‘2015 wordt een recordjaar’

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Ook het Vlaamse bedrijfsvastgoed profiteert van de interesse van investeerders voor vastgoedproducten. Volgens de internationale vastgoedadviseur JLL zit 2015 op koers om het beste jaar te worden voor de Vlaamse investeringsmarkt.

“De vraag is niet of 2015 een recordjaar wordt, maar of we de kaap van 2 miljard investeringsvolume halen”, zei Adrian Glatt, nationaal directeur van de investeringsafdeling van JLL, bij de presentatie van een tussentijds rapport over de Vlaamse vastgoedmarkt.

Met een volume van 1,23 miljard euro was 2014 al het beste jaar van het decennium. Maar dit jaar staat de teller na vijf maanden al op 717 miljoen euro. En er zitten nog enkele belangrijke transacties in een beslissende fase. In de eerste plaats de verkoop van de shoppingcentra Wijnegem en Waasland, beide onderdeel van het Frans-Belgische beleggingsfonds CBRE Retail Property Fund France Belgium. Adrian Glatt vermeldt mogelijke bedragen van 400 miljoen euro voor de helft van het Wijnegem Shopping Center (de andere helft blijft eigendom van AXA) en ongeveer 350 miljoen euro voor Waasland Shopping Center.

Belgen voorop in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn vooral de Belgische investeerders erg actief. Volgens de berekening van JLL komt 86 procent van het investeringsvolume op conto van Belgische investeerders. Vooral de gereglementeerde vastgoedvennootschappen waren met een aandeel van 40 procent goed op dreef in de eerste vijf maanden van het jaar. “Toch is er ook interesse van buitenlandse investeerders voor topproducten in de Vlaamse kantoorsteden”, stelt Adrian Glatt. “Alleen blijken Belgische investeerders net iets meer te bieden.”

De belangrijkste deal die dat illustreert, is de verkoop door PMV van het kantoorgebouw VAC Gent voor 145 miljoen euro aan AG Real Estate. Ook de verkoop van de toekomstig Gentse zetel van Deloitte op de Loop (een project van Banimmo) voor ongeveer 25 miljoen euro aan de Luikse verzekeraar Integrale, past in dat plaatje.

In het winkelvastgoed staat het voorlopige investeringsvolume op 288 miljoen euro. De belangrijkste deal is de verkoop van het Feest & Kultuurpaleis in Oostende aan Union Investment voor ongeveer 44 miljoen euro.

Voor het logistiek en het semi-industrieel vastgoed berekende JLL het voorlopige verkoopvolume op 112 miljoen euro, waarbij vooral de verkoop van de DHL Supply Chain Site in Bornem aan WDP met 58 miljoen euro zwaar woog. “De investeerders staan in de rij om te kopen, maar het tekort aan investeringsproducten is een rem op de activiteit”, zegt Adrian Glatt.

Rendementen onder druk

Het is niet verwonderlijk dat de prime yields (toprendementen)onder druk staan. JLL verwacht voor alle segmenten dat de yields nog dalen. Voor standaardhuurcontracten (6/9 jaar) op de kantoormarkt variëren ze nu tussen 6,25 procent en 7,50 procent. Voor huurcontracten op lange termijn aan kwaliteitshuurders zakken ze onder 5 procent. Het VAC in Gent werd verkocht met 4,73 procent rendement.

Voor winkelvastgoed vermeldt JLL een toprendement van 3,75 procent tegen 4,25 een jaar geleden. Maar de vastgoedadviseur voegt eraan toe dat op de beste liggingen in Antwerpen nog lagere rendementen worden gehaald. JLL verwacht dat de verkoop van het Wijnegem Shopping Center met een rendement onder 5 procent afgesloten wordt. Dat zou een nieuwe benchmark worden voor deze activaklasse.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content