2014 achteraf bekeken
De Wereld in 2014 heeft een aantal gebeurtenissen van 2014 goed voorspeld.
De belangrijkste slag van 2014 draait rond Oekraïne, dat op weg is naar een samenwerkingsverband en een vrijhandelsakkoord met de Europese Unie”, poneerden we in De Wereld in 2014. “Rusland doet er alles aan dat een halt toe te roepen. Om te weerstaan aan de Russische druk moet het Westen een visie en een vastberadenheid aan de dag leggen die voor het laatst werden opgemerkt in het begin van de jaren tachtig.”
Een triomf van de voorspellingskunst? Niet echt. De bovenstaande passage zat verscholen aan het einde van ons artikel over Rusland, en hoewel we hier en daar hadden gezinspeeld op mogelijke onlusten, hebben we onze lezers niet voorbereid op het vooruitzicht dat Rusland de macht in de Krim zou grijpen of een kleine oorlog zou stoken in Oost-Oekraïne.
Onze lezers waren nog minder voorbereid op de opkomst van Islamitische Staat in Irak en Syrië. Ook werden ze niet gewaarschuwd voor het bloedige conflict in Gaza. Het misplaatste geloof in de Arabische wereld dat de situatie in ieder geval niet slechter kon worden, had ook ons ervan overtuigd dat er “in 2014 een bescheiden kans op algemene verbetering was”. Wat Afrika betreft, hadden we weliswaar in vorige vooruitzichten gewaarschuwd voor de verspreiding van besmettelijke ziekten, maar daarbij werd geen gewag gemaakt van ebola.
Kortom, voor de plotselinge, onverwachte situaties hebben we het er niet goed afgebracht. Gelukkig kwamen we beter voor de dag op andere gebieden: in de economie, de hoogten en laagten van de politiek en het algemene geopolitieke model.
Wij verwachtten dat de Amerikaanse economie er weer bovenop zou komen en de Chinese groei zou afnemen. Ook dachten we dat de Britse economie groter dan ooit zou worden, maar we wisten ook dat lage lonen een doorn in het oog van de Britten zouden blijven. We voorspelden de herziening van het Nigeriaanse bbp, die aantoonde dat het land wel degelijk de belangrijkste economische macht in Afrika is.
Politieagent van de wereld
Zoals Gideon Rachman al zei, was het riskanter voorspellingen te doen over het wereldwijde politieke toneel, omdat het niet zeker was of Amerika nog wel de rol van politieagent van de wereld wil spelen. 2014 was een belangrijk verkiezingsjaar en we deden een groot aantal juiste voorspellingen: de opkomst van de populistische partijen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, de nee-stem in het referendum over Schotse onafhankelijkheid, overwinningen in het stembureau voor Dilma Rousseff in Brazilië, Joko Widodo in Indonesië, John Key in Nieuw-Zeeland en Narendra Modi in India (hoewel de voorsprong van Modi heel wat groter was dan we hadden gedacht).
Onze beste voorspellingen? Laza Kekic verdient een eervolle vermelding, omdat hij een toename van de sociale onlusten had gesignaleerd. Sophie Pedder verdient een Légion d’honneur voor haar correcte en erg gedetailleerde prognose over Frankrijk (of toch bijna: ze trad niet in detail over het liefdesleven van president François Hollande). De hoofdprijs gaat echter naar Adrian Wooldridge voor het voorspellen van een ‘tech-lash‘, een opstand tegen de machthebbers van cyberspace. In 2014 kregen de giganten uit Silicon Valley het steeds meer te verduren met een rist aantijgingen, gaande van belastingontduiking tot het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van internetgebruikers.
De troostprijs gaat naar onze voorspelling van de snelst groeiende economie van 2014. We dachten dat die verdienste naar Zuid-Soedan zou gaan, waar het bbp met een indrukwekkende 35 procent zou toenemen, waardoor het mijlenver boven zijn dichtstbijzijnde rivaal zou komen te staan. Spijtig genoeg werd die potentiële groei gedwarsboomd door een burgeroorlog.
De auteur is de samensteller van De Wereld in 2015.
DANIEL FRANKLIN
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier