Zo vind je betrouwbare bouwpartners

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een woning bouwen of verbouwen kan soms uitmonden in een avontuur met onaangename verrassingen. Bepaalde websites helpen je alvast bij de zoektocht naar betrouwbare aannemers.

In 2014 werden meer dan 50.000 vergunningen voor de bouw of renovatie van residentiële woningen in ons land uitgereikt. Niet elk project verliep echter van een leien dakje. Officiële cijfers zijn er niet, maar elk jaar opnieuw krijgen honderden bouwers en verbouwers het aan de stok met hun aannemer.

Aannemers zoeken

Ik Zoek Een Vakman

, een website van de Confederatie Bouw, helpt je alvast bij je zoektocht naar een geschikte bouwpartner. Hier selecteer je eerst de gewenste specialisatie (ruwbouw, dak, …), en vervolgens kan je de resultaten verder filteren. Vergelijkbaar is Twizzi, waar je ook aannemers op trefwoord kan zoeken.

Twizzi heeft als bijkomend voordeel dat je er een bouw- of verbouwopdracht online kan plaatsen. De aangesloten aannemers kunnen daarop rechtstreeks reageren. In deze context zijn ook de websites Bouwmatch en Casius aanraders: daar kan je eveneens gratis vrijblijvende offertes aanvragen.

Betrouwbaarheid checken

Maar hoe weet je nu of een aannemer betrouwbaar is? Pols sowieso naar de ervaringen van familie, vrienden, kennissen en collega’s. Je doet er ook goed aan om zijn naam te googelen: zo kom je mogelijk meer te weten over zijn reputatie. Check ook de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen om na te gaan of de aannemer wel over de vereiste ondernemersvaardigheden beschikt.

Op de website Bouw-wijzer kan je bovendien goede en slechte ervaringen met bedrijven en zelfstandigen uit de bouwwereld checken. Ook Happy Bouwen en ArchiTab verzamelen beoordelingen en recensies van aannemers en bouwbedrijven. Hou er wel rekening mee dat die zich hier in principe ook zelf kunnen aanprijzen.

Construction Quality, eveneens een initiatief van onder andere de Confederatie Bouw, gaat nog een stapje verder. Deze website laat je namelijk zoeken naar aannemers (maar ook naar architecten en studiebureaus) die een onafhankelijk kwaliteitslabel toegewezen kregen. Dat moet een betrouwbare en kwalitatieve uitvoering van de werken garanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content