Lage rente doet woningprijzen stijgen

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Vanwege de lage rente kopen almaar meer Belgen een woning. Door die toenemende interesse verwacht de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s dat de woningprijzen in 2016 met 1 procent stijgen en in 2017 met 2 procent.

Net zoals de spaarrentes zijn de rentes op hypothecaire leningen historisch laag. Bij de meeste grootbanken betalen leners minder dan 3 procent wanneer ze een woonlening afsluiten voor een looptijd van twintig jaar. De coöperatieve bank Crelan heeft de rente voor sommige klanten zelfs verlaagd naar 0,96 procent. “In theorie biedt de lage woonrente interessante perspectieven. Maar in praktijk blijkt de aankoop van een nieuwe woning iets moeilijker te liggen”, schrijft de vastgoedwebsite Immoweb.be.

Streng kredietbeleid

Nu de winstmarges van de banken onder druk staan, is de kans bijzonder klein dat ze de hypothecaire rentes nog meer verlagen. Immoweb vreest dat de consument als grote verliezer uit de bus komt, als de banken blijven vasthouden aan hun strenge kredietbeleid. Toekomstige woningeigenaars zullen volgens de website tegen strengere voorwaarden geld moeten lenen, terwijl woningen duurder worden. Uit een recent rapport over de Europese vastgoedmarkt van de kredietbeoordelaar Standard & Poor’s blijkt dat de Belgische woningprijzen tegen 2017 met 2 procent zullen stijgen. “De consument verliest twee keer”, schrijft Immoweb.

In een column op MoneyTalk.be stelde Isabelle Vermeir, operationeel directeur van Century 21 Benelux, eerder al dat de lage rente woningen niet altijd betaalbaarder maakt. “De rente mag nog zo laag staan als ze wil, de poorten van de woningmarkt blijven almaar vaker dicht voor wie geen tienduizenden euro’s aan de kant heeft staan”, aldus Vermeir. “Wie een huis van 250.000 à 300.000 euro wil kopen, moet al vlug 50.000 cash op tafel kunnen leggen, exclusief 25.000 euro registratiekosten. En dan zwijgen we nog over de renovatiekosten.”

Daarnaast blijven de registratierechten in België aanzienlijk hoog in vergelijking met andere Europese landen. Zo betaalt een koper gemiddeld 10 procent van de aankoopprijs aan de fiscus, terwijl het Europese gemiddelde op 5,3 procent ligt. Ook de afslanking van de Vlaamse woonbonus heeft de aankoop van woning duurder gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content