“Wereldeconomie dreigt in een crisis te hervallen” (BIS)

© belga

De Bank for International Settlements (BIS) heeft er maandag voor gewaarschuwd dat de wereldeconomie dreigt te hervallen in een crisis, als de regeringen niet snel hun steunmaatregelen stopzetten en een goed monetair beleid ontwikkelen.

“Samen met de zwaktes die blijven bestaan in het financiële systeem, zijn de secundaire effecten van de intensieve zorgen (aan de wereldeconomie) over een zo lange tijd niet zonder het risico op hervallen”, zei de BIS in haar jaarrapport.

Volgens de bank van de centrale banken, “creërden de steunprogramma’s aan de markten en aan de instellingen een afhankelijkheid waar het financiële systeem moeite mee dreigt te hebben om zich er los van te maken”.

Na de financiële crisis in 2008 schoten de staten de banken ter hulp met uitgebreide steunplannen. Ze injecteerden ook miljarden in het herstel van hun economieën die getroffen werden door de “subprime”-crisis.

Om de economie te steunen, brachten de centrale banken hun belangrijkste rentes terug, op dit moment tot niveaus rond de nul.

Het instituut in Basel vreest dat de steunplannen van de overheid, samen met een expansief montetair beleid, en met de zwaktes van de financiële instellingen, “het herstel dreigen te dwarsbomen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content