10 keer grote gastronomie in het groen
Pieter van Doveren selecteerde 10 toprestaurants waar u bij mooi weer in optimale omstandigheden buiten kunt tafelen.
ALAIN MEESSEN
Bruggestraat 259
8730 Oedelem
tel. 050 36 37 84
Leermeester Ronnie Jonkman noemde zijn uit Luxemburg afkomstige keukenknechtje “meesje”. De commis had talent en toen de tijd rijp was, opende hij in een witte villa in het landelijke Oedelem een delicatessenrestaurant. Daar ontpopte Alain Meessen zich tot een gerespecteerde kok, die bij de tijd kookt en gepersonaliseerde gerechten op het bord brengt. Achter het huis bevindt zich een door groen omgeven terras: een ideale plaats om aan de drukte van de kust te ontsnappen!
++++
CHATEAU D’HASSONVILLE
Route d’Hassonville 105
6900 Marche-en-Famenne
tel. 084 31 10 25
De familie Rodrigues engageerde de ambitieuze Christophe Poard als chef-kok. Veel wijst erop dat kok en kasteelheer elkaar gevonden hebben: de kwaliteit van de gerechten is er met sprongen op vooruitgegaan. Poard komt uit een Normandische horecafamilie en kreeg een opleiding in grote, Franse huizen. Zijn bereidingen zijn intelligent, persoonlijk en gebaseerd op exclusieve producten. Het kasteel ligt te midden van uitgestrekte landerijen en een eeuwenoud park van 55 hectaren.
+++++
LA CRAVACHE
Gentstraat 215
8930 Rekkem
tel. 056 42 67 87
Stijlvol ingericht restaurant in een witte doorzonvilla met elegant terras, omgeven door een groene tuin met vijver, en dit alles op een steenworp van de Franse grens. Eigenaar en chef-kok Koen Devos is een vakman die, na zijn studies aan de beroepsschool Ter Groene Poorte, in de leer ging bij onder meer Eddie Van Maele en het Hof van Cleve. Hij leerde daar dat gastronomie begint bij eersteklas producten. Om die te kopen, trekt hij in het holst van de nacht naar de Brusselse vroegmarkt.
++++
FIGARO
Mombeekdreef 38
3500 Hasselt
tel. 011 27 25 56
Jacques Colemont bouwde in een villawijk in de vallei van de Mombeek een elegant en perfect onderhouden complex met, rond een zuiderse patio, een delicatessenrestaurant met vijftig plaatsen en diverse banketzalen. De eetzaal geeft uit op een oranjerie en een door platanen omzoomd terras met uitzicht op een gestructureerde lusttuin. De spijskaart is beknopt en vermeldt hedendaagse delicatessen, bereid met eersteklas producten.
++++
LE GRAND CORROY
Rue de l’Eglise 13
1325 Corroy-le-Grand
tel. 010 68 98 98
Op amper een half uur rijden van Brussel ligt het idyllische dorpje Corroy-le-Grand. Bij mooi weer waant u zich in de Provence. Het restaurant is te vinden in een witte, zeventiende-eeuwse hoeve, die voorheen een provisieboerderij was voor de monniken van de abdij van Villers-la-Ville. Begin de jaren negentig kochten François Charvet en Philippe Jacques het landelijke woonhuis en de schuren. Zij maakten van Le Grand Corroy een van de betere restaurants van Wallonië, waar je smakelijk en sfeervol tafelt. Chef-kok is de 35-jarige Alain Etienne.
+++
HOF VAN CLEVE
Riemegemstraat 1
9770 Kruishoutem
tel. 09 383 58 48
De kookkunst van Peter Goossens maakte van het Hof Van Cleve een van de drie beste eethuizen van ons land. Een maaltijd is hier als een spetterend vuurwerk, vol kleuren, geuren en smaken, geperfectioneerd tot in de kleinste details. Het restaurant heeft zijn onderkomen in een Vlaamse hoeve uit 1870, gelegen in het voorportaal van de Vlaamse Ardennen. Vanuit de vernieuwde, elegant gedecoreerde eetzaal hebben gasten uitzicht op een hightech keukenlab uitgerust met de laatste snufjes, zoals teppan-yakiplaat, broodovens enzovoort. Bij mooi weer zijn de tafels op het terras gedekt.
+++++
HOSTELLERIE ST. NICOLAS
Veurnseweg 532
8906 Elverdinge
tel. 057 20 06 22
Het restaurant verhuisde van Ieper naar een volledig verbouwde dokterswoning in Elverdinge en is nu ook makkelijk bereikbaar voor mensen die aan de kust verblijven. De inrichting valt te omschrijven als ‘nieuwe landelijkheid’. Aan de achterkant geeft de eetzaal uit op een ruim terras in een heraangelegde siertuin. Eigenaar en chef-kok is Franky Vanderhaeghe. Hij werd klassiek gevormd: zijn geduldig getrokken keukenfonds vormen de basis van complexe sausen. De kok actualiseerde de rijke feestkeuken door kortere gaartijden te hanteren en nieuwe combinaties naar voren te brengen.
++++
PADDOCK
R. Lambertslaan 4
3140 Keerbergen
tel. 015 51 19 34
Een van de laatste grote restaurants van Vlaanderen waar, te midden van het elegante decor van een Engels aandoend landhuis, kwaliteit en comfort samengaan. Voor warme dagen wacht een riant terras onder de Keerbergse vliegdennen. Eigenaar Firmin de Vogel kreeg een opleiding als zaalmeester in La Villa Lorraine en dan weet je wat klasse is en hoe je op niveau moet verwennen. Op de borden komen klassiek geïnspireerde seizoensgerechten.
++++
DE PASTORIE
Plaats 2
2460 Lichtaart
tel. 014 55 77 86
De Pastorie koppelt topklasse aan huiselijke gezelligheid. Carl Wens en Loes van Beylen nestelden zich in een oude pastoorswoning, die beetje bij beetje veranderde in een culinair lustoord. De eetzaal geeft aan de achterkant uit op een aangenaam terras met riant uitzicht over de goed onderhouden siertuin. Carl Wens is een verstandige kok, die afstudeerde aan Ter Duinen en in de leer ging bij Boyer in Reims, bij Troisgros in Roanne en in de Brusselse Comme chez Soi. Zijn bereidingen zijn smakelijk en evenwichtig.
++++
DE SNIP
Schrijbergstraat 122
9250 Waasmunster
tel. 03 772 20 81
De Snip ligt op een boogscheut van de snelweg tussen Antwerpen en Gent. De nostalgische villa heeft een heerlijke tuin met terras aan een waterpartij met een klaterende fontein. Chef-kok en eigenaar is Karel De Wolf. Hij had een goede leerschool ( La Pérouse, Claude Dupont) en koos zelf voor een ‘aardse’ kookstijl waarbij de smaak van de hoofdingrediënten volledig tot hun recht komen. Het jachtseizoen is hoogtij in De Snip.
++++
Pieter van Doveren
De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.
1 = negatief / 2 = redelijk / 3 = positief / 4 = aanbevelenswaard / 5 = uitmuntend
Pieter Van Doveren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier