Woningrente duikt onder 1 procent

© BELGA

De coöperatieve bank Crelan laat haar hypothecaire rente zakken tot 0,96 procent. Daarmee is het de eerste bank in België die de rente laat dalen tot onder de grens van 1 procent.

De lage rente heeft al langer een groot effect op de hypothecaire leningen, met zeer lage rentevoeten en veel gezinnen die daarom voor een herfinanciering gaan. Maar nu is ook de symbolische kaap van 1 procent rente onderschreden, zo schrijft De Tijd zaterdag. Crelan biedt sommige klanten een tarief aan van 0,96 procent voor een hypothecair krediet op tien jaar met een vaste rentevoet.

Enkel voor trouwe klanten

Het zou voor zover bekend de eerste keer zijn dat de woningrente onder de psychologische grens van 1 procent zakt. Enkele dergelijke contracten worden vermeld op de website spaargids.be, maar volgens de krant zijn het er intussen bij Crelan al meerdere tientallen.

“Het kan”, bevestigt Leo De Roeck, de woordvoerder van Crelan. Maar hij benadrukt dat het “zeer uitzonderlijk is, voor klanten met een zeer goed dossier”. Bijvoorbeeld klanten die verschillende producten afnemen en een laag risicoprofiel hebben.

“Dit is totaal onverantwoord”, reageert Luc Coene, oud-gouverneur van de Nationale Bank. Het is “geen positieve ontwikkeling als banken bijna even weinig vragen als de Belgische overheidsobligaties op tien jaar opbrengen, terwijl ze toch allerlei risico’s lopen”. “Hoe dat met zo’n tarief kan, is Chinees voor mij.”

In Trends lieten verschillende waarnemers deze week weten dat ze niet verwachten dat de hypothecaire rente nog verder zal zakken. “Op korte termijn blijft de rente misschien volatiel, maar eind dit jaar zal ze wel hoger zijn dan vandaag”, aldus Frank Maet, econoom bij Belfius. Ook Greet Van Criekingen, die verantwoordelijk is voor de hypothecaire kredieten bij BNP Paribas Fortis verwacht een lichte stijging van de hypothecaire rentes in de tweede helft van het jaar. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content