Hoe leen je best voor een renovatie?

© REUTERS
Roel Van Espen medewerker Trends

Bij de banken kan je kiezen tussen een hypothecair krediet en een renovatielening. Welke formule je kiest hangt af van de omvang van de werken.

Een woning renoveren kost al snel een klein fortuin. Gelukkig kan je vandaag tegen aantrekkelijke voorwaarden een lening afsluiten voor de financiering van verbouwingswerken. Bij de meeste banken krijg je de keuze tussen een hypothecair krediet en een renovatielening. Voor welke formule kies je dan?

Het hypothecair krediet

Een klassieke hypotheeklening is geschikt voor grotere bedragen of langere looptijden. Je woning dient hierbij als onderpand. Heb je in het verleden al een woonkrediet afgesloten voor de aankoop of bouw ervan, dan kan je de renovatie mogelijk zelfs financieren via een heropname binnen het bestaande krediet. Je hoeft dan geen nieuwe lening af te sluiten, waardoor je administratie- en notariskosten vermijdt.

De renovatielening

Zijn de geplande verbouwingswerken eerder beperkt, dan moet je zeker informeren naar een renovatiekrediet. Dit is een flexibele lening op afbetaling die doorgaans makkelijker toegekend wordt dan een hypothecair krediet. Er zijn geen waarborgen vereist, en de dossierkosten zijn miniem. Bovendien is er geen tussenkomst van een notaris nodig.

Zijn er ook nadelen?

Een renovatielening is een stuk soepeler dan een traditioneel woonkrediet, maar is wel duurder. In ruil voor meer flexibiliteit betaal je namelijk (veel) hogere interesten dan bij een hypothecair krediet. Bovendien gelden er een aantal wettelijke beperkingen – onder andere wat betreft de terugbetalingstermijnen.

Welke formule kies je best?

Voor kleinere verbouwingen is het flexibele renovatiekrediet zeker een te overwegen optie. De uiteindelijke keuze is echter ook afhankelijk van je persoonlijke situatie: je inkomen, de gezinssamenstelling, enzovoorts. Vraag je bankier sowieso om een simulatie te maken van beide formules. Daarbij zal hij ook rekening houden met het fiscale plaatje.

Energiebesparende werken

Weet ook dat de meeste banken een voordeliger alternatief aanbieden voor energiebesparende verbouwingswerken. Een voorwaarde om hiervan te kunnen genieten, is dat je (gedeeltelijk) investeert in bijvoorbeeld isolatie, nieuwe ramen, thermostaatkranen, een nieuwe condensatieketel of een waterverwarmingssysteem op zonne-energie. (RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content