11 Twintig technieken voor zelfmanagement

Op weg naar meesterschap in persoonlijke ontwikkeling

Kluwer, 2003, 117 blz.

1. Welk stuk op ons schaakbord is dit?

Verwaarloos nooit uw pionnen. Zij vormen uw onontbeerlijke falanx.

2. Wie schreef het?

– Hans J.C.M. Mensink: na een carrière als personeelsmanager bij enkele overheidsinstanties in Nederland, zetelt hij nu in het bestuur van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Hij schrijft voor het Nederlandse vakblad Gids voor personeelsmanagement en spitst zich toe op twee thema’s: de lerende organisatie en zelfmanagement.

3. Wat staat erin?

Wat wilt u graag bereiken? Wat is er werkelijk belangrijk voor uw werk én voor u persoonlijk? Pas als u die fundamentele levensvragen hebt beantwoord, heeft het zin om te zoeken naar methoden en technieken om uw doelen te bereiken. Eerst de visie, dan de how to, de concrete stappen. Denk nu echter niet dat hier een zoveelste zweverig boekje voor u ligt, waarmee u lekker kunt egotrippen. Na dé waarom-vraag richt Hans Mensink zich met Hollandse nuchterheid op de technieken. In plaats van zich op één concept te storten (zoals de meeste van die stapels boeken over zelfmanagement, zelfsturing of persoonlijke effectiviteit), komen twintig technieken aan bod, die zakelijk, compact en praktisch beschreven worden. We krijgen inzicht in de essentie van timemanagement, stressbeheersing, prestatieprogrammering, lateraal denken, creatief denken en andere oefeningen die zowel uw planning, uw ontwikkeling als uw emotionele intelligentie ten goede komen.

4. Wat onthouden we?

Snel, franjeloos en duidelijk krijgt de lezer de essentie van twintig technieken voor zelfmanagement en persoonlijke ontwikkeling. Na elk hoofdstuk volgt een lijst van boeken die de techniek uitvoerig belichten. Zo wordt deze introductie ook een springplank naar gedetailleerde info.

5. Geeft het praktische tips?

De compacte behandeling ten spijt, geeft de auteur bij elke techniek zowel een stappenplan als een lijst met praktische tips, zij het wat summier.

6. Is het nog actueel?

Hoe minder we maatschappelijk bij het handje gehouden worden, hoe actueler zelfmanagement wordt.

7. Biedt het leesplezier?

Leuke lectuur is dit niet. Maar het leert wel dat plezier pas echt plezier is als uw leven geschraagd wordt door een haalbare discipline: geen Spartaans regime, wel een evenwichtig leven. (Oma had dus toch gelijk.)

8. Waarom zou u het lezen?

Nooit eerder zijn zoveel technieken voor zelfmanagement zo geconcentreerd, prozaïsch en kernachtig op een rij geplaatst.

9. Is het vertaald?

Bestaat alleen in het Nederlands.

10. Welke boeken sluiten erbij aan?

Do It Now – Break the Procrastination Habit: een klassieker in timemanagement door William Knaus (John Wiley & Sons, 1998, 240 blz.). Niet vertaald.

Use Your Head: Tony Buzan beschrijft hoe we ons volledige denkpotentieel kunnen gebruiken en geeft praktische voorbeelden van zijn mindmap-techniek (BBC Books, 1974, herziene editie 1995, 158 blz.).

Nederlandse vertaling: Gebruik je verstand (De Kern, 1997, 176 blz.).

Franse vertaling: Une tête bien faite (Editions d’Organisation, 2000, 160 blz.).

Working with Emotional Intelligence: Daniel Goleman onderzoekt het effect van emotionele intelligentie (het concept dat hij populair maakte) in het bedrijfsleven (Bloomsburry, 1998, 483 blz.).

Nederlandse vertaling: Emotionele intelligentie in de praktijk (Contact, 1998, 479 blz.).

Franse vertaling: L’intelligence émotionelle au travail (Village Mondial, 2002, 320 blz). De originele Engelstalige uitgaven vonden we vlot bij Acco Leuven. Tel.: 016 29 11 00, fax: 016 20 73 89.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content