10 vlotte en lekkere stadsrestaurants

Pieter van Doveren selecteerde tien stadsrestaurants waar u ongedwongen en lekker kunt tafelen.

BRASSERIE APPELMANS

Papenstraatje 1, 2000 Antwerpen

tel. 03 226 20 22

www.brasserieappelmans.be en

www.absinthbar.be

Zeven dagen per week geopend van 11.30 tot 23.00 uur.

Klantenkorting in de parking onder de Groenplaats.

Kasper Stuart, de man van succesprojecten als Wok en ’t Tafeldier en Chilli Club, gooit het deze keer over een andere boeg en gaat met brasserie Appelmans terug naar de basis. In deze laagdrempelige brasserie bent u al welkom voor een drankje in de kosmopolitische en vrouwvriendelijke Absinthbar. De inrichting is een ontwerp van Jo Peeters, terwijl Maarten van Severen voor de verlichting zorgde. Naarmate de avond vordert, tempert het licht en gaat de muziek luider. De spijskaart vermeldt verzorgde en smakelijke, moderne en klassieke, Franse en Belgische bereidingen voor kleine en grote honger.

HOTEL, GRAND CAFÉ EN RESTAURANT

THE CENTURY

Leopoldplein 1, 3500 Hasselt

tel. 011 22 47 99

www.century.be

The Century is waarschijnlijk de bekendste en drukste horeca-uitbating van Hasselt. De vriendelijke eetfabriek staat in de wijde omgeving bekend om haar gedegen kwaliteit en de royale porties, opgediend in kingsize borden en schalen. In de zomer treden op het terras artiesten op. Boven, op de eerste verdieping, wacht een modern gedecoreerd Grand Café. De keuken is hier non-stop geopend van 10.00 tot 23.00 uur. De spijskaart vermeldt een keuze aan snacks, dagschotels, toasten, koude schotels, salades en traditionele vlees- en visgerechten. In het restaurantgedeelte komen klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken aan bod.

RESTAURANT-BAR CAFÉ THÉÂTRE

Schouwburgstraat 5-7, 9000 Gent

tel. 09 265 05 50

www.cafetheatre.be

Café Théâtre is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot een vaste waarde in Gent. Deze elegante brasserie, met grootstedelijke allure, vindt u in het operagebouw. De zaak kent een drukke va-et-vient, zeker nu er onder hetzelfde dak een comfortabele en stemmingsvolle loungebar is bijgekomen. Café Théâtre bruist feestelijk en de positieve sfeer wordt in de hand gewerkt door een cordon van vriendelijke meisjes die instaan voor de bediening. Zij serveren klassiekers uit de Belgische keuken en gepersonaliseerde internationale gerechten. Succesnummers zijn onder andere: garnaalkroketten en rundtartaar, die op bestelling gemalen wordt in een gekoelde vleesmolen.

COEUR D’ARTICHAUT

Onderbergen 6, 9000 Gent

tel. 09 225 33 18

www.artichaut.be

Zondag en maandag gesloten.

Eric De Wagenaere werkte bij Volvo, gooide het geweer over een andere schouder en ontpopte zich als een succesvolle horecaondernemer. Zijn product heet Coeur d’Artichaut en is te vinden in een herenhuis uit 1826. De eetkamers zijn ruim en licht en geven uit op een ommuurde binnentuin, waar het zomers goed toeven is. Vrij nieuw is Thip Boonchan, de Thaise echtgenote van Eric. Met Thip kwamen Thaise invloeden op de spijskaart. Voorbeelden zijn: gewokte scampi’s met paksoi en oestersaus, door schoonmoeder gemaakte dim sum en carpaccio van sint-jakobsschelpen met limoen, fleur de sel en koriander.

BRASSERIE DE NIEUWE HAAN

Grote Markt 19, 3290 Diest

tel. 013 33 51 06

Keuken doorlopend geopend van 11.30 tot 22.00 uur.

Maandag gesloten.

In Brasserie De Nieuwe Haan kunt u op een ontspannen manier genieten van vakkundig bereide gerechten. Het Diestse eethuis bestaat al tien jaar. Dirk Verlinden is de baas en roert ook zelf in de potten. Hij werd gevormd in Antwerpse bastions van de klassieke feestkeuken (Lindenbos, Vatelli, Ter Venne, Pérouse) en volgde zijn echtgenote naar haar geboortestad. Daar installeerde hij zich in een historisch pand aan de Grote Markt. Het motto van de chef-kok is: “Lekker eten met een knipoog naar de gastronomie, in een ongedwongen sfeer en voor een betaalbare prijs”. De spijskaart volgt de seizoenen en bereidingen met kreeft, wild en mosselen zijn specialiteit.

FAIM DE TOI

Belfortstraat 10, 9000 Gent

tel. 09 223 63 93

Open van 12.00 tot 14.00 uur en van 18.00 tot 23.00 uur.

Zaterdag-, zondag- en maandagmiddag gesloten.

Gilbert Deceuninck is niet aan zijn proefstuk toe: hij stond aan de basis van Gentse eatery’s als Food On en Faim Fatale. Zijn vennoot is Iris Landuyt. Faim de Toi heeft zijn onderkomen in twee, in eclectische stijl opgetrokken herenhuizen uit het begin van vorige eeuw. De chef-kok is in huis gevormd en de gerechten op de spijskaart zijn modieus. Specialiteiten zijn: eigenzinnige tonijncarpaccio met olijven uit Arbequina en balsamicodressing, gebakken zeetong met citroen en verse frieten en Iers lendenribstuk met saus naar keuze.

PAZZO

Oude Leeuwenrui 12

2000 Antwerpen

tel. 03 232 86 82

Gesloten op zaterdag en zondag.

Mensen die vertier zoeken in Antwerpen, zeggen dat de sfeer aan de noordkant van de stad een stuk spontaner is dan aan de zuidkant. Ga maar eens kijken in de wijn- en pianobar boven het drukbezochte restaurant Pazzo: na 23.00 uur loopt het daar vol en wordt er, rond de bar in de vorm van een verlichte ijsklomp, feest gevierd tot in de vroege morgen. Achter de bar staat een bataljon flessen: permanent is er keuze uit 24 wijnen per glas. Daar krijgt u een woordje uitleg bij van William Wouters. Hij draagt de titel ‘Beste Sommelier van België’. Chef-kok Ingrid Neven creëert eigen gerechten met Aziatische en mediterrane invloeden.

LA RIVA

Londenstraat 52, 2000 Antwerpen

tel. 03 225 01 02

www.lariva.be

Parkeerdienst.

In La Riva kunt u aperitieven, dineren en eventueel ook een dansje wagen. Het restaurant bevindt zich op het Antwerpse Eilandje. Het opmerkelijke gebouw werd in 1908 opgetrokken als ‘Schuilplaats voor Werklieden’. Het concept is zo uitgewerkt dat bar, brasserie en après-diner een naadloos geheel vormen. De eetzaal heeft de dimensies van het binnenste van een kathedraal. La Riva telt zo’n 170 restaurantplaatsen op twee niveaus, plus bar, lounge en terras. Van bijna alle hoeken hebt u uitzicht op een hightech keukenlab. De spijskaart vermeldt moderne brasseriegerechten.

‘T VERSCHIL

Gentsestraat 70, 9300 Aalst

tel. 053 70 60 86

Zondag gesloten

www.hetverschil.com

Peter Maertens ontwierp ’t Verschil, een stadsrestaurant dat succes oogst door zijn amusante verpakking. De slogan luidt: ‘hemelsbreed lekker’. Maertens weet wat hij doet: hij ging naar de beste koksschool en kreeg een opleiding in toprestaurants (’t Laurierblad, Interscaldes, ’t Overhamme). Daarnaast behaalde hij ook een graduaatsdiploma Marketing. Voor ’t Verschil deed hij afstand van de grote gastronomie. Zijn doel is om de mensen een gezellig moment te verkopen, met alledaagse gerechten tegen prijzen die niet te zwaar op de maag liggen. ’t Verschil opende recent restaurant De Overkant aan de overkant.

WINDAUE’S WORLDCUISINE & CLUBBING

Koningstraat 2, 8400 Oostende

tel. 059 80 89 29

Woensdagavond en donderdag gesloten.

Windaue’s is een verrassende, moderne stadsbrasserie met twee verschillende keukens onder één dak. Het is de familie Daue, achttien jaar lang de drijvende kracht achter het chique delicatessenrestaurant Au Vigneron in de voormalige koninklijke villa van Oostende, die nu, schuin voor het Casino, is gestart met een hedendaags stadsrestaurant. Vader Jean-Marie Daue leidt de keuken en beweegt zich tussen Belgische en Aziatische koks. Moeder Joanna komt de klanten groeten. Aan haar zijde staat Romina Marsili, de sierlijke schoondochter die van Italiaanse origine is. Zoon Stephane staat ook in de eetzaal en is gepassioneerd door wijn. Het repertoire op de wereldspijskaart gaat van Vlaamse evergreens tot Aziatische specialiteiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content