10 x pasta en basta
Pieter van Doveren selecteerde tien opmerkelijke Italiaanse restaurants.
Bocconi
Hotel Amigo
Stoofstraat 9
1000 Brussel
tel. 02 547 47 15
www.roccofortehotels.com
Bocconi wordt ongeregeld bezocht en dat is merkwaardig, want het restaurant heeft alles om de beste Italiaan van ons land te worden. Bocconi ligt op het gelijkvloers van het vermaarde Hotel Amigo, het vijfsterrenhotel dat intussen tot de Rocco Forte-keten behoort. Bocconi heeft een kosmopolitische, moderne inrichting en een attente en snelle bediening. Chef-kok Giuseppe Colella zorgt voor uiterst smakelijke, hedendaagse Italiaanse bereidingen: zijn keuken is zuiver en verfijnd.
Castello Banfi
Bodenbroekstraat 12
1000 Brussel
tel. 02 512 87 94
Er komt sleet op het decor van dit Venetiaanse paleis en nu er een nieuwe jonge chef-kok in huis is, mag de eetzaal ook opgefrist worden. Castello Banfi is een aristocratisch Italiaans eethuis waar diplomaten, regeringsleiders en la haute bourgeoisie komen. Het restaurant werd geopend door het professionele duo Gaby Maiani en de jongere José Tarea. Onlangs werd de jeugdige kok Antonio De Martino uit Livorno overgevlogen. Hij kreeg de leiding over de keuken toevertrouwd. Zijn Italiaanse gerechten zijn smakelijk en oprecht.
Senza Nome
Koninklijke Sint-Mariastraat 22
1030 Schaarbeek
Een Italiaan in Schaarbeek, waar de deur uit veiligheidsoverwegingen op slot blijft. Eigenares Nadia Bruno inspecteert iedere nieuwkomer met scherpe blik en als je haar niet bevalt, blijft de deur op slot. Moeder begon meer dan tien jaar terug met Senza Nome, uit respect voor de Italiaanse streekkeuken en om haar vijf kinderen te eten te geven. Haar kinderen volgden haar voorbeeld en de meeste hebben inmiddels hun eigen restaurant. Dochter Nadia en zoon Giovanni namen de negotie over. Zij benaderen hun klanten met een zekere brutaliteit, wat voor de zakenbonzen die Senza Nome bezoeken blijkbaar geen probleem is. De kok blijft verborgen en het schijnt dat hij niet Italiaans maar Portugees is.
Le Stelle
Louis Bertrandlaan 53-57
1030 Brussel
tel. 02 245 47 22
De Italiaan Antonio Di Siervi kan bogen op 35 jaar ervaring en zijn naam is verbonden aan een achttal drukbezochte Italiaanse eethuizen. Le Stelle is het vlaggenschip. Het fijnkostrestaurant ligt naast Osteria, een gezellige Italiaanse brasserie met indrukwekkend art-nouveaudecor. Le Stelle heeft twee sierlijk en voornaam ingerichte eetzalen, met een centraal gelegen keuken, die aan de andere kant uitgeeft op Osteria. Er is een ommuurde tuin waar zomers zuiderse groenten en fruit groeien. De geserveerde bereidingen zijn verzorgd en smakelijk.
Mangia E Bevi
Lange Nieuwstraat 25
2000 Antwerpen
tel. 03 213 26 13
www.mangiaebevi.be
Mangia e Bevi is een Italiaans restaurant van de nieuwe lichting, waarover gesproken wordt: de een is geestdriftig, de ander vindt het een hype. De schoonheid van de eenvoud, daar draait het om in Mangia e Bevi. De creatie van de broers Christian en Dario Puglia werd ontworpen om de geheimen van de echte Italiaanse keuken te ontsluieren. Voor deze actuele food and wine bar lieten de twee hun moeder overkomen uit Napels. Zij kookt puur Italiaans.
LA GONdola
Patersstraat 9
2300 Turnhout
tel. 014 42 43 81
Liana Cappiello en Fabio Marangon zijn de voornaamste acteurs uit dit Venetiaanse tafeltheater. Fabio leerde de basis van de goede Italiaanse keuken van zijn schoonmoeder, die een onvervalste Italiaanse mamma is. Via stages in gereputeerde eethuizen en door zijn inzet en fijngevoeligheid werd Fabio een gedreven kok. Op de spijskaart treft u gepersonaliseerde, allesbehalve alledaagse bereidingen tegen gekruide prijzen. Liana, die door haar ad-remme optreden soms vijanden maakt, verzorgt de ontvangst en stelt exclusieve Italiaanse wijnen voor. Bij het restaurant horen een enoteca en een kookschool.
Giamba
Erasmus Ruelensvest 3
3001 Heverlee
tel. 016 29 71 84
Culinaire show van Giamba Pasquali. Deze vreemde snuiter, die het leven omhelst, heeft al heel wat projecten achter de rug. In Giamba kookt hij volgens de inspiratie van het moment en à la tête du client. Een spijskaart moet je niet vragen, iedereen eet het menu van de dag. De prijzen zijn redelijk en ambiance is gegarandeerd. Deze culinaire outlaw gaat zijn eigen gang en heeft maar weinig nodig om iets lekkers te bereiden. Giamba Pasquali is een liefhebber van Italiaanse wijnen. Iedere fles die zijn kurk verliest, word door hem geproefd, in de keuken of aan tafel.
Arlecchino
Minderbroedersstraat 9-11
3500 Hasselt
tel. 011 22 76 16
Arlecchino ligt verborgen op de eerste verdieping, tussen een brasserie en een boekenwinkel uit een drukke winkelstraat in hartje Hasselt. Gaat u het trapje zonder leuning op, dan vindt u boven op de eerste verdieping Arlecchino, pizzeria ristorante. Keuken en eetzaal zijn het toneel van de broers Mario en Felice Ottati. De twee studeerden criminologie, geneeskunde en fotografie, en zijn dus van vele markten thuis. De spijskaart vermeldt evergreens en persoonlijke bereidingen voor de kleine en grote honger. De sfeer is los en de kwalitet is constant.
Convivium
G. Gezellelaan 140
3550 Heusden-Zolder
tel. 011 42 55 58
www.convivium.be
Karel Bergmann is een ambitieuze horeca-ondernemer. Hij kookt of bedient. De jonge man is van Duits-Italiaanse origine en staat sinds zijn veertiende in de keuken. Karel de Veroveraar opende op 21-jarige leeftijd zijn eerste Italiaanse restaurant in Heusden. Om zijn grote droom te verwezenlijken, kocht hij een burgerhuis langs de hoofdweg, dat hij liet strippen en heropbouwen. Van onder het stof kwam Convivium, een elegant modern-zuiders restaurant met strak Italiaans design en met hedendaagse Italiaanse gerechten, die passen bij de omgeving.
Da Lidia
Rijsweg 215
3630 Maasmechelen
tel. 089 76 41 34
www.dalidia.be
Van bescheiden restaurant van de mamma aan de drukke rijksweg tot nationaal vermaard Italiaans rerstaurant met een Grand Café, waar le tout Limbourg zich tot in de vroege uurtjes vermaakt. In deze familiezaak komt men op voor de producten en de bereidingen uit Le Marche en Abruzzo. Verse deegwaren, schaaldieren en vis van de grill zijn favoriet en worden verwerkt in streekgebonden gerechten. De gerechten krijgen ondersteuning van Italiaanse kwaliteitswijnen.
Pieter Van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier