Antwerpse start-up Maternia werkt aan oplossing voor doodgeboorten
De Antwerpse medtechstart-up Maternia werkt aan een oplossing om het probleem van doodgeboorten aan te pakken. “Door het gebrek aan toegang tot goede gezondheidszorg sterven elk jaar 2 miljoen baby’s voor ze de kans krijgen om te leven”, zeggen oprichters Clara Maspons, Natalia Villarreal en Zainab Dakik. “Bijna 300.000 vrouwen overlijden jaarlijks als gevolg van zwangerschapscomplicaties.”
Waaruit bestaat uw innovatie? “We ontwikkelen een draagbaar apparaat voor foetale monitoring dat zwangere vrouwen thuis kunnen gebruiken, zonder de hulp van een medische expert. Onze oplossing is kwalitatief en innovatief, maar tegelijk lowtech en betaalbaar. We zorgen er ook voor ze past binnen de traditionele en culturele waarden van de aanstaande moeders.”
Hoe is het idee ontstaan? “Doodgeboorten hebben een zware impact op de gezondheid en het welzijn van vrouwen en hun omgeving. Helaas zijn ze geen topprioriteit op de wereldgezondheidsagenda. Ons idee is ontstaan als project in de masteropleiding Innovation & Entrepreneurship aan de Vlerick Business School, waar we elkaar ontmoetten in 2021. Een jaar later hebben we Maternia opgericht.”
Waar bent u vandaag al actief? “Onze initiële focus ligt in Oost-Afrika, met Tanzania als eerste concrete locatie. 89 procent van alle doodgeboorten wereldwijd vindt plaats in ontwikkelingslanden. Onze oplossing heeft een enorm schaalbaarheidspotentieel, maar het succes zal afhangen van samenwerkingen met zorgverleners, overheidsinstellingen, ngo’s en lokale gemeenschappen.”
Welke steun krijgt u? “Maternia is opgericht dankzij de financiële steun van de Vlerick Business School. We verzamelden ook fondsen via start-upwedstrijden, maar we geloven sterk in bootstrapping (zo lang mogelijk externe investeerders vermijden, nvdr), omdat we dan onze beslissingsbevoegdheid behouden. Momenteel zijn we wel op zoek naar investeerders die onze toewijding delen om samen het probleem van doodgeboorten aan te pakken. We hebben ook een crowdfundingcampagne opgestart.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier