Waar vindt u objectieve productinformatie?

© Bet_Noire (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Overweegt u in de solden nog snel iets aan te schaffen? U kunt het product vooraf even googelen, maar hoe weet u of de informatie die u online terugvindt wel neutraal is?

Het internet bulkt van de productinformatie, maar eigenlijk weet u nooit zeker in welke mate die betrouwbaar is. Zo slaagde de redactie van het Nederlandse televisieprogramma Kassa er vorig jaar in allerlei neprecensies op vakantieplatformen als Zoover en Tripadvisor te plaatsen. Maar ook andere websites nemen vaak letterlijk de informatie van aanbieders en fabrikanten over. Gelukkig bestaan er initiatieven die de ervaringen van echte gebruikers verzamelen.

De website AlaTest heeft een Belgische afdeling en wil u op een objectieve manier informeren over allerlei elektronicaproducten. Er worden beoordelingen van meer dan 600 websites verzameld. Ze worden gecatalogeerd als ‘professionele reviews’ of ‘gebruikersreviews’. Bovenaan vindt u telkens de belangrijkste pro’s en contra’s, gebaseerd op alle verzamelde ervaringen. Er wordt ook een algemene score tussen nul en honderd getoond.

Daaronder leest u – naargelang het product – afzonderlijke beoordelingen voor bijvoorbeeld de prestaties, het gebruiksgemak, de afmetingen, enzovoort. Wat lager kunt u alle ervaringen bekijken, waarbij vaak ook weer de plus- en de minpunten duidelijk worden opgesomd. Ze zijn doorgaans erg gedetailleerd en gefundeerd. Handig is trouwens dat u steeds kunt kiezen tussen alle reviews of alleen de beoordelingen uit eigen land.

Alternatieven

Ook bij Tweakers kunt u terecht voor meer dan 22.000 reviews over elektronicaproducten in ruim 250 categorieën. Deze website is van Nederlandse origine, maar u kunt er ook België instellen als land. De beoordelingen kunt u verfijnen volgens onder meer het aantal gegeven sterren (van nul tot vijf) en de kwaliteit van de review. U kunt ook kiezen tussen besprekingen van gebruikers en die van de redacteurs van Tweakers.

Bij Kieskeurig.be vindt u eveneens een aparte ‘Reviews’-tab, met zowel beoordelingen van consumenten als van experts. Bovenaan worden allerlei criteria (afhankelijk van het gekozen item, bijvoorbeeld kwaliteit of vormgeving) afzonderlijk uitgelicht. Daaronder krijgt u meer tekst en uitleg. Kieskeurig.be beperkt zich in tegenstelling tot AlaTest en Tweakers niet tot louter elektronica.

Made in USA

ConsumerSearch is een Amerikaans initiatief dat de meest relevante productbeoordelingen van gebruikers en experts op internet verzamelt. Na een grondige analyse door de eigen redacteurs worden de voor- en de nadelen op een overzichtelijke manier weergegeven (weliswaar in het Engels). De details vindt u in een ‘Full Report’. Per productcategorie krijgt u er ook een ‘Buying Guide’ met concrete tips bij.

Kijk ook eens bij Maxperience: een onlineforum voor het uitwisselen van praktijkervaringen. Handig is dat u er na de gratis registratie ook vragen over producten kunt stellen aan gebruikers en eigenaars van een specifiek item. U doet er wel goed aan eerst in de al gestelde vragen en ervaringen te neuzen. Maxperience is actief in meer dan 150 landen, waardoor u er ook gewoonweg in het Nederlands aan de slag kunt.

Honderd procent objectiviteit is uiteraard nooit helemaal gegarandeerd op zulke beoordelingswebsites. Toch doet u er goed aan ze snel nog even te consulteren vóór elke belangrijke aankoop. De informatie die u er terugvindt, is neutraler dan de verkooppraatjes van de fabrikanten of handelaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content