10 jaar na de grote financiële crisis – Een stand van zaken(6)

In september 2008 brak de grootste financiële crisis van de naoorlogse geschiedenis uit. Slechte Amerikaanse kredieten hadden de hele banksector besmet. Na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers vertrouwden de banken elkaar niet meer, en kwamen overal ter wereld financiële instellingen in moeilijkheden. In België kapseisde Fortis in september 2008, en ook Dexia en KBC moesten een beroep doen op overheidssteun.

Tien jaar na die bewogen periode bekijkt Trends wat er veranderd is in de financiële wereld. Zijn er lessen uit de crisis van 2008 getrokken? Zijn de banken nu veiliger? Hebben de staten de bankreddingen goed aangepakt? Kan het nieuwe Europese kader ervoor zorgen dat de belastingbetaler niet meer moet bijspringen om banken te redden? Wat zijn de macro-economische littekens 10 jaar na de crisis? En als er een nieuwe crisis komt, waar zitten dan zich de grootste risico’s?

Trends brengt wekelijks een analyse en een interview. Deze week analyseren we het fenomeen van de bad banks in Europa. Die werden na de crisis van 2008 opgericht om de slechte bankactiva te isoleren. We kijken hoe de afbouw van de portefeuilles is verlopen en of iemand aan die toxische producten geld verdiend heeft. Het interview is met Wouter Devriendt, de CEO van de Belgische bad bank bij uitstek: Dexia. Devriendt legt uit waarom hij ervoor opteert de balans van de restbank versneld af te bouwen. Hij wijst ook op de risico’s die onverminderd blijven bestaan.

Volgende week: Is de cultuur in de financiële sector écht veranderd?

Verscheen eerder in deze reeks:

Deel 1: Analyse: De lessen uit de financiële crisis. Interview met Jozef De Mey, de bestuursvoorzitter Ageas (do 16 augustus).

Deel 2: Analyse: De blijvende zwakheden van de banksector. Interview met de zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg (do 23 augustus).

Deel 3: Analyse: De aanpak van de bankenreddingen door de nationale staten. Interview met Koen Van Loo, de gedelegeerd bestuurder FPIM (do 30 augustus).

Deel 4: Analyse van de impact op de wereldeconomie, de overheidsfinanciën en het monetair beleid. Interview met de Britse historicus Adam Tooze, auteur van het boek Crashed.

Deel 5: Analyse van het Europese kader voor de liquidatie van banken. Interviews met de nieuwe generatie bankiers: Peter Devlies (AXA Bank), Johan Thijs (KBC), Marc Raisière (Belfius) en Erik Van Den Eynden (ING België). (do 13 september)

Ë U kunt deze stukken herlezen op www.trends.be/crisis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content