10 keer trendy & lekker tafelen

Pieter van Doveren selecteerde tien trendy spots waar u lekker en hedendaags kunt eten.

1. CHEZ OKI

Lesbroussartstraat 62, 1050 Brussel

tel. 02 644 45 76

www.chez-oki.com

Zaterdagmiddag, zondag en maandagmiddag gesloten.

Oki Haruki is geen onbekende op de Brusselse eetscène. De Japanner, die er veel jonger uitziet dan de 43 jaar die hij in werkelijkheid is, kan terugblikken op een rijk culinair verleden. Hij ging aan de slag in Franse eethuizen in Japan en werd smoorverliefd op de Franse keuken. Om dichter bij al die prachtige producten te zijn, zoals ganzenlever en sint-jakobsschelpdieren, trok hij naar Europa om in top-eethuizen in Frankrijk en België te werken. Oki Haruki was chef-kok in Brusselse brasseries zoals Manufacture, Magestic en Salon 58, en heeft nu zijn eigen eethuis. Hij richtte de benedenverdieping van een oud huis eigenhandig in (een beetje zen) en kookt cross-culture en marktgebonden voor redelijke prijzen.

4 KOKSMUTSJES

2. DOME SUR MER

Arendstraat 1, 2018 Antwerpen

tel. 03 281 74 33

www.domeweb.be

Open van dinsdag tot en met zondag, van 17.00 tot 1.00 uur.

Sophie Verbeke en Julien Burlat openden schuin tegenover hun gastronomisch koepelrestaurant Dome de nieuwe schaal- en schelpdierenbar Dome sur Mer. De ambiance is clean: achter het glas van een oud hoekhuis bevindt zich een wit vertrek met hoge plafonds met ornamenten, wit marmer op de vloer en visjes in een muurlang, mediterraan blauw aquarium. De papieren onderlegger op de tafel met kunststof blad is ook de spijskaart en er zijn standaarden aan tafel bevestigd die grote schalen zeevruchten kunnen torsen. Achter de bar en aan de tepanyaki-plaat staat Julien Bobichon, een jeugdvriend van Julien Burlat. Hij vertrekt van eersteklasseproducten (schaal- en schelpdieren, pata-negraham) en bereidt eenvoudige maar smakelijke hapjes en gerechten. Dome sur Mer is een prettig alternatief voor beschaafde mensen die iets kleins en fijns willen eten.

3 KOKSMUTSJES

3. INVINCIBLE

Pacificatiestraat 3, 2000 Antwerpen

tel. 03 294 48 78

Gesloten op zondag en maandag.

Het restaurant kwam in de plaats van een pitabar en heeft een sobere, rechtlijnige en zorgvuldig uitgelichte inrichting die valt te omschrijven als ‘nieuwe deftigheid’. De bar is de centrale plaats van waaruit alles vertrekt. Het wijnrestaurant is een initiatief van de jonge Kenny Burssens, een bijzonder vlotte boy. Hij weet zijn wijnvoorstellen gewiekst af te stemmen op de smaak en de portemonnee van zijn klanten. Pieter Van Buychere is de nieuwe chef-kok. Hij werkte bij Hecker in Antwerpen en verbleef lange tijd in India. Eten kan je in Invincible met het bord rechtstreeks op het hout van de bar of op een van de naakte tafelbladen. De spijskaart is beknopt en de prijssetting is zo dat je er mag van uitgaan dat al wat op het bord komt, minstens in orde is.

2 KOKSMUTSJES

4. JALOA

Oud Korenhuis 31, 1000 Brussel

tel. 02 512 18 31

www.jaloa.com

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Jaloa is een Belgische versie van de Parijse wijnbar. Restaurant en wijnbar kwamen in de plaats van ‘bar à vin Slurp’. De nieuwe eigenaars zijn Gaetan Colin en Michel Robert. De twee lieten het knusse decor zoals het was, maar installeerden bijkomende keukenapparatuur, waardoor er in Jaloa comfortabel gekookt kan worden. De twee zijn vrienden die elkaar kennen uit eerdere stops, zoals Le Bistrot du Mail en Auberge de la Roseraie. Het eeuwenoude huis is gestript en gasten kijken aan tegen kale bakstenen muren en planken vloeren. In het voorste gedeelte bevindt zich de toog, die de scheiding vormt tussen het kookgedeelte en de gastentafel met lounge corner. In het hoger gelegen achterhuis staan tafeltjes, gedekt met streepjes stof. Ga je de trap af naar beneden, dan beland je in de gewelfde kelder, waar je iets kan drinken en een hapje eten. In Jaloa wordt seizoensgebonden Frans gekookt met zuiderse ingrediënten. De prijzen zijn van zo’n niveau dat je kwaliteit mag verwachten.

3 KOKSMUTSJES

5. LAND VAN BELOFTE

Smidstraat 39, 2590 Berlaar

tel. 03 488 22 56

www.hetland.be

Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Om lekker en gezellig te eten, is er in de rustige gemeente Berlaar het nieuwe Land van Belofte. Steven Bes en Mira Demeerleer begonnen tien jaar geleden in Lier met een bistro, die evolueerde tot een druk bezocht eethuis met een keuken die net iets beter is. Bij het aflopen van het huurcontract verhuisden potten en pannen naar de privé-woning. Het gelijkvloers werd met smaak verbouwd en heringericht tot een zuiders restaurant. Vanaf de eerste dag stroomde het publiek toe. En dat is te begrijpen: er is Mira Demeerleer, een gastvrouw die vanuit een geboren aanleg spontaan ontvangt, en er is de omgeving. Door al die warme, zonnige kleuren waan je je een beetje in een Toscaanse trattoria. En last but not least is er de kookkunst van Steven Bes. Hij opteert voor “ontmantelende gastronomie”. Lekker eten, zonder tierelantijnen of stijfheid: daar draait het om in het Land van Belofte.

3 KOKSMUTSJES

6. SANS CRAVATE

Langestraat 159, 8000 Brugge

tel. 050 67 83 10

Donderdag en zondagmiddag gesloten.

Sans Cravate ligt buiten het toeristencircuit en is zonder omleidingen te bereiken via de ring en de Kruispoort. Eigenaars zijn Veronique Bogaert en Henk Van Oudenhove. Zij stammen beiden uit een Brugs horecageslacht en kregen een gedegen opleiding. Onder hun leiding werd een verkrot huisje gestript en heropgebouwd. In de open keuken kwam een horizontale braadpit en een roomwit fornuis, omlijst met Marokkaanse muurtegels en muren in wijnrood en grijs. Dit gestileerde decor werd met smaak gecombineerd met het werk van een keramist die exclusief voor dit eethuis de borden, lampjes en sanitaire uitrusting ontwierp. Er zijn maar twintig krappe zitplaatsen, de spijskaart is beknopt en de bereidingen vragen hun tijd.

2 KOKSMUTSJES

7. SISTER ACT

Regentschapsstraat 25

1000 Brussel

tel. 02 503 13 78

www.sisteract.be

Woensdag gesloten.

Sister Act is te vinden in het stukje Regentschapsstraat dat het Justitiepaleis verbindt met de Zavel. Het restaurant ligt schuin tegenover het Conservatorium en het eetgebeuren heeft plaats op twee verdiepingen die door een wenteltrap met elkaar zijn verbonden. Donker houtwerk, clubfauteuils, een haard, een goedgevulde bar en een computergestuurde verlichting brengen warmte en het tegenwoordig zo populaire loungegevoel. De naam ‘Sister Act’ verwijst naar een film met Whoopy Goldberg en ook naar de huidskleur van de vrouwelijke chef-kok Keltouma Closset.

Zij is eigenlijk een Marokkaanse taallerares, die zeven jaar geleden naar ons land kwam en zich omschoolde tot kok. Keltouma Closset werkte in goede eethuizen, zoals L’Ecailler du Palais Royal, Bistrot M’Alain de la Mer (beide in Brussel) en L’Orangeraie (Nossegem). Haar spijskaart is opgebouwd uit modern verpakte traditionele gerechten en mediterraan geïnspireerde bereidingen. Er is een ruime keuze wereldwijnen voorradig en de bediening is in het Frans.

3 KOKSMUTSJES

8. WINDAUE’S

Koningsstraat 2, 8400 Oostende

tel. 059 80 89 29

Woensdagavond en donderdag gesloten.

De familie Daue, achttien jaar lang de drijvende kracht achter het chique delicatessenrestaurant Au Vigneron in de voormalige koninklijke villa van Oostende, begon schuin voor het casino met een hedendaags stadsrestaurant. De drempel ligt een stuk lager en ook het keukenrepertoire is verbreed: de formule is geënt op kwaliteit zonder das en op twee compleet verschillende keukens onder één dak. In de open keuken ontmoeten Oost en West elkaar. Vader Jean-Marie Daue is de chef en beweegt zich tussen Belgische en Aziatische koks. Het repertoire op de wereld-spijskaart gaat van Vlaamse paling in ’t groen tot Thaise tom yam kung. De grote ruimte is kleurrijk en trendy ingericht.

4 KOKSMUTSJES

9. YOMA

Groot-Eilandstraat 42

1000 Brussel

tel. 02 514 64 42

Zaterdagmiddag, zondagmiddag en maandag gesloten.

Het eenvoudige eethuisje is te vinden in een achterstraatje in de nabijheid van het populaire Sint-Goriksplein. Yoma kwam op de plaats van Totem, eens een geliefd restaurant bij de holebigemeenschap. Binnenkomen doe je via de steeg naast het restaurant. Eten doe je op het gelijkvloers in diverse ruimtes, die, omdat het hoekhuis in een punt uitmondt, vreemde afmetingen hebben. Voor gezelschappen is er op het gelijkvloers een vertrek met een gastentafel voor tien en voor romantische zielen is er een afgezonderde tafel voor twee. Manon ontvangt in het Frans, maar ontwapent door haar jeugdige aanpak. In de keuken staat partner Yoth Ondara. Hij is van Thaise origine en werkte, net als Manon, in de eetzaal van drukbezochte brasseries (Vismet en Les Brasseries Georges). Yoma is een autodidact aan het fornuis en vertrekt vanuit zijn Aziatische achtergrond die hij koppelt aan de Europese keuken. Op die manier ontstaan persoonlijke fusion-bereidingen, waarvan de één wat meer geslaagd is dan de andere.

2 KOKSMUTSJES

10. ZARZA

Bondgenotenlaan 92, 3000 Leuven

tel. 016 20 50 05

www.zarza.be

Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 24.00 uur non-stop, maandag van 19.00 tot 24.00 uur.

Leuven heeft blijkbaar op Zarza zitten wachten, want het loopt er storm sinds de eerste dag. “Zarza streelt de zinnen,” is de slogan. Zarza speelt in op moderne geneugten en doet dat via een gestileerde, hedendaags-knusse inrichting en een spijskaart die naar Leuvense maatstaven verrast. Je bent welkom voor een glaasje, een zoetigheid, een snelle lunch of een uitgebreid diner. In een exotische cocktail zijn elementen uit grootstedelijke succeszaken verenigd. Het gelijkvloers is ingedeeld in drie in elkaar overlopende vertrekken, met drie verschillende inrichtingen, die ieder hun eigen ambiance dicteren. Aan de straatkant is een zaal met loungezetels en verlichte sigarenbar, in het middenvertrek bevindt zich een schemerige bar met zuiderse sfeer en een hoge gastentafel en in het achterhuis wacht de oranjerie met overdag veel licht en Engelse toetsen, zoals clubzetels. De spijskaart vermeldt avontuurlijke gerechten die op een feestelijke manier op het bord komen.

3 KOKSMUTSJES

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes: 1 = negatief / 2 = redelijk / 3 = positief / 4 = aanbevelenswaard / 5 = uitmuntend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content