10 keer de beste koop
Pieter van Doveren selecteerde 10 adressen waar u tegen licht verteerbare prijzen lekker kunt eten.
tegen licht verteerbare prijzen lekker kunt eten.
Al Barmaki
Spoormakersstraat 67, 1000 Brussel.
02-513 08 34
Open van 19.00 tot 24.00 uur, gesloten op zondag.
Kredietkaarten worden niet geaccepteerd.
Al meer dan een kwarteeuw is de innemende Rick Kalach de ambassadeur van de Libanese keuken in ons land. Hij kwam in 1967 naar België om commerciële wetenschappen en financiën te studeren. In zijn studententijd is hij beginnen koken. Toen de oorlog in zijn geboorteland uitbrak, opende hij op advies van vrienden een restaurant. Hij kokkerelt ambachtelijk met eersteklas producten. Wat ‘s avonds laat niet is verkocht, belandt onherroepelijk in de vuilnisbak.
Voor wie de Libanese keuken in al haar glorie wil beleven, is er de formule ‘mezze’, met elf bereidingen. De prijs hangt af van het aantal personen rond de tafel (49 euro voor twee; 80 euro voor vier). Om het helemaal authentiek te houden, wacht er Les Bretèches du Château De Kefraya, een aangename rode Libanese wijn, die voor 20 euro van onder de kurk gaat. XXX
Ambrozijn
Tongersesteenweg 30, 3840 Borgloon.
012-74 72 31
Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.
De broers Johan en Kris Lismont liepen samen koksschool, gingen samen in de leer in het sterrenrestaurant Bruneau en openden samen Ambrozijn. Het restaurant is ondergebracht in het verbouwde huis van de grootouders. Kris is een voorbeeldige zaaldirecteur, die hoffelijk te werk gaat. Als gediplomeerd wijnkeldermeester stelde hij een uitgebreide wijnkaart samen. Johan is een vaardige kok die kiest voor smakelijke, rijke bereidingen uit de Franse en Belgische feestkeuken.
Het feestmenu is troef (32 euro voor vier gangen, 36 euro voor vijf gangen). Het menu is omlijst met hartige en zoete verrassingshapjes. XXX
Le Caprice des Deux
Rue de Genleau 8, 1380 Lasne.
02-633 65 65
Zondag en maandag gesloten.
Menu’s: 35,42 en 50 euro.
Le Caprice des Deux is te vinden in het centrum van Lasne en heeft zijn onderkomen in een oud burgerhuis. Binnen wacht een bescheiden, zalmkleurige inrichting en een vrouw des huizes, die bekend staat om haar kille, humeurige benadering. Gelukkig is er het lekkere eten van Bertrand Noël. Hij is maar 27 jaar oud en ging in de leer in de betere eethuizen van Wallonië ( Hostellerie Lafarque in Pepinster en Capucin Gourmand in Baillonville). Bertrand wil laten zien en proeven wat hij allemaal kan.
Het ‘menu découverte’ is een absoluut koopje (35 euro). Het wordt voorafgegaan door een hapjesfestival en afgesloten met drie nagerechten. XXXX
De Drie Biggetjes
Zeugsteeg 7, 9000 Gent.
09-224 46 48
Dinsdag en zaterdagmiddag gesloten.
Chef-kok Ly Chi Cuong kwam als bootvluchteling vanuit Vietnam naar ons land. Een Vlaamse familie ontfermde zich over de jongen en stimuleerde hem om zich in te schrijven aan de koksschool. Later kreeg Ly Chi Cuong een stageplaats in de keuken van het toen zo vermaarde restaurant Apicius. Hij heeft daar drie jaar lang in de weekends naast Willy Slawinsky gestaan en is daarna in zowat alle toprestaurants van ons land gaan werken.
De Drie Biggetjesis ondergebracht in een zestiende-eeuws huis in de vroegere volksbuurt Patershol. De eetzaal heeft een aangename, romantisch-landelijke inrichting in warme kleuren en biedt de mogelijkheid om voor een redelijke prijs te tafelen. XXX
Restaurant L’Espièglerie (hotel Les Tanneurs de Namur)
Rue des Tanneries 13, 5000 Namen.
081-24 00 24
www.tanneurs.com
Zaterdagmiddag en zondagavond gesloten.
Uit eten gaan in Wallonië is vaak een stuk goedkoper dan in Vlaanderen. Dat merk je bij een bezoek aan het comfortabele eethuis L’Espièglerie. Voor een door verrassingshapjes omlijste feestmaaltijd met vier gangen, samengesteld uit luxeproducten, betaalden wij 36 euro per persoon, het opulente decor en de hoffelijke bediening inbegrepen.
Het restaurant is te vinden in ‘Les Tanneurs de Namur’, het deftigste hotel van Namen. Chef-kok is Jean-François Quarrez, die een opleiding kreeg in toprestaurants zoals L’Ecailler du Palais Royal, Bruneau en Bijgaarden. Zijn spijskaart is beknopt. Vaste bezoekers kiezen steevast voor een van de aantrekkelijk geprijsde menu’s: ‘menu plaisir’ (vier gangen, 36 euro), ‘menu balade’ (vier gangen, 49,50 euro) en ‘menu découverte’ (zeven gangen, 48 euro). XXXX
De Mijlpaal
Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren.
012-26 42 77
Donderdag gesloten.
Tongeren, de oudste stad van België, is arm aan goede eethuizen. De Mijlpaal is een welkome nieuwkomer. Het initiatief komt van Jan Menten en An Penxten, twee jonge mensen die vastbesloten te werk gaan. Het restaurant kwam op de plaats waar Jans ouders een bakkerij hadden, wat de ligging in de winkelstraat verklaart. De kok kreeg een opleiding in toprestaurants ( Scholteshof, Comme chez Soi en Côte d’Or in Saulieu). Hij kiest voor smakelijke, klassieke recepten die hij ‘afstoft’.
Specialiteit is botergaar gebraiseerd buikspek met gepocheerd ei, op prei in room (13,50 euro). Aantrekkelijk geprijsd zijn de driegangenlunch, opgediend binnen de 75 minuten (28,50 euro of 41,50 euro met wijn), en het viergangenmarktmenu met keuze uit telkens twee bereidingen (33,50 euro en 15 euro voor het wijnassortiment). XXX
Ouzerie
Elsensesteenweg 235, 1050 Elsene (Brussel).
02-646 44 49
Zondag gesloten.
Dit bescheiden eethuis is een begrip onder Grieken en andere liefhebbers van de regionale Griekse keuken. Ouzerie is bescheiden van aanpak en wars van tierelantijnen: hier geen sirtaki-tralala tussen de tafels, maar wel lekker en goedkoop eten in een aangename ambiance.
De gefrituurde kleine visjes, de botermalse inktvis van de grill en de grote bonen op z’n Grieks zijn niet te versmaden. De gerechten komen, zoals in Griekenland, in kleine borden aan tafel. De wijnkaart verzamelt de betere Griekse wijnen. XX
La Petite Fugue
Place Chanoine Descamps, 5000 Namen.
081-23 13 20
a-petite-fugue” www.interweb.net/la-petite-fugue
Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en maandag.
Lunch (keuzemenu van drie gangen): 18,59 euro; groot gastronomisch menu: 37,06 euro; avondmenu: 23,55 euro.
La Petite Fugue is een van de wonderen van Wallonië: chef-kok/eigenaar Pascal Pirlot bewijst dagelijks dat gastronomisch eten geen astronomische bedragen hoeft te kosten. Het restaurant is te vinden in het gedeeltelijk gerestaureerde oude stadscentrum van Namen. La Petite Fugue heeft zijn onderkomen in een vroegere pastoorswoning.
Pascal Pirlot is een rot in het vak: hij deed ervaring op bij Les Ramiers in Crupet en in de eetzaal van het Casino van Namen. In La Petite Fugue komen lekkerbekken van verschillend allooi: niet alleen ministers bezoeken het restaurant, ook families en groepjes vrienden voelen er zich thuis. Trekpleisters vormen de menu’s, die kwaliteit bieden voor een redelijke prijs. XXX
Les Pyramides
Elsensesteenweg 298, 1050 Elsene (Brussel).
02-644 03 55
Open van 18.00 tot 24.00 uur (weekends tot 1.00 uur).
Maandag gesloten.
Durvers worden beloond: voor een gezonde en uiterst goedkope, gevarieerde Egyptische en Libanese hapjesmaaltijd zijn er de ‘mezze’ van restaurant Les Pyramides. Het restaurant is ondergebracht in de voormalige sportclub van filmster Jean-Claude Van Damme. In het schemerige eethuis zitten donkere mannen en oosterse vrouwen aan lange tafels.
Voor 25 euro per persoon bestel je er ‘mezze complet’, waarna er dertien verschillende warme en koude bereidingen op tafel verschijnen. De Egyptische en Libanese keukens hebben veel gemeen: ze zijn beide smakelijk, maar worden ten onrechte niet erkend als ‘grote keukens van de wereld’. Gekruide oliën en citroensap worden alom gebruikt, kwark vervangt room en lamsvlees neemt de plaats in van varkensvlees. Rauwkost, grillades van lamsvlees en kwartels, gepureerde kikkererwten en dadels zijn populair. XX
Rimbaud
Hessenbrug 5, 2000 Antwerpen.
0475-20 34 52
Reserveren is aan te raden.
Zaterdag en zondag gesloten.
In het eethuis Rimbaud eet je wat de pot schaft en daar zijn de bezoekers gelukkig mee, want alle tafels zijn meestal twee keer per dag bezet. Eigenaars zijn de jonge Jo Bussels en Valerie Olieux.
Jo Bussels werd opgeleid in Vlaamse toprestaurants maar had moeite met de heersende hiërarchische structuur. Hij besefte dat hij daaraan alleen kon ontsnappen door met een kleine eigen zaak te beginnen. Omdat Jo en Valerie zonder personeel werken en geen spijskaart hebben (waardoor er bijna nooit iets in de vuilbak verdwijnt), zijn de prijzen laag en is de formule rendabel. In deze bistrot met seizoensgebonden keuken serveert Valerie een dagmenu voor 32 euro. De kwaliteit van de gerechten ligt vele keren hoger dan in een doorsnee eetcafé. XXXX
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier