2004, het jaar van Colsaerts?
Het lijkt erop dat Nicolas Colsaerts zijn plaatsje in het circuit heeft afgedwongen.
Een week geleden heeft Nicolas Colsaerts het seizoen 2004 aangesneden in de South African Airways Open. Na de eerste dag en wat problemen met de driving stond hij op de 77ste plaats, één slag boven de par. Twee dubbele bogeys, drie bogeys en zes birdies (!): hij speelde het allemaal klaar.
Een 77ste plaats na de eerste dag was eigenlijk heel symbolisch. Colsaerts sloot het seizoen 2003 namelijk af met een…77ste plaats in de Orde van Verdienste van de Europese Tour. Een uitstekende prestatie, want in 27 toernooien speelde hij 275.000 euro bij elkaar. Twaalf keer raakte hij niet voorbij de cut, maar twee keer finishte hij in de toptien en twee keer in de toptwintig. Zijn beste resultaat was een vijfde plaats in de Trophée Lancôme, goed voor 69.660 euro.
Vorig jaar, op zijn 21ste, begon Colsaerts te beseffen dat hij de beste spelers met gelijke wapens kan bestrijden. In de Open van Nederland legde hij de topspelers het vuur aan de schenen, tot hij faalde in de laatste rechte lijn. Maar golf is nu eenmaal een sport waarin de beoefenaars hoogten en laagten afwisselen. Bovendien volstaat één slechte slag soms om een volledig toernooi te verpesten.
Vorig jaar bevestigde Nicolas Colsaerts in de Europese Tour alvast dat hij destijds niet toevallig werd geselecteerd voor de Junior Ryder Cup. Hij snoerde ook de mond van degenen die stelden dat zijn wisselvallige prestaties misschien wel te maken hadden met zijn levensstijl. In België is het inderdaad een traditie om met scherp te schieten op jonge topsporters. Dat was niet anders met Florence Descampe, die zou doorgroeien tot een van de beste speelsters van de wereld, meedraaide in het Amerikaanse circuit en werd opgenomen in het Europese team. Het lijkt een typisch Belgische instelling, die wel zeer kritische geest.
Wie Nicolas Colsaerts kent, weet dat hij altijd olympisch kalm blijft en zich laat drijven door een natuurlijke zelfverzekerdheid. Wordt gezegd dat hij niet genoeg traint? Hij traint in ieder geval niet te veel, wél voldoende. Veel topsporters die té veel of te hard trainden, betaalden daar uiteindelijk een prijs voor. Soms een heel hoge prijs. In de golfsport is er maar één deugd die een speler op de lange termijn kan redden: hij moet het juiste compromis vinden tussen agressiviteit en geduld. Een persoonlijk evenwicht, zeg maar. En dat is niet makkelijk voor iemand die zijn sport met passie en grote ambitie beoefent. Bovendien moet je daar mentaal sterk voor zijn.
Nicolas Colsaerts is pas 21, maar bekijkt het allemaal al nuchter genoeg om niet onderuit te gaan. Alle topspelers van het circuit kennen hem trouwens al. En zeggen goeiedag als hij voorbijkomt…John Baete
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier