21 procent meer beleggers in 2021

© Getty Images

De Belgische toezichthouder FSMA doorploegde naar aanleiding van de Week van het Geld de transacties van Belgische natuurlijke personen via Belgische tussenpersonen in aandelen en beursgenoteerde fondsen (ETF’s). De focus lag op de jongeren.

De FSMA telde vorig jaar iets meer dan een half miljoen particuliere beleggers (512.507). In 2021 zijn er 87.540 bij gekomen, een stijging met 21 procent. De twintigers waren met 12.800 en vormden de grootste groep onder de nieuwe beleggers.

Wanneer twintigers aandelen kopen, is dat één op de twee keer een Amerikaans aandeel en één op de twee keer een Belgisch of Europees aandeel. De oudere beleggers kennen Belgische en Europese aandelen een groter gewicht toe in hun portefeuilles. Twintigers en dertigers zijn ook tuk op ETF’s, waarmee ze in één keer een korf van aandelen kunnen kopen.

Zowel de jonge als de oudere beleggers zijn vooral mannen. Volgens de FSMA zijn de voorbije vier jaar niet plots meer vrouwen aan het beleggen geslagen. De inhaalbeweging van jonge vrouwen die verschillende brokers en banken enkele weken geleden aan Trends hadden gerapporteerd, wordt dus niet weerspiegeld in het volledige plaatje. Bij de 18- tot 29-jarigen is slechts 17,5 procent van de beleggers een vrouw.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content