Zo vermijd je duurder te huren dan je buren

© Belga
Roel Van Espen medewerker Trends

In België mogen huurprijzen in principe vrij bepaald worden. Het overheidsinitiatief Huurschatter.be helpt echter bij het bepalen of inschatten van een correcte prijs.

Huurprijzen zijn in ons land niet gereglementeerd, al gelden er wel een aantal wettelijke regels. De huurder en de verhuurder kunnen dus vrij bepalen hoeveel de precieze huurprijs zal bedragen. Die is doorgaans afhankelijk van verschillende elementen: de ligging, de oppervlakte, de afwerking, de isolatiegraad, enzovoort. Maar hoe weet je nu of die wel correct is?

Om te checken of een huurprijs aanvaardbaar is, zou je alvast een kijkje kunnen nemen in de onlinedatabank van populaire immowebsites zoals Immoweb of Immovlan. Daar kan je de woning vergelijken met gelijkaardige huurpanden in dezelfde omgeving. Ook even informeren bij de buren kan nuttig zijn.

Huurprijzen in Vlaanderen

Het overheidsinitiatief Huurschatter.be wil eveneens helpen. Deze website verzamelt huurprijzen in Vlaanderen, en tracht op basis daarvan een correcte prijs in te schatten voor een specifieke woning. Dat gebeurt op basis van onder andere het adres en de kenmerken van het pand.

Voor wie is dit nuttig? Zulke info is zowel voor huurders als verhuurders handig bij het inschatten van of het onderhandelen over de huurprijs. Maar ook om bijvoorbeeld de juiste waarde van een vruchtgebruik te kunnen berekenen, heb je mogelijk een correcte bepaling van de huurprijs nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content