Stille fortuinen: Familie de Buck van Overstraeten, een van de grootste Vlaamse aandeelhouders van Degroof Petercam
Verschillende Vlaamse families timmerden de voorbije decennia, over de generaties heen, aan grote investeringsportefeuilles. Zo laten ze onze economie bloeien en groeien. Trends brengt maandelijks een belangrijke Vlaamse investeringsfamilie in kaart. Door de verkoop van de vermogensbeheerder Degroof Petercam komen honderden miljoenen euro’s van aandeelhouders vrij. De Gentse familie de Buck van Overstraeten is een van de grootste Vlaamse aandeelhouders.
Begin augustus werd bekend dat de vermogensbeheerder Degroof Petercam in handen komt van het Franse Crédit Agricole. De zogenoemde ‘bank van de rijken’ wordt gewaardeerd tegen 1,55 miljard euro. De operatie wordt in 2024 afgerond. Tot de kleine aandeelhouders behoort de Gentse familie de Buck van Overstraeten. De jongste aandeelhouderslijst in het vennootschapsdossier bij de rechtbank van koophandel dateert weliswaar van de buitengewone algemene vergadering van 1 oktober 2015. Die dag verzamelde ruim vier vijfde van de aandeelhouders van Bank Degroof – 117 particulieren en vennootschappen – om de fusie met de nv Petercam te bekrachtigen. Sindsdien werd geen gedetailleerde aandeelhouderslijst meer neergelegd.
‘Uiteraard was de verkoop als jonge dertiger van een bedrijf dat al acht generaties van vader op zoon was overgegaan een moeilijke beslissing. Maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad’
Jean-Marie de Buck van Overstraeten
De familie de Buck van Overstraeten bezat toen ruim 300.000 aandelen, wat overeenkomt met een kleine 3 procent van het huidige Degroof Petercam. Het belang is gebundeld bij zeven telgen van de zevende en de achtste generatie en twee echtgenotes (zie stamboom), onder wie ook hun oom Philippe de Buck van Overstraeten, die twee decennia de topman van het voormalige Fabrimetal was, vandaag de technologievereniging Agoria. De familie was aandeelhouder van Bank Degroof geworden door de verkoop van hun familiale vennootschap De Buck Vermogensbankiers. Die was in 1874 in Gent opgericht door Adrien de Buck als een handel in wisselbrieven voor de bloeiende handel tussen Gent en de Noord-Italiaanse textielsector. Generatieslang gebeurde de overgang in het handelshuis van vader op zoon. Jean-Pierre de Buck van Overstraeten was de op één na laatste CEO. Een toenmalige bestuurder behoudt goede herinneringen aan hem. “Hij was een goede collega in de raad van bestuur. Heel hoffelijk en professioneel. Een mondige aandeelhouder. Hij vervulde zijn rol uitstekend.”
Onvoldoende schaalgrootte
De Buck Vermogensbankiers was een naam als een klok bij bemiddelde Gentse klanten. De onafhankelijke beursvennootschap had voor de verkoop veel inspanningen gedaan om zich om te vormen van een klassieke wisselagent die aandelen koopt en verkoopt tot een bank, gespecialiseerd in vermogensbeheer. Die transformatie moest stabielere inkomsten opleveren, maar vergde vooral meer investeringen, onder meer in striktere rapporteringssystemen voor de toezichthouders en marketing. Het kleine De Buck Vermogensbankiers had onvoldoende schaalgrootte voor het grote bankiersspel. Het opgaan in een groter geheel leek de beste toekomstoptie. In 2003, na 129 jaar, liet de beursvennootschap zich opslokken door Bank Degroof.
Square Group van Jean-Marie de Buck van Overstraeten bracht circulair bouwen in praktijk lang vóór dat een modewoord werd.
Jean-Marie de Buck van Overstraeten, een jurist, was in 1995 op zijn 27ste CEO geworden en stond bij de verkoop acht jaar aan het roer van de Gentse vermogensbankier. Hij bleef dat tot 2004, want hij bleef nog een jaar na de overname operationeel aan boord. “Uiteraard was de verkoop als jonge dertiger van een bedrijf dat al acht generaties van vader op zoon was overgegaan een moeilijke beslissing. Maar ik heb er nog geen minuut spijt van gehad”, verklapte Jean-Marie de Buck van Overstraeten in de krant De Tijd in het voorjaar van 2021. Hij werd even bestuurder bij Bank Degroof, van 2004 tot 2007.
Bankier wordt bouwheer
In 2004 startte de Oost-Vlaming met een opmerkelijke diversificatie. Jean-Marie de Buck van Overstraeten kocht het bouwbedrijf Aclagro, samen met Sylva Mannens, zijn echtgenote uit zijn tweede huwelijk. In twee decennia groeide de onderneming door overnames en de oprichting van nieuwe filialen uit tot de nv Square Group. Volgens de website – de groep publiceert geen geconsolideerde cijfers – heeft het miniconglomeraat vandaag 500 werknemers en een omzet van 130 miljoen euro.
In een interview in Trends verklaarde Jean-Marie de Buck van Overstraeten de strategie van Square Group: “We doen niet gewoon afbraak zoals andere aannemers, maar ook bodemsanering, recyclage, projectontwikkeling, wegenbouw en waterzuivering. Dan heb je altijd wel ergens een divisie die het beter doet.” Het bedrijf doet de afbraak voor de uitvoering van infrastructuurwerken. Het puin gaat naar de eigen recyclagesite, en vandaar naar de betoncentrale. Dat beton wordt daarna gebruikt voor de fundering van de weg. De Gentse groep bracht circulair bouwen in praktijk lang vóór dat een modewoord werd.
Het bedrijf is verantwoordelijk voor diverse projectontwikkelingen, vooral in Oost- en West-Vlaanderen, zoals Adinkerke, Gent, Harelbeke en Knokke. In Gent werd een voormalige vervuilde industriële site omgevormd tot het woonproject The Cotton Island. Het meest spraakmakende gebouw is wellicht La Réserve in Knokke, een geheel van dure appartementen, zelfs naar de normen van de luxebadstad.
Zes holdings
Jean-Marie de Buck van Overstraeten is een van de zes telgen van de achtste generatie. Zijn vader Jean-Pierre had de overdracht van het patrimonium in 2013 financieel rimpelloos geregeld. De voormalige familiale holding nv DB Finaco werd dat jaar gesplitst en het vermogen ingebracht in nog eens zes nieuwe familiale holdings – één voor elke telg van de achtste generatie. Die zes vennootschappen duiken op als de aandeelhouders van Degroof Petercam. Jean-Marie heeft individueel wel het grootste pakket aandelen.
Het belang in Degroof Petercam is een belangrijk deel van het vermogen van de holdings, maar niet alles. De patrimoniale holding van Jean-Marie de Buck van Overstraeten, de bv LT Capital & Advice, had het voorbije boekjaar een balanstotaal van 90 miljoen euro. Ook het belang in de nv Square Group zit in de holding. De onderneming heeft tevens een minderheidsbelang in het metaalbedrijf Verhofsté uit Zele. Dat maakt stalen straatmeubilair, publieke toiletten en fietsenstallingen.
Jean-Marie de Buck van Overstraeten en zijn echtgenote Sylva Mannens zijn daarnaast eigenaar van een landbouwbedrijf in Zuid-Afrika, in de buurt van Kaapstad. Op dat 120 hectare grote domein worden olijven en citroenen gekweekt en lavendel- en rozemarijnolie geproduceerd. De liefde voor Zuid-Afrika verklaart deels het engagement van Jean-Marie in de vzw Long Street Foundation. “Via die vzw zorgen we voor de beschikbaarheid van wifi in een sloppenwijk in de buurt van Kaapstad”, verklaart medebestuurster Laurence Levrau, die zelf onder meer het bedrijvencentrum Fabriek Botaniek in Kruishoutem uitbaat. “Bovendien steunen we een opleidingscentrum voor een belcentrale. We doen dat via een renteloze lening. De trekker achter het initiatief is onmiskenbaar Jean-Marie. Hij heeft een sterke affiniteit met Zuid-Afrika. En hij wil iets teruggeven aan de samenleving. Het kenmerkt Jean-Marie: heel correct, gedreven, heel geëngageerd.”
Een familie van ondernemers
Alexandre de Buck van Overstraeten is onder meer actief in mode. De vennootschap The Fashion Corner verkoopt lederen tassen van diverse, in Italië ambachtelijk gemaakte modemerken. In februari werd hij gedelegeerd bestuurder van de nv Weerts Energy, een filiaal van de gelijknamige Luikse familiale speler in logistiek en vastgoedontwikkeling. Weerts Energy produceert en distribueert duurzame energie, met een focus op zonne-energie. Alexandre was van september 2016 tot eind 2018 gemeenteraadslid voor Open Vld in Kampenhout en politiek secretaris voor die partij in de Vlaams-Brabantse gemeente. “Vandaag ben ik niet meer politiek actief. Ik heb zelfs geen partijkaart meer”, zegt hij. “Ik had me geëngageerd voor één mandaat. Dat was een persoonlijke keuze, ik had er geen tijd meer voor. De politieke interesse is gegroeid uit de brede belangstelling van onze familie voor politiek. Ik wil iets teruggeven aan de maatschappij, en dan vooral via invloed in het lokale beleid.”
Anthony de Buck van Overstraeten werkt en woont in het Canadese Toronto. Hij is chirurg, geeft er les aan de universiteit en werkt in een ziekenhuis. Voordien was hij als chirurg actief aan de KU Leuven en het UZ Leuven.
Over Marie-Noëlle (‘Manoelle’) de Buck van Overstraeten, de enige vrouw van de achtste generatie, is zo goed als niets bekend.
Nicolas de Buck van Overstraeten heeft een hart voor Frankrijk. In Saint-Rémy de Provence, ten zuiden van Avignon, heeft hij diverse vastgoedactiviteiten, onder meer in toerisme. Ook de broers Anthony en Xavier hebben belangen in die bedrijven.
Xavier de Buck van Overstraeten was in 2003 en 2004 het bekendste gezicht van de familie. Hij verscheen toen als commercieel directeur van de logistieke speler DHL België bijna dagelijks in de media. De luchthaven zou het wereldwijde knooppunt voor DHL worden, met 34.000 nachtvluchten en ruim 6.000 werknemers, al kwamen die plannen nooit van de grond. Hij was actief bij DHL tot 2008. De voorbije tien jaar was hij CEO van Touring Glass, de specialist in voertuigenbeglazing. Vandaag is hij de verkoopdirecteur van de pechhulpverlener en verzekeraar Touring.
De stille fortuinen van Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier