge corner met dak, dat bij mooi weer opengeschoven kan worden.

De naam van De Plastron werd gekozen vanwege het volkse karakter, want het restaurant is geconcipieerd als een toegankelijke zaak, maar dan wel met een betere keuken. Raf Theuwis wil op een vlotte manier werken met producten van superieure kwaliteit. Vis, schaal- en schelpdieren krijgen een ereplaats op de spijskaart. Om optimale kwaliteit te garanderen komt visgroothandel De Jager vijf keer per week langs met kraakverse producten.

Op het menu dragen de creaties geen poëtische naam. Van iedere bereiding worden de hoofdingrediënten vermeld: carpaccio van rund, noordzeekrab, soft shell crab, gekonfijte tomaat (17 euro), kalfszwezerik, sint-jakobsvrucht, frisse tomatensaus, gebraiseerde bleekselder (18 euro), wilde gamba, kabeljauw, zoetzure salade, saffraanrisotto, look, bieslookemulsie (25 euro), Schotse langoustines, Afrikaanse gamba’s, tomaat, kruidensla (19 euro), wilde zee-baars, aardappelpuree, kokkels (30 euro).

DE PLASTRON: HEERSTRAAT 2, 3910 NEERPELT. TEL. 011 755 094. Lunch: 25 euro. Menu-signature 50 euro. Dagelijks geopend, zaterdagmiddag gesloten. www.deplastron.be

Table d’Amis Hobbykok ontpopt zich tot veelbelovend talent

Matthieu Beudaert is kunsthistoricus van opleiding. Hij werkte in de boekhandel van het Museum voor Schone Kunsten toen hij in 2004 als eerste eindigde in de Knack Weekend-wedstrijd ‘Hobbykok van het Jaar’. Na de overwinning is hij kok aan huis geworden. De zaakjes gingen goed, maar Matthieu bleef dromen van een eigen restaurant.

Drie jaar later was het dan zo ver: Matthieu Beudaert en zijn vrouw Sofie Delbeke openden op 12 juni 2009 het eethuis Table d’Amis. Het publiek stroomt toe en is verrast over de topkwaliteit.

De kunsthistoricus staat trots in een keukenlabo omringd door hoogtechnologische apparatuur (Röner, Green Egg, Paco Yet…) en laat de mooiste producten aanrukken (Duke of Berkshire-varken uit Koolskamp, lamsvlees van slager Vandewalle uit Kluisbergen…). De eetzaal is smaakvol gedecoreerd met behangpapier van de Belgische kunstenaar Benoît van Innis en werk van Roger Raveel, Mark Maet en Jim Dine. Sofie Delbeke ontvangt met charme en staat als een rots tussen de tafels. Zij werkte als directrice van een home en volgt nu een sommeliercursus.

Table d’Amis heeft alles in huis: een gezellige en verzorgde inrichting, een gastvrouw die uit het goede hout is gesneden, een kok met ambitie en kennis, die beheerst en puur kookt en evenwichtige, hedendaagse gas-tronomie tevoorschijn tovert en publiek dat de kennis en de middelen heeft om dit culinair raffinement te waarderen.

RESTAURANT TABLE D’AMIS: WALLE 184, 8500 KORTRIJK. TEL. 056/32 82 70. ZONDAGAVOND EN MAANDAG GESLOTEN. LUNCH 19 EURO, MENU’S 34 EN 60 EURO. www.tabledamis.be

Matty Vriendelijkheid troef

Matty staat voor kok Matty Van den Brande, die samen met partner Katrien Swinnen het eethuis begon. Matty Van den Brande leerde koken in gereputeerde restaurants, zoals Loncin, Matelote en André D’Haese. Bij Belgo Catering werkte hij voor de directie kantine van KBC en Ernst & Young en was hij chef-gerant van de keuken van een Antwerps revisorenkantoor. Katrien Swinnen werkte bij Digipolis, het informaticabedrijf van de stad Antwerpen. Zij heeft een natuurlijke aanleg om mensen op hun gemak te stellen en wist zich goed aan de nieuwe werkomstandigheden aan te passen.

Matty opende in december 2008 en wist in relatief korte tijd een plaatsje te verwerven in de categorie ‘betere eethuizen’. Matty heeft heel wat troeven, zoals een heldere en sobere maar niet ongezellige inrichting, een prettige sfeer, waarbij het gebrek aan pretenties, het innemende optreden van de vrouw des huises en het contact met de open keuken een belangrijke rol spelen, en smakelijke gerechten tegen een verteerbare prijs.

Het eethuis is te vinden naast de parking van AVA-papierwaren en kwam in de plaats van een opticien. Het meer dan honderd jaar oude huis heeft een indrukwekkende gevel. Via de met marmer beklede ingang kom je in drie in elkaar overlopende eetvertrekken. Op de parketvloer na werd alles uitgebroken of bedekt. In de plaats kwamen moderne rechtlijnigheid en rust. Wit is de kleur van het smetteloze linnen op de tafels, van het leer op de stoelen en banken, van de muren en van de kasten.

De spijskaart is een vel papier met een zevental bereidingen, waarvan een gedeelte in kleine portie als voorgerecht of in grote portie als hoofdgerecht kan worden geserveerd. De wijnkaart is samengesteld uit trouvailles. De kok gaat zelf op zoek naar betaalbare flesjes. Voor het zware geschut (lees: ‘dure vaste waardes’) is er geen plaats. Mensen die zelf iets bijzonders in hun kelder hebben liggen, worden uitgenodigd om hun trofee mee te nemen en betalen dan 15 euro kurkrecht. Er is een tweegangenlunch voor 25 euro. ’s Avonds is er een populair marktmenu van drie gangen (35 euro) of van vier gangen (45 euro).

RESTAURANT MATTY: BREDERODESTRAAT 23, 2018 ANTWERPEN. TEL. 03 293 54 41. www.restaurantmatty.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content