Fotonische chips van Luceda

© National
Thomas Smolders medewerker Trends

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

In de techsector draait bijna alles rond chips. Het zijn krachtige kleinoden die ervoor zorgen dat onze computers, smartphones en auto’s kunnen functioneren, maar die extreem moeilijk te produceren zijn. Een groep onderzoekers van de UGent, imec en de VUB brengt daar verandering in.

Bijna negen jaar geleden lanceerden zij Luceda Photonics. “Met onze technologie kunnen bedrijven makkelijker fotonische chips ontwerpen, waarna de fabrikant ze kan produceren”, zegt Erwin De Baetselier, een medeoprichter van de scale-up. “Je kunt het vergelijken met de software die een architect gebruikt om een huis mee te tekenen, waarna hij die plannen aan een aannemer geeft.”

’s Werelds grootste techbedrijven in data en telecom, LiDAR (technologie die de afstand tot een object bepaalt met laserpulsen), quantum computing en sensoren kloppen aan bij Luceda Photonics, dat een team van dertig mensen telt.

Erwin De Baetselier: “Dat we in de schoot van het onderzoekscentrum imec ontstonden, opent deuren, omdat men weet dat wat wij maken effectief zal werken. Het merendeel van ons team zit in België, maar we hebben ook een afdeling in Sjanghai. Het blijft moeilijk te navigeren tussen alle geopolitieke situaties, dus blijven we de situatie wekelijks opvolgen. De komende jaren zullen we onze diensten in Japan en Zuid-Korea verder uitbouwen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content