Grouwels: ‘Auto’s moeten trager rijden in Brussel’

© belga

“Het autoverkeer in Brussel moet trager”, zegt de Brusselse minister van Openbaar Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) op een persconferentie op de MIPIM-vastgoedbeurs in Cannes.

“Voetgangers en fietsers moeten meer ruimte krijgen, ook in het centrum. Het aantal auto’s dat door de stad rijdt, moet met een vijfde naar omlaag. Zo verhogen we de duurzaamheid en de leefbaarheid van de hoofdstad. Net daarom willen we ook de nog te bouwen Picard-brug aan Tour & Taxis enkel reserveren voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer. Uiteraard moet het openbaar vervoer in en rond Brussel opgevoerd worden met nieuwe investeringen.”

Voorbeeldgebouwen

Samen met haar collega Evelyne Huytebroeck (Milieu, Ecolo) besprek Grouwels een aantal vastgoed- en infrastructuurprojecten van Brussel. Zo zal de Picard-brug (kostprijs: 5 miljoen) de toegankelijkheid verhogen naar de nog door de GOMB te ontwikkelen Tivoli-wijk, die aan T&T grenst. Dit zou een gemengd project moeten worden voor bedrijven en particulieren. De minister van Milieu lanceerde ook een nieuwe procedure over ‘voorbeeldgebouwen’, die aan een aantal duurzaamheidscriteria beantwoorden.

Zo’n 156 voorbeeldgebouwen kregen al 24 milieu euro subsidie voor de ecologisch verantwoorde bouw of renovatie. Tegen eind juni worden nieuwe kandidaturen verwacht. De minister hoopt het totaal aantal voorbeeldgebouwen naar 500.000 vierkante meter te tillen (plus 150.000 vierkante meter). Met dit soort projecten en de ondersteuning van het openbaar vervoer hopen beide bewindslieden dat Brussel kan meedingen voor de titel European Green Capital 2014.

Overdekte Louizalaan

Grouwels wil ook vooruitgang boeken met de overkapping van de kleine ring ter hoogte van de Louizalaan en de Gulden Vlieslaan. Daarop zouden winkels en woningen moeten komen. Een technische haalbaarheidsstudie spreekt zich binnenkort positief over het project uit. De kostprijs wordt geschat op 50 miljoen. “Dit project geeft een impuls aan de leefbaarheid van de stad”, zegt Grouwels. “Het is te vroeg om al meer concreet te zeggen, maar er komt een pps-constructie.”

Terloops sprak de minister zich nog positief uit over het NEO-vastgoedproject aan de Heizel, de concurrent in spe van Uplace. “Het zou de Heizelvlakte, die er nu triest bijligt, een nieuw elan geven en hogere inkomens aantrekken. We hebben wel uitdrukkelijk geëist dat er maximum 70.000 vierkante meter winkels komen, om te vermijden dat de middenstand in de binnenstad getroffen wordt.” (H.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content