25 jaar mvhj

Grasduinen door 25 jaar Manager van het Jaar levert een staalkaart op van de economische evolutie in Vlaanderen. Een rist genomineerden passeerde de revue. Sommigen staan nog aan de top, anderen behoren tot de economische geschiedenis.

1985

John Cordier

(Telindus)

Was CEO van Telindus. Cordier overleed in 2002.

Jan Huyghebaert

(Kredietbank)

Was voorzitter van Kredietbank. Is voorzitter van de KBC Groep.

Walter De Backer

(Textielbedrijf De Leie)

Was gedelegeerd bestuurder van Textielbedrijf De Leie dat in 1993 failliet ging. Overleed in 1990.

Paul Janssen

(Janssen Pharmaceutica)

Paul Janssen richtte in 1953 Janssen Pharmaceutica op. Sinds 1961 maakt Janssen Pharmaceutica deel uit van het Amerikaanse Johnson & Johnson. Janssen kreeg 22 eredoctoraten en vijf ereprofessoraten voor zijn onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Paul Janssen overleed in 2003.

René Lamy

(Generale Maatschappij)

Was topman van de Generale Maatschappij. Lamy (86) is vandaag niet meer aan de slag.

1986

Luc De

Bruyckere

(Telindus)

Was CEO van Ter Beke. Hij is sinds 2006 voorzitter van de raad van bestuur. De Bruyckere werd dit jaar verkozen tot Voka-voorzitter.

Etienne Davignon

(Generale Maatschappij)

Was gedelegeerd bestuurder. In 2003 werd Davignon vicevoorzitter van Suez-Tractebel dat ontstond na de fusie van Tractebel (eigendom van Suez) met de Generale Maatschappij van België. Vandaag is hij voorzitter van de Compagnie Maritime Belge, Compagnie des Wagons-Lits, Recticel, SN Air Holding, en onder meer bestuurder bij Sofina.

Bessel Kok

(Telindus)

Was oprichter en CEO van Swift. Hij stond tussen 1992 en 1995 aan het hoofd van Belgacom. Daarna verkaste Kok naar Praag om het Tsjechische staatsbedrijf Cesky Telecom te privatiseren.

Hugo Vandamme

(Barco)

Was CEO van Barco en werd in 2002 vicevoorzitter. In 2005 verdween Vandamme uit de raad van bestuur. Vandaag bekleedt hij verschei-dene bestuursmandaten.

Karel Vinck

(Bekaert)

Was topman van de staaltechnologiegroep. Trok in 1994 naar Union Minière (Umicore) en stond in 2002 aan het hoofd van de NMBS. Vinck is voorzitter van de BAM (Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel), voorzitter van het Vlaanderen in Actie-platform en voorzitter van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid.

1987

Fernand Huts

(Katoennatie –

Seaport Terminals)

Was gedelegeerd bestuurder en is voorzitter van de Katoennatie Groep.

Patrick Depuydt

(Val Saint Lambert)

Stond aan het hoofd van de kristalfabriek. Val Saint Lambert beleefde ups en downs. Depuydt overleed in 1999.

Thyl Gheyselinck

(KS)

Was topman van de Kem-pische Steenkoolmijnen.

Guy Ullens

(RT Holding, Tiense Suikerraffinaderij)

Sinds 1989 maakt de Tiense Suikerraffinaderij deel uit van de Südzucker AG groep. Guy Ullens is niet meer actief in het bedrijf. De ex-topman leidt nu vooral zijn privémuseum Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) in Peking.

Hugo Vandamme

(Barco) zie 1986

1988

Hugo Vandamme(Barco) zie 1986

Patrick Depuydt

(Val Saint Lambert) zie 1987

Roger Deceuninck

(Deceuninck)

Was gedelegeerd bestuurder van Deceuninck. De groep kwam door de crisis in hevig onweer terecht. Hij overleed in 2004.

Jean Van Marcke

(Lessius)

Was topman van Lessius. Van Marcke is niet langer operationeel actief. Lessius slaagde niet in zijn opzet om als Vlaamse financiële groep door te breken.

Jef Donck

(Comelco)

Stond aan het hoofd van de zuivelproducent. Hij overleed vorig jaar op 83-jarige leeftijd. Jef Donck was tot 1994 bestuurder bij Almanij. Hij trad ook als investeerder op de voorgrond.

1989

Patrick Depuydt(Val Saint Lambert)

zie 1987

Paul Buysse

(Hansen Transmissions

International)

Was topman van Hansen. Baron Buysse is vooral bekend als voorzitter van Bekaert en als grondlegger van de code-Buysse voor deugdelijk bestuur.

Johan De Muynck

(Franki)

Was topman van Franki. Vandaag is De Muynck (64) vooral actief in het sociaal-culturele leven.

Walter Resseler

(Gnosis)

Was oprichter van Gnosis. Het grootste deel van zijn carrière, van 1959 tot 1985, werkte hij bij Janssen Pharmaceutica, waar hij verscheidene functies vervulde. Hij was bestuurder van verscheidene buitenlandse vestigingen. De oud-directeur van Janssen Pharmaceutica is een kranige zeventiger. In 1993 verdween hij uit de raad van bestuur van het door hem opgerichte informaticabedrijf Gnosis. In 1995 werd Gnosis overgenomen door de Amerikaanse softwareproducent Intersolv.

Rudolf Vanmoerkerke

(Sun International)

Oprichter van de reisgroep. Vanmoerkerke (85) weet van geen ophouden en runt nog een rist vennootschappen. In 1984 trok Sun International, de holding die de Belgische en internationale activiteiten overkoepelt, naar de beurs.

1990

Luc Van Nevel(Samsonite)

Werd in het midden van de jaren negentig CEO van Samsonite worldwide. Vandaag is Van Nevel voorzitter van onder meer Picanol, Jensen Group en PinguinLutosa.

Eliane Achten

(Groepering

der Havenbelangen)

Was topvrouw van de groepering. Ze is 76 jaar en manager van de Antwerpse scheepsmakelaar Van Doosselaere en Achten. Ze werd in 1998 barones. In een zeldzaam interview in 2004 zei ze: “Ik zit al 46 jaar in de meest mannelijke sector denkbaar, die van de scheepvaart. Zelfs in de buurlanden kan ik geen vrouw noemen die hetzelfde doet. Met één uitzondering: als ik stop, neemt mijn dochter het over. Mijn goede raad aan haar: sta je mannetje.”

Paul Buysse

(Hansen) zie 1989

Gerard Van Acker & Raynier Van Outryve

(Gimv)

Gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Gimv. Van Acker nam in 2000 vrij abrupt afscheid van Gimv, in de nasleep van het KS-dossier. Van Outryve overleed in 2007.

Karel Vinck

(Bekaert) zie 1986

1991

Luc Bertrand

(Ackermans & van Haaren)

Is nog altijd de sterke kracht in de investeringsmaatschappij AvH.

Wim Desmet

(Neckermann Reizen België)

Was topman van Neckermann België. Nadien stond Desmet aan de wieg van Thomas Cook Airlines Belgium (2003). Hij is nog onafhankelijk bestuurder van de Concentra-groep en bestuurder-penningmeester van de KMDA. Leidt ook zijn bedrijf Consultancy & Immo.

John Goossens

(Alcatel-Bell)

Was topman van de groep. In 1995 trok Goossens naar Belgacom. Overleed in 2002 op 57-jarige leeftijd.

Robert Kumpen

(Keramo,

Bouwgroep Kumpen)

Gedelegeerd bestuurder en nu nog actief in de bouwgroep Kumpen.

Leo Neels

(VTM)

Was directeur-generaal van VTM. Sinds 2003 is hij algemeen directeur van Pharma.be. Hij is deeltijds hoofddocent in het media- en communicatierecht (KUL en UA). Van 1990 tot en met 1993 stond hij aan het hoofd van de Vlaamse Televise Maatschappij als directeur-generaal en hij was lid van de raad van bestuur tot 1996. Hij is onafhankelijk bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur van het persagentschap Belga sinds 1994.

1992

Jo Colruyt

(Colruyt)

Was CEO van de groep. Het bedrijf wordt nu geleid door zijn zoon Jef. Colruyt overleed in 1994.

Louis Akkermans

(SGS België)

De voormalige directeur-generaal van SGS (de Société Générale de Surveillance) is nu 73. Op zijn 69ste liep Akkermans nog de marathon van New York. SGS is een dienstverlenend bedrijf dat actief is in de kwantitatieve controle, kwalitatieve inspectie, expertise en analyse van alle soorten goederen op internationaal en nationaal vlak.

Jean-Pierre Bleyen

(Zincpower)

Was topman van de holding Zincpower. Die ging midden de jaren negentig failliet en was het voorwerp van een gerechtelijk onderzoek.

Jan Huyghebaert

(Almanij) zie 1985

Karel Vinck

(Bekaert) zie 1986

1993

Aimé Desimpel

(Desimpel)

Oprichter en topman van De-simpel. Overleed in 2002. Het bedrijf was toen al verkocht.

Albert Bert & Roos Claeys

(Kinepolis)

Bert was co-gedelegeerd bestuurder van de bioscoopgroep. Hij overleed in 1997. Claeys is erevoorzitter.

Antoon Dieusaert

(BASF Antwerpen)

Was topman van de chemiegroep. Hij is vandaag voorzitter van Fedichem, de federatie van de chemiesector. Trad in 2003 af als gedelegeerd bestuurder van BASF. Topman Wouter De Geest kwam net als Dieusaert binnen als jurist bij BASF. Dieusaert oversteeg BASF en had belangrijke mandaten in overkoepelende organisaties van de chemie en de industriële bedrijven in het Antwerpse havengebied. En van daaruit in het Vlaams Economisch Verbond en ten slotte ook in het voorzitterschap van Export Vlaanderen. Tussendoor werd hij ook lid van de raad van bestuur en het strategisch comité van Tractebel.

Maurice Lippens & Hans Bartelds

(Fortis)

Lippens, de toenmalige topman van de verzekeringsmaatschappij AG en zijn collega Bartelds van het Nederlandse AMEV besloten hun krachten te bundelen in een grensoverschrijdende verzekeringsgroep. Na het debacle trad Lippens af als voorzitter.

Karel Vinck

(Bekaert) zie 1986

1994

Karel Vinck

(Bekaert) zie 1986

Lucien De Schamphelaere

(Xeikon)

Is 77 jaar. Voor zijn avontuur met Xeikon werkte hij ruim 35 jaar als ingenieur bij Agfa-Gevaert. In 1988 stond hij aan de wieg van Xeikon. Het bedrijf schopte het tot een beursnotering op Nasdaq en het wereldleiderschap op de professionele markt voor digitale kleurendrukpersen. Maar Xeikon kreeg het moeilijk en werd in 2002 failliet verklaard. Punch International kocht het bedrijf op en De Schamphelaere bleef een tijdje in de buurt om de overgangsfase te begeleiden. Hij zat tot 2007 in de raad van bestuur van Option.

Johan Mussche

(Spector)

De topman van Spector overleed in 2001. Het bedrijf heeft het moeilijk met de overgang van analoge naar digitale fotografie.

Frank Meysman

(Sara Lee/DE)

Was gedelegeerd bestuurder en nu CEO van de Raad voor Reclame. Hij bekleedt bestuursmandaten bij onder meer Spadel, Picanol, Palm en Gimv.

Luc Vansteenkiste

(Recticel)

Blijft tot april CEO van Recticel.

1995

John Mussche

(Spector) zie 1994

Fred Chaffart

(Generale Bank)

Was directievoorzitter van de Generale Bank toen die in 1998 door Fortis werd overgenomen. Later wordt hij voor de regering als crisismanager aangewezen om de financiële implicaties van de dioxinecrisis af te handelen. Hij was een tijd voorzitter van Sabena.

Chris Dewulf

(Volvo Gent)

Deze bedrijfspsycholoog trok naar Volvo, waar hij gedelegeerd bestuurder werd en in 1996 naar Netherlands Cars (Nedcar). Hij werd in 2002 algemeen directeur van de Industriebank LIOF in Maastricht. In 2005 werd hij aangezocht om Picanol te leiden. De weefgetouwenproducent was in een storm beland na ophef over de verloning van CEO Jan Coene. Eind vorig jaar werd Dewulf vervangen als CEO door de nieuwe grootaandeelhouder Luc Tack. Op de algemene vergadering van 2010 wordt Dewulf aangesteld als voorzitter. Hij heeft bestuursmandaten bij onder meer Lotus en Filliers.

Theo Dilissen

(ISS België)

De topman van ISS trok in 2000 naar Real Software, waar hij een herstructurering doorvoerde. Is sinds 2004 voorzitter van Belgacom.

Christian Van Thillo

(De Persgroep)

Is CEO van De Persgroep, die volop de activiteiten in Nederland – na de overname van PCM – aan het integreren is.

1996

Jo Lernout &Pol Hauspie

(Lernout & Hauspie)

Het imperium van beide technologie-entrepreneurs ging failliet. Het gerechtelijk onderzoek is afgerond en het proces loopt.

Theo Dilissen

(ISS Europe) zie 1995

Martine Reynaers

(Reynaers Aluminium)

Staat nog aan het hoofd van het familiale aluminiumbedrijf.

Jean-Jacques Sioen & Jacqueline Zoete

(Sioen)

Was oprichter en CEO van de textielgroep. Eind vorig jaar overleed Sioen net voor zijn 74ste verjaardag. Het bedrijf wordt geleid door dochter Michèle.

Michel Van Hemele

(Creyf’s Interim)

Van 1992 tot 2002 was hij CEO van de Solvus Group (het voormalige Creyf’s Interim). Van Hemele herstructureerde het bedrijf en bouwde het uit tot het Europese nummer vijf. In 2002 werd hij uitvoerend voorzitter van de Carestel Group, een cateringgroep gespecialiseerd in restauratie langs de snelwegen. Hij zou blijven tot 2005. In 2004 organiseerde Van Hemele de managementbuy-out van de Ernst & Young ETM-divisie die tot Essensys omgedoopt werd. Essensys is actief in uitzendmanagement, management consulting en management coaching voor senior management. Van Hemele heeft bestuursmandaten bij Duvel Moortgat, DPA-Flex en Delta Lloyd Bank.

1997

Albert Bert & Roos Claeys

(Kinepolis) zie 1993

Jan Coene

(ABB Services)

Was topman van ABB en verliet het in 2001 om CEO te worden bij Picanol. Daar vertrok hij in 2004 in een schandaalsfeer.

Dirk Bruneel

(Bacob)

Na zijn studie economie klom Bruneel de eerste twintig jaar van zijn carrière bij de ASLK op van medewerker van het economisch bureau tot directielid met verantwoordelijkheid voor het kantorennet. Na de privatisering van de ASLK in 1993 stapte Bruneel op. Hij trad toe tot het directiecomité van Bacob, de coöperatieve bank van de christelijke arbeidersbeweging. Daar werd hij twee jaar later directievoorzitter. In 1997 fuseerden Bacob en Paribas tot Artesia Banking Corporation, om in 2001 op te gaan in Dexia. Daar heeft Bruneel zitting in het directiecomité.

Antoon Dieusaert

(BASF Antwerpen)zie 1993

Frank Meysman

(Sara Lee/DE) zie 1994

1998

Jan Huyghebaert

(Almanij/KBC) zie 1985

Jan Callewaert

(Option International)

Oprichter, voorzitter en CEO. Staat nog steeds aan het hoofd van Option. Het bedrijf kende ups en downs en werkte de voorbije weken aan een kapitaalverhoging.

Bert De Graeve

(VRT)

Gouden Bertje was zijn bijnaam, want hij slaagde erin om de negatieve spiraal waarin de VRT was verzeild om te buigen. De openbare omroep voerde onder zijn beleid een vernieuwende politiek en werd weer de relevante speler, een plaats die het met de komst van VTM was kwijtgeraakt. De Graeve is een van de vele Alcatel-boys die uitzwermden over economisch Vlaanderen. In 2002 werd hij bij Bekaert binnengehaald als financieel directeur, waar hij in tandem werkte met Julien De Wilde. In 2006 werd hij CEO van de groep. Hij is ook Manager van het Jaar 2009.

Luc Vansteenkiste

(Recticel)zie 1994

Christian Van Thillo

(De Persgroep) zie 1995

1999

Stijn Bijnens

(Ubizen)

Was oprichter en gedelegeerd bestuurder van Ubizen. Het bedrijf zit na de dotcomperikelen onder de vleugels van het Amerikaanse Verizon. Bijnens is gedelegeerd bestuurder van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM).

Alfons Buts

(Xeikon)

Stichter Lucien De Schamphelaere liet in 1997 het roer van Xeikon over aan Alfons Buts. Het op de Amerikaanse groeibeurs Nasdaq genoteerde printbedrijf was toen uit de steigers gegroeid en er was een andere managementstijl nodig. Hij bedacht het commerciële concept om met externe distributeurs te werken en voor grote merken als Xerox onder hun naam producten aan te leveren. Na de introductie op Nasdaq ging het razendsnel bergaf en het bedrijf werd failliet verklaard en opgeslokt door Punch.

Raf Decaluwé

(Bekaert)

Was topman van Bekaert tot 2002. Nu is hij onder meer bestuurder bij LSG Groep.

Luc Vansteenkiste

(Recticel) zie 1994

Herman Verwilst

(Fortis bank)

De topman van Fortis verdween na het debacle uit de groep.

2000

Luc Vansteenkiste

(Recticel) zie 1994

Ronny Ansoms

(Indaver)

Is nog gedelegeerd bestuurder van Indaver België.

Eddy Bruyninckx

(Antwerps Havenbedrijf)

Is nog altijd topman bij het Havenbedrijf.

Marc Coucke

(Omega Pharma) zie 2002

Herman Daems

(Gimv)

Nog altijd voorzitter van de Vlaamse investeringsmaatschappij. Werd vorig jaar voorzitter van BNP Paribas Fortis.

Paul De Keersmaeker & Hugo Powell

(Interbrew)

Was voorzitter en CEO van de biergroep. De Keersmaeker heeft nog een aantal bestuursmandaten. Nadat Powell was gestopt bij Interbrew, werd het stil rond hem.

Martine Reynaers

(Reynaers Aluminium) zie 1996

Dirk en Leo Theyskens

(Arcomet)

De tweelingbroers stonden aan het hoofd van de kranenbouwer en -verhuurder. In 2004 kocht Dirk zijn broer uit. Arcomet verstevigde de afgelopen drie jaar zijn buitenlandse aanwezigheid en kijkt nu vooral naar het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. De waarde van de groep wordt geschat op 200 tot 300 miljoen euro. De holding Sofina en het private-equityfonds Lazard kochten in 2008 het belang over van de durffondsen Gimv, NPM Capital en Sofinim. De drie hadden samen 40 procent in het bedrijf.

Jan Van Esbroeck & Jan Vereecke

(Night of the Proms)

Als student stonden ze aan de wieg van Night of the Proms. Nu zijn ze directeur van het Sportpaleis en uitvinders van de ticketverkoop per telefoon, Tele Ticket Service.

Michel Van Hemele

(Creyf’s Interim) zie 1996

2001

Theo Dilissen

(Real Software) zie 1995

Marlène Vonken

(Neuhaus)

Was gedelegeerd bestuurder van Neuhaus. Ze bracht het bedrijf in 1997 naar de beurs. De pralinemaker bedankte in 2003 zijn gedelegeerd bestuurder voor bewezen diensten. Vonken zette Neuhaus weer op de sporen, maar het bedrijf had nood aan een nieuwe topman toen de nieuwe fase startte. Bois Sauvage is de referentieaandeelhouder. Vonken is niet meer operationeel actief.

Luc Cardinaels

(Rettig Heating Group)

Was van 1997 tot 2004 CEO van de groep. Nu is hij gedelegeerd bestuurder van Luros en samen met zijn zoon startte hij Off Road Action, dat wereldwijd trialproducten distribueert.

John Goossens

(Belgacom) zie 1991

Hugo Powell

(Interbrew) zie 2000

Paul Stoffels & Rudi Pauwels (Tibotec-Virco)

Het duo stond aan het hoofd van de Mechelse hiv-specialist Tibotec-Virco die in 2002 aan Johnson & Johnson werd verkocht.

Eddy Van Belle

(Puratos)

Was CEO van de groep die ingrediënten aan brood- en banketbakkers levert. Hij is nu voorzitter van de raad van bestuur.

Herman Van De Velde

(Van De Velde)

Was topman van de producent van luxelingerie. Is nu samen met Ignace Van Doorselaere co-gedelegeerd bestuurder.

Luc Vandewalle

(ING)

Was topman van de ING groep, nu voorzitter van de raad van bestuur van ING België en hij bekleedt diverse bestuursmandaten.

Bart Van Malderen

(Ontex)

Was CEO van de luierproducent en verkocht het bedrijf in 2003. Hij stapte op in 2007 en is nu actief in vastgoed.

2002

Jef Colruyt

(Colruyt)

Is sinds 1994 voorzitter van de groep. Hij volgde zijn vader op die in 1992 werd gelauwerd.

Jan Coene

(Picanol) zie 1997

Marc Coucke

(Omega Pharma)

Medeoprichter en CEO van het bedrijf in voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidszorgproducten. Coucke is ook een graag geziene gast in de sportwereld, die hij ook sponsort. Ook als kunstmecenas laat Coucke zich opmerken. Als bedrijfsleider heeft hij de touwtjes van Omega Pharma stevig in handen, na een tussenstap als voorzitter van de raad van bestuur, dat hem minder goed afging.

Dirk De Cuyper

(Resilux)

Is nog altijd gedelegeerd bestuurder.

Clement De Meersman

(Deceuninck)

Was gedelegeerd bestuurder van Deceuninck. Hij werd in 2009 opgevolgd door Tom Debusschere.

Mimi Lamote

(C&A)

Was gedelegeerd bestuurder bij C&A België tot 2004. Na een ommetje bij E5-Mode en het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen, ging ze aan de slag bij Pearle Vision.

Aloïs Michielsen

(Solvay)

De topman nam in 2007 afscheid als gedelegeerd bestuurder en schoof door naar de voorzittersstoel.

Marleen Vaesen

(Sara Lee/DE)

Was vijf jaar algemeen directeur van Douwe Egberts België. Nu is ze senior vicepresident.

Bart Van Malderen

(Ontex) zie 2001

Remi Vermeiren

(KBC)

Was topman van de finan-ciële groep. Hij verliet KBC in 2003 na 43 jaar dienst.

2003

Martine Reynaers

(Reynaers Aluminium) zie 1996

Patrick De Maeseneire

(Barry Callebaut)

Was CEO van de chocoladegroep. Werd vorig jaar topman van de uitzendgroep Adecco. Barry Callebaut en Adecco hebben dezelfde hoofdaandeelhouder, de Duitse familie Jacobs. Tussen 1998 en 2002 was De Maeseneire al directeur van Adecco België, general manager van Adecco Benelux en manager van de gespecialiseerde uitzendactiviteiten van Adecco Worldwide.

Philippe Vlerick

(Uco Textiles)

Is CEO van Uco Textiles, Bic Carpets en de overkoepelende holding Vlerick Groep. Voorts bekleedt hij tal van bestuursmandaten.

Clement De Meersman

(Deceuninck) zie 2002

Martin De Prycker

(Barco)

Was CEO van de technologiegroep. Werd in 2009 opgevolgd door Eric Van Zele. Nu investeert hij in technologie-start-ups.

Eddy Geysen

(Opel Belgium)

Was tussen 1998 en 2004 gedelegeerd bestuurder en voorzitter van Opel.

Aloïs Michielsen

(Solvay) zie 2002

Ivan Sabbe

(Lidl België)

Was CEO van Lidl dat hij in België op de kaart zette. Vertrok in 2006 bij de discounter. Nu is hij actief bij Lijst Dedecker en investeerder in vastgoedprojecten.

Christian Van Thillo

(De Persgroep) zie 1995

Ludo Verhoeven

(Agfa)

Was CEO van de groep. In 2007 werd hij opgevolgd door Jo Cornu.

2004

Ajit Shetty

(Janssen Pharmaceutica)

Was CEO van de farmagroep. In 2006 werd Shetty benoemd tot corporate vice presidentoperations van de hele Johnson & Johnson-groep.

Jan Callewaert

(Option International)

zie 1998

Frans De Cock & Bernard Thiers

(Unilin)

Vormden de top-tandem. Na de verkoop in 2005 aan Mohawk bleef De Cock president, tot hij in 2008 de fakkel doorgaf aan Thiers.

Clement De Meersman

(Deceuninck) zie 2002

Martin De Prycker

(Barco) zie 2003

Peter Leyman

(Volvo Gent)

Hij was tot 2007 gedelegeerd bestuurder van Volvo Gent. Hij stapte over naar de politiek (CD&V), maar in 2008 zegde hij zijn politieke carrière op om gedelegeerd bestuurder te worden bij het metaalbedrijf Vergokan, in handen van het durffonds Pentahold. Eind 2009 volgde hij Philippe Muyters op als gedelegeerd bestuurder bij Voka.

Thomas Leysen

(Umicore)

Was gedelegeerd bestuurder bij Umicore en werd in 2008 voorzitter. Hij is ook voorzitter van het VBO.

Marleen Vaesen

(Sara Lee /DE) zie 2002

Stefaan Van Thielen

(Continental Teves)

Is algemeen directeur van de producent van auto-onderdelen.

Ludo Verhoeven

(Agfa) zie 2003

2005

Jan Callewaert

(Option International)

zie 1998

Hans Bourlon

(Studio 100)

Is gedelegeerd bestuurder van de entertainmentgroep, samen met Gert Verhulst.

Clement De Meersman

(Deceuninck) zie 2002

Julien De Wilde

(Bekaert)

Was gedelegeerd bestuurder bij Bekaert tot 2005, waar hij opgevolgd werd door Bert De Graeve. Bekleedt nog bestuursmandaten en is onder meer voorzitter van Nyrstar en Agfa-Gevaert. De burgerlijk ingenieur scheikunde werkte eerder achttien jaar voor Texaco en was bij Recticel een jaart hoofd research & business development. Hij trok daarna naar Alcatel voor een carrière van dertien jaar.

Peter Leyman

(Volvo Gent) zie 2004

Thomas Leysen

(Umicore) zie 2004

Duco Sickinghe

(Telenet)

Is gedelegeerd bestuurder bij Telenet.

Christian Van Thillo

(De Persgroep) zie 1995

Wouter Vandenhaute (Woestijnvis)

Is nog altijd gedelegeerd bestuurder van Woestijnvis dat hij mee oprichtte in 1997.

Philippe Vlerick

(Uco Textiles) zie 2003

2006

Philippe Vlerick

(Uco Textiles) zie 2003

Guido Dumarey

(Punch International)

Was CEO van Punch. Hij trok zich in 2009 terug als gedelegeerd bestuurder.

Bruno Holthof

(Ziekenhuisnetwerk Antwerpen)

Is nog altijd de topman van de fusiegroep ZNA.

Hilde Laga

(Laga)

Is de topvrouw van het gelijknamige advocatenkantoor.

Theo Roussis

(Ravago)

Is CEO van de uiterst discrete groep.

Paul Stoffels

(Johnson & Johnson)

Stond samen met Rudi Pauwels aan de wieg van de Mechelse hiv-specialist Tibotec-Virco die in 2002 aan Johnson & Johnson werd verkocht. Stoffels is bij J&J hoofdonderzoeker. Pauwels werkt bij het Zwitserse Biocartis.

Jean Vandemoortele

(Vandemoortele)

Is voorzitter van de raad van bestuur van de voedingsgroep.

Urbain Vandeurzen

(LMS International)

Is de CEO van de technologiegroep.

Ignace Van Doorselaere (Van De Velde)

Werd in 2003 binnengehaald bij de producent van luxelingerie. Daar werkt hij in tandem met Herman Van De Velde als co-gedelegeerd bestuurder.

Chris Van Doorslaer

(Cartamundi)

Is sinds 1997 gedelegeerd bestuurder van de kaartenproducent uit Turnhout.

2007

André Bergen

(KBC)

Was CEO van de financiële groep. Legde in 2009 zijn functie neer. Hij bekleedt enkele bestuursmandaten.

Johan Beerlandt

(Besix)

Is CEO en voorzitter van de grootste bouwgroep van België.

Hans Bourlon

(Studio 100) zie 2005

Bert De Graeve

(Bekaert) zie 1998

Hein Deprez

(Univeg)

Was CEO van de groep. Sinds 2009 is hij voorzitter van de raad van bestuur.

Thomas Leysen (Umicore) zie 2004

Marc& Nicolas Saverys

(CMB)

Marc is de topman van de beursgenoteerde maritieme groep CMB. Zijn broer Nicolas Saverys (Exmar) staat aan het hoofd van de rederij Exmar die in een kwarteeuw uitgroeide tot een toonaangevende gasvervoerder. Sinds 1995 is ook Euronav, gespecialiseerd in het transport van ruwe olie, volledig in handen van de familie.

Frans Schotte

(Standaard Boekhandel)

Is al een kwarteeuw gedelegeerd bestuurder van Standaard Boekhandel, die hij in de jaren tachtig mee uit het slop haalde.

Johnny Thijs

(De Post)

Is sinds januari 2002 benoemd als gedelegeerd bestuurder van De Post.

2008

Hans Bourlon Gert Verhulst

(Studio 100) zie 2005

Bert De Graeve

(Bekaert) zie 1998

Jan Pieter De Nul

(De Nul)

Is gedelegeerd bestuurder van de groep waarin de baggeractiviteiten het gros van de omzet uitmaken.

Hein Deprez

(Univeg) zie 2007

Gabriel Fehervari

(Alfacam)

Is gedelegeerd bestuurder van het door hem in 1985 opgerichte Alfacam.

Duco Sickinghe

(Telenet) zie 2005

Michèle Sioen

(Sioen)

Is sinds 2005 gedelegeerd bestuurder van de beursgenoteerde textielgroep.

Johnny Thijs

(De Post) zie 2007

Bart Van Coppenolle

(Metris)

In 1995 richtte hij Metris op samen met Lieven De Jonge. De ondernemer en de wetenschapper vonden elkaar. Metris ging aanvankelijk aarzelend van start, maar begon vanaf 1997 aan een verschroeiend overnametraject. In 2009 kwam het bedrijf in woelig vaarwater terecht en werd het overgenomen door het Japanse Nikon. Van Coppenolle leidt vandaag Metris in de Nikon-groep.

Jean Vandemoortele

(Vandemoortele) zie 2006

Door Lieven Desmet / illustraties Debora Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content