10 miljoen snoepflessen op een bedje van zetmeel
Per productiedag bereidt Lamy Lutti niet minder dan tien miljoen stuks van zijn razend populaire bubblizz: een zuur, blauw-roze flesje dat knispert in de mond en een derde van de omzet binnenbrengt. Trends bezocht de fabriek in Bois D’Haine
(Henegouwen).
1. Miljoenen suikerklontjes
De bereiding van de bubblizz begint in de keukens. In kuipen van circa 300 kilo mengt men daar de diverse grondstoffen: suiker, glucose en varkensgelatine (in poedervorm). Dit mengsel wordt verhit tot een bleke stroop. Dankzij enkele speciale technieken wordt vermeden dat de stroop bruin kleurt (karamelliseert) en dat er luchtbellen worden gevormd. Elke dag verwerkt de fabriek het equivalent van 2,5 miljoen klontjes suiker.
2. Injectie van smaak en kleur
Dan is het tijd om diverse additieven te injecteren in de stroop: zuur en aroma’s voor de smaak, kleurstoffen voor de kleurtjes. Bij de bubblizz worden de blauwe en roze kleurstoffen in gescheiden stroopmassa’s geïnjecteerd omdat men een tweekleurig snoepje wil bereiden.
3. Holtes in zetmeel
Aangezien de bereiding erg kleverig is, worden geen echte gietvormen gebruikt. Op de twee productielijnen komen houten kistjes te staan die vervolgens worden gevuld met zetmeel. Een pers drukt het zetmeel samen en brengt er massa’s kleine holtes in aan met de vorm van de toekomstige snoepjes: flesjes, krokodilletjes, kersjes, beertjes… Voor deze mallen gebruikt het bedrijf elke dag een ton zetmeel.
4. Stroop spuiten
De kistjes lopen verder op de band en worden volgespoten met stroop. Bij de bubblizz worden de blauwe en de roze stroop gelijktijdig gespoten: een kleur in het bovenste deel, de andere in het onderste. Wanneer alle holtes zijn gevuld met stroop, worden de kistjes door arbeiders naar een geleerruimte gebracht. Daar blijven ze 24 uur liggen. In die tijd slorpt het zetmeel het water in het product op, komen de chemische structuren tot stand en krijgt het snoepje de gewenste consistentie.
5. Reinigen en bevochtigen
Wanneer de snoepjes zijn opgesteven, worden ze uit de vormpjes gehaald. Het zetmeel wordt gedroogd en belandt later opnieuw op de productielijn. De snoepjes worden gereinigd: een blaastoestel verwijdert de restjes zetmeel en de bubblizz worden bevochtigd met waterdamp waarop hun omhulsel zich kan hechten.
6. Zoet of zuur jasje
De vochtige bubblizz worden in een groot, roterend vat gestort waarin de zure substantie voor het omhulsel wordt geblazen. Het recept van het zure poeder rond de bubblizz is een goed bewaard geheim. Bij de andere snoepjes gaat het meestal om suiker of olie (voor ‘gladde’ snoepjes). Wanneer de snoepjes uit de ton komen, doet een operator snel een manuele kwaliteitscontrole. Snoepjes die niet voldoen aan de criteria, gaan eruit.
7. Droogkamer
Gladde snoepjes kunnen meteen worden verpakt. Snoepjes met een jasje moeten daarentegen eerst naar een droogkamer. Deze tussenstap is nodig om het water te verwijderen en om te vermijden dat de snoepjes aan elkaar gaan plakken. De droogtijd hangt af van het type snoepgoed.
8. Verpakken
Lamy Lutti beschikt over zes verpakkingslijnen. Elke lijn levert een ander type verpakking af. Het snoepgoed rolt op een band, belandt in potten/schalen en wordt uitgestrooid op weegschalen. Vervolgens vallen de snoepjes automatisch in een zakje dat wordt gevouwen en meteen wordt gesloten. Nadien gaat het richting laadborden en… supermarkt. In één enkele productiedag bereidt Lamy Lutti liefst tien miljoen stuks van zijn populaire flesvormige snoepje.
TEKST: CHRISTOPHE CHARLOT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier