Waarom een brandverzekering afsluiten als huurder

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Een brandverzekering is niet alleen in het leven geroepen voor woningeigenaars. Ook als huurder heb je er alle belang bij om zo’n polis af te sluiten.

Een brand- of woningverzekering vergoedt de schade in en rond je woning die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld brand, blikseminslag, storm of wateroverlast. Ook de inboedel kan via deze polis verzekerd zijn. Daarnaast dekt die ook je aansprakelijkheid wanneer bijvoorbeeld je buren schade lijden door een uitslaande brand.

Zo’n verzekering is niet wettelijk verplicht, maar is wel sterk aan te raden. Hiermee voorkom je immers een bijkomende financiële kater wanneer het flink zou mislopen in je woning. Niet alleen eigenaars doen er goed aan om een brandpolis af te sluiten: ook voor huurders zorgt de woningverzekering voor gemoedsrust.

Waarom als huurder?

Wanneer je huurcontract afloopt, dien je de huurwoning terug te geven in de staat waarin je die bij aanvang gekregen hebt. Heeft die intussen schade opgelopen, dan ben jij in principe verantwoordelijk om alles weer in de oorspronkelijke staat te brengen. Dit noemt men de huurdersaansprakelijkheid.

Een huurdersaansprakelijkheidsverzekering, zeg maar een brandverzekering voor huurders, vergoedt bijvoorbeeld brand- of waterschade waarvoor je zelf verantwoordelijk zou kunnen zijn. Ook je eigen inboedel als huurder is mogelijk verzekerd. Goed om weten is dat de verzekering eveneens je aansprakelijkheid ten opzichte van derden dekt.

De meeste huurcontracten verplichten je als huurder tot het afsluiten van een brandverzekering. Maar ook al is dat niet het geval, dan is zo’n polis zeker het overwegen waard. Anders loop je het risico dat de verzekeraar van de eigenaar bij jou komt aankloppen om uitbetaalde schadevergoedingen terug te eisen.

Wat als je verhuist?

Wanneer je verhuist naar een andere huurwoning, verhuist je huurdersaansprakelijkheid en dus ook je brandverzekering automatisch mee. De polis blijft dus gewoon doorlopen, maar moet wel aangepast worden aan het nieuwe huurhuis. Zo vermijd je dat je over- of onderverzekerd bent. Verwittig dus tijdig je verzekeraar.

Ter info: de meeste brandpolissen verzekeren een tijdlang zowel je oude als je nieuwe adres tijdens de verhuisperiode. Zo kan je in alle rust de nieuwe huurwoning in orde brengen zonder dat je twee verzekeringen dient af te sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content