Wordt de waarde van je maaltijdcheques straks van 8 naar 10 euro verhoogd? Dit zeggen de Vlaamse en Franstalige partijen daarover

Beeld van de Monizze-maaltijdcheque. © BELGA PHOTO ERIC LALMAND
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

De prijs van maaltijdcheques is al sinds 2016 niet meer verhoogd, terwijl voeding in die periode 37,38 procent duurder werd, stelt de liberale vakbond ACLVB. 25.000 Belgen ondertekenden een petitie van ACLVB die pleit voor een verhoging van de prijs van 8 naar 10 euro. Een meerderheid van de Vlaamse en Franstalige partijen is duidelijk voorstander.

De afgelopen jaren is het leven merkbaar duurder geworden. Maar de automatische indexering heeft geen effect op maaltijdcheques, nochtans een van de populairste extralegale voordelen in ons land. Uit een studie van de RSZ met het hr-dienstenbedrijf SD Worx bleek dat in 2020 zo’n 70 procent van de werknemers maaltijdcheques ontving. Vandaag zou dat percentage zijn opgelopen tot 75 procent. 

Lees verder onder de video

Of een werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de sector of de onderneming waarin die werknemer aan de slag is. Een werkgever kan maaltijdcheques toekennen aan zowel bedienden als arbeiders. Ook wie deeltijds werkt of uitzendarbeid doet, heeft recht op maaltijdcheques wanneer de voltijdse of vaste collega’s die krijgen. Wie ze ontvangt, krijgt maximaal één maaltijdcheque per gewerkte dag of – bij een andere arbeidsregeling – op basis van gepresteerde werkuren.

40 euro extra per maand

Maaltijdcheques zijn een aanvulling op het bruto- of nettoloon. De waarde wordt vastgelegd in de cao, maar het maximumbedrag om fiscaal voordelig te zijn, is momenteel wettelijk beperkt tot 8 euro. Daarbij betaalt de werkgever maximaal 6,91 euro en de werkgever minimaal 1,09 euro. ACLVB roept daarom op om het wettelijk maximumbedrag voor maaltijdcheques op te trekken naar 10 euro. “Voor wie voltijds werkt, zou dat al snel 40 euro extra koopkracht per maand betekenen”, stelt de liberale vakbond.

ACLVB vroeg aan Vlaamse en Franstalige partijen om een reactie op het voorstel om het maximumbedrag voor maaltijdcheques naar 10 euro te verhogen.

Dit zeggen 10 Vlaamse en Franstalige partijen

Vlaams Belang vindt een verhoging van de maaltijdcheques gerechtvaardigd, maar is principieel tegen
alle fiscale “koterijen”
. De partij wil de koopkracht verhogen door een structurele verlaging
van de lasten, maar ze deelt geen concreet plan over hoe die lastenverlaging eruit kan zien.

N-VA wil de verhoging steunen, maar de partij benadrukt dat ze geen voorstander is van een automatisch indexmechanisme. De verhoging moet ook deel zijn van een systeem met een volledige
aftrekbaarheid van de kosten voor werkgevers. De kostprijs voor zo’n maatregel moet dan wel elders worden gecompenseerd, geeft N-VA toe. De partij wil andere vormen van cheques schrappen.

Cd&v wil de maximale werkgeversbijdrage verhogen in lijn met de inflatie, sinds de laatste
aanpassing in 2016. De partij wijst erop dat extralegale voordelen behoren tot de materie van de sociale partners. Ze acht een verhoging niet realistisch, omdat er geen consensus over is tussen de partijen.

Vooruit is voor een verhoging van het maximumbedrag én een indexering van maaltijdcheques. Vooruit heeft daarover eerder al een wetsvoorstel ingediend.

Open Vld wil het voorstel niet tegenhouden en kijkt naar er “met een open blik” naar. Maar de partij pleit eerder voor een netto-indexering tot de loonhandicap is weggewerkt. Open Vld vindt dat het voorstel voor een verhoging van de waarde van maaltijdcheques eerder het onderwerp moet zijn op het sociaal overleg over een nieuw professioneel akkoord.

Groen steunt een verhoging en heeft ook eerder zijn schouders gezet onder een wetsvoorstel dat de verhoging mogelijk moest maken. De partij benadrukt ook dat de verhoging moet samengaan met de
volledige aftrekbaarheid van werkgeverskosten en het moet passen in een kader waarin andere cheques verdwijnen.

PS wil net als Vooruit de maaltijdcheques verhogen en het bedrag indexeren. Toch ligt de prioriteit voor de partij bij het verhogen van de lonen en de groei van voordelen van alle aard. Het basisinkomen is volgens PS belangrijker, omdat werknemers daarmee meer rechten opbouwen.

MR wil het maximumbedrag verhogen naar 15 euro en dat ook uitbreiden naar andere voordelen. Het is niet duidelijk hoe de partij dat plan wil betalen.

Les Engagés is voorstander en wil het mee in het volgende regeerakkoord opnemen.

Défi wil het wetsvoorstel steunen. De partij wil wel in het kader van een bredere fiscale hervorming de huidige fiscale aftrekposten afschaffen. Salariswagens zijn daarbij de prioriteit. De bedoeling van Défi is de belastingdruk te verminderen en de belastingvrije som te verhogen.

De partijen Ecolo en PVDA gingen niet in op de vraag van ACLVB.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content