Zakenbanken kochten eigen CDO’s om prijs hoog te houden
Amerikaanse zakenbanken zoals Merril Lynch kochten in 2006 massaal hun eigen financiële producten in die afgeleid waren van hypotheken. Daardoor bleef de prijs van die zogenaamde CDO’s hoog en konden zakenbankiers bonussen blijven opstrijken.
Dat meldt Propublica, een non-profit nieuwssite die is opgericht door een ex-hoofdredacteur van The Wall Street Journal.
Tijdens de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt ‘herverpakte’ Wall Street zogenaamde subprime leningen of rommelhypotheken in afgeleide financiële producten (CDO’s).
Veel van die rommelhypotheken werden verleend aan Amerikanen die zich zo’n lening niet konden veroorloven.
Zo’n afgeleid financiële product werd zelf weer uitgesplitst in takken (‘branches’) van hoge kwaliteit en lage kwaliteit.
Financiële instellingen zoals Merril Lynch, Citigroup en UBS kochten zelf of via dochterbedrijven die takken van lage kwaliteit op toen de markt voor CDO’s begon te slabakken in 2006.
Zo kocht Merril Lynch liefst 13 keer stukken in van hun eigen CDO’s op een totaal van 31 transacties in 2007.
Daardoor bleef de vraag voor die CDO’s kunstmatig hoog en konden de bankiers door de aanhoudende transacties hoge bonussen blijven opstrijken.
De banken, waarvan velen verwikkeld zijn in rechtszaken door hun rol in de financiële crisis, weigerden commentaar te geven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier