150 miljard dollar beleggingen zitten vast

Beleggers overal ter wereld hebben voor minstens 150 miljard dollar aan Russische activa in hun portefeuilles zitten. Nu het land afgesneden is van het mondiale financiële systeem, zoeken ze wanhopig naar manieren om die van de hand te doen.

Buitenlandse beleggers – onder meer beleggingsfondsen – hadden eind 2021 voor 20 miljard dollar Russische dollarobligaties en voor 41 miljard dollar staatsobligaties in roebel in handen, blijkt uit gegevens van de Russische centrale bank. Het bezit aan Russische aandelen bedroeg 86 miljard dollar, blijkt uit gegevens van de beurs van Moskou.

Maar nu veel Russische banken van het Swift-betalingsnetwerk zijn gegooid, zitten die buitenlandse investeerders klem met hun Russische activa. Het is onduidelijk is hoe zij kunnen verkopen zonder de nieuwe sancties te overtreden. En zelfs al mocht dat kunnen, dan is het zo goed als onmogelijk tegenpartijen te vinden die bereid en in staat zijn te kopen.

“Eigenlijk hebben de marktpartijen zich teruggetrokken uit de Russische obligatiehandel. Ze wachten af wat er gebeurt”, zegt Rick Rieder, chief investment officer voor vastrentende waarden bij BlackRock, een van de grootste westerse houders van Russische staatsobligaties. “Er is niet veel echte handel gaande. Niemand wil aan de koopkant staan.” Naast de verbanning uit Swift zijn ook de buitenlandse reserves van Rusland, goed voor zo’n 630 miljard dollar, bevroren.

Een zootje

Sinds vorige week is het voor Amerikaanse financiële instellingen verboden om nieuwe Russische staatsobligaties te kopen. De meeste handel is stopgezet. De Russische centrale bank van haar kant verbiedt buitenlandse instellingen dan weer om Russische aandelen op de beurs van Moskou te verkopen.

De buitenlandse beurzen hebben de handel in de aandelen van de grootste Russische bedrijven opgeschort. Op Deutsche Börse bijvoorbeeld kunnen de aandelen van zestien Russische bedrijven niet meer worden verhandeld, waaronder die van Aeroflot, Rosneft, Sberbank, VTB en VEB Finance. Op de London Stock Exchange kelderde de waarde van aandelen als Sberbank, TCS en Gazprom onmiddellijk na de aankondiging van de sancties. Maar veel handelaren weigerden ook een prijs te bepalen, uit angst om de maatregelen te overtreden. Ze verkozen te wachten op advies van hun complianceafdelingen.

Een van de belangrijkste problemen is of de tegenpartijen bij een transactie nog wel toegang tot Swift hebben. “Ik handel niet in Russische activa tot ik een lijst met ‘veilige’ tegenpartijen heb”, zei een handelaar van een investeringsbank. Anderen vragen zich af of ze bij een transactie wel de afgesproken cash zullen zien. De meeste transacties in Russische aandelen worden in dollar afgehandeld, maar de banken zijn verantwoordelijk voor het beheer van het valutarisico. “Het is een zootje. Als je iets verhandelt, kun je het niet verrekenen en blijf je met het risico zitten”, aldus een handelaar bij een Amerikaanse makelaar.

150 miljard dollar beleggingen zitten vast

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content