‘We mogen in geen geval weer mastodonten creëren’
Wat was voor u de belangrijkste les uit de financiële crisis van 2008?
MARC RAISIÈRE. “Dat een gebrek aan kennis van de producten die je als bank koopt en verkoopt heel gevaarlijk kan zijn. Ik wil als CEO precies weten en begrijpen wat we kopen en verkopen, en welke risico’s we onderschrijven. Daarom vind ik het goed dat Belfius enkel in zijn thuismarkt actief is. Ik ken liever een lening toe aan een Belgische ondernemer dan aan een Italiaans bedrijf waarvan ik de risico’s moeilijk kan inschatten.
“Een tweede belangrijke les was dat we absoluut moeten vermijden weer financiële mastodonten te creëren. Mastodonten zijn in de financiële sector onmogelijk te beheren. Grote banken waarin je het overzicht verliest en met een veel te grote blootstelling, houden een substantieel risico in. Je merkt in de sector nochtans een trend om weer grootschaliger en internationaler te worden. We moeten voorkomen dat we opnieuw die weg inslaan.”
Zijn de banken veiliger dan tien jaar geleden?
RAISIÈRE. “Belfius heel zeker. De voorbije jaren hebben we heel onze erfenisportefeuille afgebouwd. Belfius is uitgegroeid tot een van de best gekapitaliseerde banken van Europa en heeft bovendien een erg laag risicoprofiel. Als we een krediet toekennen, kijken we eerst naar het risico en pas dan naar de marge. Sommigen zullen zeggen dat we te voorzichtig zijn, maar zo is het nu eenmaal.
“Wat de sector betreft, ben ik bezorgd omdat ik merk dat er weer een race naar het hoogste rendement op eigen vermogen ontstaat. Een voorzichtige bank, zoals Belfius, kan gewoon geen rendement op eigen vermogen van 12 of 14 procent halen. We willen een saaie bank zijn, die nuttig is voor dit land en zijn economie. Als Belfius naar de beurs trekt, moeten we de markten uitleggen dat dat ons DNA is, en dat we dat niet willen veranderen.”
Is de bedrijfscultuur veranderd?
RAISIÈRE. “Absoluut. Nooit meer zoals in 2008 en 2011, daar is deze instelling van doordrongen. Daarom hebben wij een sterk risicomanagement en een sterke financiële directie geïnstalleerd. Zij bepalen de grenzen waarin wij ons beroep van bank-verzekeraar uitoefenen. Belangrijk is ook dat discussie bij Belfius aangemoedigd wordt. Medewerkers moeten durven hun baas of de top van de bank tegen te spreken, om te vermijden dat we opnieuw gekke dingen doen. Die mentaliteit was in de aanloop naar 2008 verdwenen. Mensen durfden niet meer tegen de stroom in te roeien.”
Op middellange termijn zijn wij, bankiers, zelf de grootste vijand van de bank
Waar ziet u de belangrijkste risico’s voor de toekomst?
RAISIÈRE. “Op korte termijn maak ik me het meeste zorgen over Italië. Europa heeft het Griekse probleem kunnen oplossen. Maar Italië is Griekenland niet. Ik ben er niet van overtuigd dat Europa een crisis in een groot euroland als Italië kan beheersen en beheren.
“Op middellange termijn zijn wij, bankiers, zelf de grootste vijand van de bank. Er bestaat altijd een risico dat we de lessen uit het verleden vergeten. Dat we weer te groot willen worden of onredelijke winstdoelstellingen aanvaarden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier