BEKIJK – Jean Deboutte: ‘Wie intekende op de fiscaal voordelige staatsbon via Agentschap van de Schuld, zal de vraag krijgen om dat bedrag meteen te herinvesteren’
Na twee dagen is zo’n 104 miljoen euro opgehaald met de nieuwe staatsbon. Dat heeft het Agentschap van de Schuld bekendgemaakt bij de presentatie van zijn jaarverslag. Directeur Jean Deboutte van het Agentschap geeft uitleg in de studio van Kanaal Z.
De financieringsbehoefte van het Agentschap voor de Schuld voor 2024 staat er goed voor, dankzij de grote vraag naar staatsbons. Dat zei directeur Jean Deboutte in de studio van Kanaal Z. “Bijna 65 procent van het programma is achter de rug, goed voor 29 miljard euro in totaal. Er moet nog 16 miljard opgehaald worden. We rekenen daarvoor vooral op de OLO’s (overheidsobligaties, nvdr.), maar er zijn ook nog voldoende andere producten om dat al bij al relatief beperkte bedrag te financieren.”
De uitgifte van de nieuwste staatsbons heeft na twee dagen zo’n 104 miljoen euro opgebracht, zo maakte het Agentschap dinsdag bekend. Bij de vorige uitgifte van staatsbons in maart werd voor 433 miljoen euro ingetekend. Dat was weliswaar een pak minder dan de 22 miljard euro die vorig jaar in september werd opgehaald met de bijzondere staatsbon op één jaar met verlaagde onroerende voorheffing.
Dat laatste bedrag komt in september dus vrij. Hoe zal het Agentschap zich positioneren? Deboutte: “Er worden sowieso nieuwe staatsbons uitgegeven op 4 september, dat is al duidelijk. Zeker twee, misschien zelfs drie. Daarbij een staatsbon op één jaar, dat is al een zekerheid. We gaan begin augustus bekend maken welke eraan komen op die 4de september.”
Deboutte kondigde daarbij ook aan: “De mensen die in september vorig jaar ingetekend hebben via de website van het Agentschap van de Schuld zullen vooraf te kennen kunnen geven of dat bedrag geherinvesteerd mag worden, dus zonder dat er terugbetaald moet worden op de rekening en vervolgens weer teruggestort moet worden.”
Of dat ook met een verlaagde onroerende voorheffing zal zijn, lijkt weinig waarschijnlijk. “Daarvoor zou er al een federale regering volle bevoegdheden moeten zijn,” aldus Deboutte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier