‘Logistieke vastgoedmarkt is dood’
“De logistieke vastgoedmarkt is dood en zal dit jaar zeker niet uit het graf herrijzen”, zegt Philippe Dunne van Prologis, de wereldwijde marktleider in ontwikkelaar en beheerder van logistiek vastgoed. “Er is amper beweging in onze portfolio.”
Dunne deed de uitspraak tijdens een seminarie op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes. Hij had de plek niet slechter kunnen uitkiezen, want voor het eerst heeft de logistieke sector er een eigen paviljoen.
“De eerste helft van 2011 dacht iedereen dat het back to business was, maar iedereen zat flink fout”, bevestigt Rob Wilkinson, chief investment officer van AEW, wereldwijd de op een na grootste investeerder in dit segment. “Wij willen nog altijd investeren, maar moeten het op eigen houtje doen. De bankiers blijven aan de kant staan. De tijd dat we voor 100 procent konden leveragen is voorbij.”
Dunne: “Het goede nieuws is inderdaad dat de problemen vooral aan de kant van het aanbod zitten. Onze klanten zijn gezond en moeten hun gebouwen dus niet sluiten of afslanken omdat ze minder activeiten ontwikkelen. Dat kan eventueel wel gebeuren in het kader van een fusie of overname-operatie. Maar in dat geval wil dat grotere bedrijf meer vierkante meters en komen ze ook bij ons terecht. Vooral in de retail zie je dat soort concentratiebewegingen.”
De bedrijven die het eerst zullen bewegen in de logistieke wereld, zijn de internetbedrijven, weet Wilkinson. “Amazon is al sterk bezig in het VK en zal naar de rest van Europa trekken. Ook andere e-commerce-ondernemingen bekijken nieuwe investeringen.”
Het panel volgde de stelling van Ranald Hahn van het studiebureau GSE dat “Duitsland, Frankrijk en vooral Polen de investeringsregio’s van de toekomst worden”. “Als Polen ooit overschakelt naar de euro – en ze zijn er klaar voor – zal dat een boost geven aan de logistiek”, voorspelt Dunne, die verantwoordelijk is voor Europa. “Het zal een massale verschuiving van investeringen van west naar oost teweegbrengen.”
Maar Vlaanderen moet daar niet bevreesd voor zijn, legt hij uit aan Trends. “Integendeel. Jullie probleem is niet zozeer een gebrek aan investeringen, maar een gebrek aan grond. We zoeken al een tijd naar terreinen in de Antwerpse haven, maar het lukt gewoon niet.”
Hans Brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier