10 uitstekende witte bourgognes tussen 10 en 50 euro

In deze maandelijkse wijnrubriek gaan we op zoek naar wijn met persoonlijkheid en bewaarpotentieel. Terroirwijnen die om kelderrijping vragen, als antwoord op het brede gamma van fruitige maar oppervlakkige doordrinkwijnen. Rond één thema suggereren wij tien wijnen die u in uw kelder moet hebben. Deze maand: witte bourgognes tussen 10 en 50 euro.

Het is algemeen aanvaard dat in Bourgogne witte wijn wordt gemaakt die tot de beste van de wereld behoort. Terwijl de chardonnaydruif in de rest van de wereld vaak vlakke en goedkope doordrinkwijnen oplevert, is dat in Bourgogne niet het geval. Het samengaan van een evenwichtig en vrij koel klimaat met een complexe kalkbodem brengt wijnen voort met een complex karakter dat tijd nodig heeft om zich open te plooien.

De bodems van Bourgogne bestaan vooral uit kalksteen en mergel. Die kalk geeft de twee (voornaamste) druivensoorten van de Bourgogne – chardonnay voor wit en pinot noir voor rood – een specifiek karakter. Pinot noir is op zijn best in het noorden van de Côte d’Or, in de Côte de Nuits, waar meer kalk in de bodem zit dan in de Côte de Beaune, het zuidelijke deel. Daar is meer klei aanwezig in de bovenste grondlaag en daar voelt de chardonnay zich beter bij. Klei houdt water vast en maakt de bodem iets koeler, waardoor de druiven trager rijpen. Voor goede chardonnay is dat essentieel.

Chardonnay wordt door veel wijnpuristen de ‘hoer van de wijngaard’ genoemd en dat is niet helemaal onterecht. Aanvankelijk vooral verbouwd in Champagne en Bourgogne werd de witte druivensoort vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw wereldwijd aangeplant, van Australië tot Chili en van Italië tot Zuid-Afrika. Chardonnay is een makkelijk te telen druif, op voorwaarde dat het voldoende warm is in de zomer, en geeft makkelijke wijnen met een toegankelijk karakter. Op zijn lichtst is een chardonnaywijn frisfruitig, met uitgesproken toetsen van citrusfruit en een lichte vettigheid in de mond. Maar wanneer ze op kalkrijke koele bodems wordt verbouwd, zoals in Champagne en Bourgogne, geeft ze complexe en krachtige wijnen met bewaarpotentieel. Er zijn dan in de wijn tegelijk toetsen van boterachtige vettigheid en knisperende mineraligheid, van fijn citrusfruit als limoen en citroen, maar ook van bloemen en uitgesproken hazelnoten. Dat noot- en boterachtig karakter komt helemaal van de kalkbodem waarop de druiven werden verbouwd en dus niet per se van de lagering op eikenhouten vaten.

Het gebruik van hout bij het maken van chardonnaywijn is soms overdreven. Bijna altijd hebben die naast toetsen van citrus en ander exotisch fruit als mango en soms zelfs ananas uitgesproken aroma’s van hout, toast en vanille door het overvloedig gebruik van hout in het productieproces van de wijn. Door die uniformiteit gaan veel wijndrinkers ervan uit dat die hout-aroma’s eigen zijn aan chardonnay. Je kan cru stellen dat dit overmatig houtgebruik het noten- en boterachtige karakter van terroirchardonnay uit Bourgogne moet compenseren.

Nu komt dit overmatig houtgebruik ook in Bourgogne voor en het is vaak zoeken naar chardonnay met een mineralig karakter en fijne zuren die de wijn gecorseerd maken en hem een uitzonderlijk bewaarpotentieel geven.

De belangrijkste grands en premiers crus van de grootste huizen beschrijven zou al te gemakkelijk zijn. Deze wijnen zijn ook niet goedkoop. Voor bijvoorbeeld een fles Le Montrachet van welke producent ook betaal je gemakkelijk 120 tot 150 euro en meer. Wij legden onszelf een budget op en zochten naar mineralige terroirchardonnay tussen 10 en 50 euro. Dat is ruim voldoende voor een fles witte wijn, vinden wij.

1 : Bourgogne blanc 2003, Jean-François Coche-Dury

De basischardonnay van een mythisch domein in Meursault. De wijnen van Coche-Dury zijn bijzonder fijn en natuurlijk van karakter, met een natuurlijke mineraligheid en complexiteit, maar even onvindbaar en duur. Dit domein produceert niet al te grote hoeveelheden wijn en het merendeel gaat naar restaurants, zo wil de eigenaar het in grote mate. Voor de meursaults moet je algauw 50 euro en meer neertellen.

Deze ‘eenvoudige’ bourgogne blanc is aromatisch complex en zit op het niveau van een meursault villages. Er is veel rokerige/hazelnootachtige mineraliteit, nu al, en het fruit (limoen, citroen) is zeer zuiver. Hoewel van het warme jaar 2003, dat wijnen met een lage zuurgraad voortbracht, is de smaak zeer fris en diep.

PRIJS: NIET MEEGEDEELD

WAAR TE KOOP: op inschrijving verkrijgbaar bij De Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 0 6 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

2 : Pernand-Vergelesses Premier Cru Sous Frétille 2002, Domaine Régis et Luc Pavelot

De wijnen van Domaine Pavelot in Pernand-Vergelesses behoren tot de delicaatste en meest mineralige van het productiegebied. De meeste van hun percelen zijn naar het westen gericht, hebben dus vooral in de late namiddag zon, die dan al veel van haar kracht heeft verloren. In slechte jaren maakt dat het moeilijk om goede wijn te maken, in goede jaren zorgt deze ligging voor een mooie ondersteunende zuurgraad in de wijn. De wijngaard Sous Frétille heeft sinds 2001 de status van premier cru. Er wordt aromatisch krachtige, maar ook zeer mineralige en vooral rokerige chardonnay gemaakt die dicht aanleunt bij de grand cru corton-charlemagne. Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.

PRIJS: 22,8 euro

WAAR TE KOOP: CORA

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

3 : Puligny-Montrachet Premier Cru La Garenne 2002, Domaine Marc Colin

Marc Colin et Fils ligt in Saint-Aubin, in het zuidelijke deel van Bourgogne en onder Chassagne-Montrachet. In deze regio, de Côte Chalonnaise, worden meestal molliger en warmere witte wijnen met minder bewaarpotentieel gemaakt, onder meer door het vrij steile karakter van de oostwesthellingen waarop de wijngaarden liggen. Ook de wijnen van dit domein zijn vrij mollig, zelfs deze puligny-montrachet, waarvan Colin een klein perceel bezit. De vrij krachtige vinificatie, met toch vrij veel gebruik van nieuw hout is helemaal afgestemd op Chalonnais-wijnen en dat merk je in deze puligny. Toch bezit die genoeg fraîcheur om nog in de puligny-stijl te passen. In Puligny worden immers de witte wijnen gemaakt met de hoogste zuurgraad.

PRIJS: 28 euro

WAAR TE KOOP: DE WASSE WINGERD, %03 770 72 18

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 3 tot 5 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHH

PRIJS/KWALITEIT: HHH

4 : Puligny-Montrachet Premier Cru Les Referts 2002, Domaine Jean-Marc Boillot

Jean-Marc Boillot behoort tot de top van Puligny-Montrachet. Zijn domein ligt in Pommard en zijn wijnen passen in de finesserijke stijl van Puligny. Deze wijn is goed gestructureerd en zowel structureel als aromatisch gelaagd, met een evenwicht tussen kracht en elegantie. Het resultaat van goede, traag gerijpte chardonnay.

PRIJS: 49,09 euro

WAAR TE KOOP: ESPACEVIN PIRARD, %067 77 31 01

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

5 : Meursault Charmes Premier Cru 2002, Domaine François Mikulski

Terwijl Puligny-Montrachet en in mindere mate Chassagne-Montrachet bekend staan voor hun frisse wijnen met vrij hoge zuurgraad, worden in Meursault de krachtigste witte wijnen van de Côte de Beaune gemaakt. De drie bekendste premiers crus zijn Charmes, Genevrières en Perrières. Zij hebben de meeste elegantie. De andere premiers crus van Meursault zijn iets breder en boterachtiger. De Charmes van François Mikulski is bijzonder mineralig, bijna haarscherp, en vraagt enkele jaren om open te plooien. Zeer fijne, delicate structuur, meer een structuur- dan een aromawijn.

PRIJS: 48,54 euro

WAAR TE KOOP: DE WIJNMAKELAARSUNIE, %011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

6 : Meursault Premier Cru Les Genevrières 2002, Domaine Rémi Jobard

Rémi Jobard is net als Jean-François Coche-Dury geen ophefmaker maar een wijnbouwer die zijn wijnen op een zo natuurlijk mogelijke manier voor zich wil laten spreken. Geen trends, geen bijzondere klemtoon op nieuwe eik enzovoort, alleen traditionele vinificatie. Genevrières is meestal iets minder fijn dan Charmes. Deze Genevrières 2002 is soepel, maar rijk en raszuiver met flink wat bewaarpotentieel. Juist evenwicht tussen mineraliteit en nootachtige meursault-molligheid.

PRIJS: 48 euro

WAAR TE KOOP:

BouRGOGNE WIJNEN, %03 238 48 84

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

7 : Pouilly-Fuissé Les Combettes 2003, Château de Fuissé

Château de Fuissé wordt algemeen beschouwd als het beste van Pouilly-Fuissé. Ook hier vrij vettige wijnen zoals in de Macônnais, met een groot aandeel van nieuw hout en met minder complexiteit dan in de Côte de Beaune, maar met res-pect voor de terroir gemaakt. Deze Les Combettes, genoemd naar het gelijknamige perceel, is bovenop de rijke structuur zeer rokerig mineralig met een wat anijsachtige knisperigheid. Mooie wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

PRIJS: 24,50 euro

WAAR TE KOOP:

LeNAERTS, %02 267 28 88

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

3 tot 5 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

8 : Bouzeron 2003, Domaine A. et P. de Villaine

De enige witte wijn in de reeks die niet van chardonnay maar van aligoté is gemaakt. Bouzeron is de enige gemeente in Bourgogne (Côte Chalonnaise) die haar wijnen van 100 % aligoté de gemeenteappellation mag geven. Dit domein heeft een pioniersrol. De aligotés zijn verfijnd, met een goed evenwicht tussen mineraliteit en hazelnoot- en karamelachtige vettigheid. De wijn heeft niet de complexiteit en lengte van een terroirchardonnay. Het zijn meer aroma- dan structuurwijnen, maar kunnen drie tot vier jaar kelder aan.

PRIJS: 13,88 euro

WAAR TE KOOP: De Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

3 tot 5 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

9 : Beaune Premier Cru Clos Saint-Landry 2002, Domaine Bouchard Père et Fils

Sinds de overname in 1995 door het champagnehuis Henriot heeft dit groot handelshuis uit Beaune een enorme kwaliteitsopstoot gemaakt. De wijnen van Bouchard Père et Fils zijn alle van een zuivere, bijzonder finesserijke en bijna aristocratische stijl, met respect voor de terroir. Zowel de rode als de witte. Deze witte beaune premier cru heeft een bijzondere, bijna parfum-achtige aromatische kracht. En een frisse, haarfijne structuur, typisch voor de stijl Bouchard. De vettigheid is er, maar blijft op tijd ingehouden.

PRIJS: 42,35 euro

WAAR TE KOOP: PALAIS DU VIN, %02 512 47 77

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHHH

10 : Chablis Premier Cru Vaillons 2003, Domaine William Fèvre

Ook eigendom van Champagne Henriot en met dezelfde kwaliteitsopmars als Bouchard. Chablis wordt vaak in de vergeethoek geduwd door de rest van Bourgogne en vaak zijn deze wijnen niet meer dan vlakke afschijnsels van goede chardonnay. Fèvre vinifieert op zuiverheid en verfijning, is niet vies van nieuw hout. De rijke structuur van zijn chablis kan het hout aan. Zeer gelaagde chablis, heeft wel zo’n twee jaar nodig om het hout te laten versmelten. Spijtig genoeg vrij duur.

PRIJS: 30,80 euro

WAAR TE KOOP:

PALAIS DU VIN, %02 512 47 77

VEROUDERINGSPOTENTIEEL:

3 tot 5 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: HHHH

PRIJS/KWALITEIT: HHH

Filip Verheyden

De witte wijn uit Bourgogne behoort tot de beste van de wereld.Wij zochten naar mineralige terroirchardonnay tussen 10 en 50 euro. Dat is ruim voldoende voor een fles witte wijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content