Wanneer is een onderhoudsuitkering voor behoeftige ouders fiscaal aftrekbaar?

© reuters

Uw ouders zijn behoeftig en u betaalt hen maandelijks een vergoeding. Is deze vergoeding een fiscaal aftrekbare onderhoudsuitkering?

U hebt niet alleen een wettelijke onderhoudsplicht tegenover uw kinderen, maar ook tegenover uw ouders. Om de onderhoudsuitkeringen voor uw ouders fiscaal te kunnen aftrekken, mogen ze geen deel uitmaken van uw gezin en moeten ze ‘behoeftig’ zijn.

Het begrip ‘behoeftigheid’ is voor interpretatie vatbaar. De fiscus durft daar weleens moeilijk over te doen. Veel betwistingen eindigen voor de rechter. Uit die uitspraken leren we vooral dat ouders behoeftig zijn als ze de financiële bijdrage van hun kinderen nodig hebben om in hun gewone levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze een laag pensioen of een ziekte- of invaliditeitsuitkering krijgen, en aanzienlijke medische kosten hebben. Ze mogen geen inkomen ontvangen uit onroerende goederen die ze verhuren. Wel mogen ze een eigen woning en een beperkt roerend inkomen uit beleggingen hebben.

Ook als u de factuur betaalt van het rusthuis waar uw ouders verblijven, kunnen ook die bedragen aftrekbaar zijn. Hebt u broers of zussen, dan moeten ook zij wettelijk bijdragen in het onderhoud van uw behoeftige ouders. Betaalt u de onderhoudsuitkering alleen, dan kan de fiscus een deel van de aftrek verwerpen.

Onderhoudsuitkeringen zijn voor 80 procent aftrekbaar, maar ze worden ook voor 80 procent belast bij de verkrijgers. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content