Eigenaars woning krijgen in Vlaanderen meer financiële steun dan huurders

© Belga

Het Vlaamse woonbeleid is voornamelijk afgestemd op de eigenaars van een woning. Dat leert een analyse van de woonsubsidies in Vlaanderen voor 2013 door het Steunpunt Wonen. Wie een woning huurt, krijgt veel minder subsidies.

Vlaanderen wil de burgers aanzetten een woning te kopen. Dat kunnen we concluderen uit de analyse van het Steunpunt wonen waar De Standaard over bericht. Volgens dat onderzoek ontvangt een eigenaar in Vlaanderen gemiddeld 88 procent meer woonsubsidies dan een huurder.

Financiële steun

Wie een eigen woning koopt, kan onder meer genieten van een hypotheekaftrek verminderde registratierechten, btw-verlaging bij de renovatie van een ouder pand en daarnaast nog een renovatiepremie. Daarnaast kunnen bepaalde profielen ook nog eens een beroep doen op een sociale woonlening.

Maar wie een woning wil huren in Vlaanderen kan op veel minder steun rekenen. Huurders kunnen wel terecht in een sociale huurwoning of krijgen in sommige gevallen een huursubsidie of -premie. Meer zit er meestal niet in voor hen.

Dat verklaart waarom 7 op de 10 Vlamingen een huis of een woning bezitten en slechts 3 op de 10 er eentje huren. Dat is volgens professor Sien Winters (KU Leuven) die de studie superviseerde een logisch gevolg van het Vlaamse woonbeleid. “De steun om een eigen woning te verwerven past ook in een visie om de burger te doen sparen, veilig beleggen en zijn eigen pensioen wat veilig te stellen”, verduidelijkt ze in de krant.

Maar de professor waarschuwt ook voor de nefaste gevolgen van dergelijke beleidskeuzes: “Eigenaars zijn letterlijk minder mobiel op de arbeidsmarkt dan huurders. Mensen zijn niet altijd bereid om te verhuizen voor de job, wat nefast kan zijn.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content