1000 KIKKERS IN EEN VALIES

POSITIEFLIJSTEN.

Hagedissen, schildpadden, en zelfs boa’s staan geregeld op het transportlijstje van smokkelaars. Eén van de meest opmerkelijke vondsten op de luchthaven van Zaventem was een valies met 1000 pijlgifkikkers uit Costa Rica. De dieren, die een handelswaarde hebben van 1200 tot 1800 frank, waren in filmroldoosjes gestopt. Waar en hoe al die dieren te vinden zijn, lees je in blaadjes van terrariumklubs.

Smokkel in aquariumvissen ligt vooral om praktische redenen minder voor de hand. Trouwens, de meeste van deze dieren staan niet op de lijst van de Convention on the International Trade in Endangered Species (CITES), en bijgevolg is de handel erin ook niet verboden. Toen de EU deze konventie omzette in een bindende verordening, heeft ze de bepalingen wel verstrengd. Hierdoor veerde de handel op in nakomelingen van dieren die nu verboden zijn, maar die werden ingevoerd vòòr de EU in 1984 de konventie ratificeerde. Terwijl je vroeger bepaalde soorten landschildpadden kon kopen in grootwarenhuizen tegen 50 frank per stuk, krijgen kwekers nu al 2000 tot 3000 frank.

Bovenop de konventie en de EU-verordening komen de nationale wetgevingen. Die kunnen van land tot land verschillen. “Keizersvissen zijn bijvoorbeeld in Duitsland verboden, maar niet in Nederland, zodat Duitse winkels ze aankopen bij Nederlandse handelaars, ” vertelt Michel Van Roten van Aqua-Terra. “Denk nu niet dat er een massale, georganizeerde versjacherij ontstaat. De handel kan zoveel andere soorten aanbieden, dat je beter hasj gaat smokkelen. “

Vandaag geldt het principe dat alle dieren in België zijn toegelaten voor zover de wet ze niet verbiedt. Ons land werkt echter aan positieflijsten : men zal alleen nog dieren mogen houden die door de wet zijn toegelaten. Sommige handelaars huiveren daarvan, maar Eric Van Tilburgh, inspekteur-dierenarts van het ministerie van Landbouw, verdedigt de overheid. “Dieren die gevaarlijk of moeilijk te houden zijn, zoals gifslangen, zullen buiten de positieflijst vallen. De handel in zo’n dieren is trouwens marginaal. Papegaaien komen wèl op de positieflijst. “

Volgens Traffic, een afdeling van het Wereld Natuurfonds (WWF), werden tussen 1989 en 1993 in de EU 73.686 schildpadden (27 % van de wereldhandel) legaal ingevoerd, naast 33.404 varanen (23 %), 29.519 kameleons (20 %), 408.331 boa’s en pytons (20 %).

Van 1991 tot 1993 kwamen 7693 hagedissen van buiten de EU ons land legaal binnen, 4079 kameleons, 1109 schildpadden, 2261 slangen en 25 krokodilachtigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content