Daniëlle Vanwesenbeeck

‘Werk aan de vier pijlers van welzijn’

Daniëlle Vanwesenbeeck General manager van Mastermail en voorzitter van Voka Vlaams-Brabant

Enkele maanden geleden bekroop me het gevoel van de zaken niet meer getrokken te krijgen. Een constant gevoel van vermoeidheid. Een eyeopener was een gesprek met een ondernemer, die dat algemene gevoel van malaise deelde. Hij vroeg of mijn vier pijlers van welzijn nog wel in orde waren: slaap, eten, bewegen en meditatie. Dat was niet het geval. Ik besloot daar in de donkerste maanden van het jaar aan te werken. Stapje voor stapje.

Ik ging te laat slapen en vooral op erg onregelmatige uren. Dat tracht ik nu te vermijden. Slapen is belangrijk om je lichaam rust te geven na een drukke dag, maar heeft ook een invloed op je metabolisme en je gewicht. Wie te weinig slaapt, zal onder meer sneller een hongergevoel hebben. Goed slapen heeft ook een positief effect op je humeur en je immuniteit. Ik probeer al enkele maanden zo vroeg mogelijk aan de nachtrust te beginnen. Dat is soms al om 22 uur. Het resultaat is dat ik heel wat vroeger wakker wordt, zo fris als een hoentje. Heerlijk is dat. Met goesting de dag beginnen.

Een tweede pijler is voeding. Voeding is de brandstof voor je lichaam. Gevarieerd en vers eten is een must om goed te functioneren. Ik probeer voldoende water te drinken en snelle suikers te vermijden. Ook de regelmaat is belangrijk. Ik lunch nu rond 13 uur. Niet meer rond 16 uur. Vroeger schoot dat middagmaal er weleens bij in. Druk, druk, druk.

Ook zo weinig mogelijk koolhydraten eten heeft een positief effect op het functioneren. Koolhydraten zorgen voor een piek in de bloedsuikerspiegel, en daarna voor een daling. Die veroorzaakt de namiddagdip met weinig fut en weinig concentratie. ’s Avonds is mijn menu ook lichter dan vroeger, met als resultaat dat de slaap kwalitatiever is.

De derde pijler is bewegen. Wat bewegen met de geest doet, is fenomenaal. Ik volgde al twee keer per week pilateslessen ’s ochtends. Daar heb ik drie keer per week lopen aan toegevoegd. Het is gestart met wandelen, maar al erg snel kwam daar lopen bij. Ik loop nu minstens een keer per week een uur en twee keer per week een halfuur. Voor dag en dauw. Al lopend door de velden de dag zien ontwaken is het mooiste cadeau dat er is.

De vierde pijler is meditatie. Stress heeft een negatieve invloed op de algemene gezondheid. Regelmatig ontspannen is belangrijk. Cortisol is belangrijk voor je metabolisme. Het zorgt voor een juist niveau van je suikerspiegel in periodes waarin je niet eet, het controleert je vochthuishouding en heeft een invloed op je immuunsysteem. Effectief mediteren lukt niet altijd, maar ik ga geregeld een halfuur wandelen met muziek in de middagpauze.

De verschuiving van mijn dagschema van de avond naar de ochtend, in combinatie met gezond eten, had een fenomenale impact. Ik kreeg opnieuw ideeën en had meer focus. Van de ene positieve evolutie kwam de andere. Als je gezonder eet en ’s avonds je lichaam niet te veel belast, dan slaap je beter, waardoor je ’s ochtends meer energie hebt om je loopschoenen aan te trekken. En omdat je hebt gelopen, grijp je minder snel naar ongezonde suikers. De positieve spiraal.

Dat had ook een invloed op het werk. Ik werd productiever, helderder en implementeerde een hoop nieuwe zaken in het bedrijf. Ik herverdeelde mijn tijd, vroeg mijn mensen enkel nog mails te sturen als een actie van mij werd verwacht. Het resultaat: 70 procent minder mails en heel wat meer tijd voor productieve zaken. Ik sprak met mijn leveranciers. Over vanzelfsprekendheden die dat niet meer waren. Over kwaliteit en verwachtingen. We schakelden een niveau hoger.

Na drie maanden werken aan de vier pijlers, is mijn energiepeil weer op niveau, en zelfs hoger. Het toont hoe belangrijk zelfzorg is. Wie een verantwoordelijkheid voor een organisatie draagt, moet voor zichzelf zorgen om naar behoren te functioneren. Probeer het eens. U, maar ook uw medewerkers en naasten krijgen er zoveel voor terug.

De auteur is general manager van Mastermail.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content